Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ya Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyen Gaziantepli halıcıları Türkiye Moritanya Büyükelçisi Prof. Dr. Burhan Köroğlu yalnız bırakmadı.
Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ya Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyen Gaziantepli halıcıları Türkiye Moritanya Büyükelçisi Prof. Dr. Burhan Köroğlu yalnız bırakmadı. Büyükelçi Köroğlu, B2B görüşmelerinin gerçekleştirildiği salona kadar gelerek GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’dan bilgiler alırken kafilede yer alan firma temsilcileriyle de tek tek ilgilendi. Yoğun geçen B2B görüşmelerinden memnun olan Gaziantepli halıcılar, Moritanya’nın Türk halıcılar için önemli pazarlardan birisi olmaya aday ülkeler arasında yer aldığını ifade ettiler.
Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyen Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, 29 kişilik heyetle Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ta Moritanyalı halı ithalatçılarıyla bir araya gelerek 2024 halı koleksiyonlarını tanıttı. Yoğun geçen görüşmelerde Türkiye Moritanya Büyükelçisi Prof. Dr. Burhan Köroğlu Gaziantepli halıcıları yalnız bırakmadı. GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’dan çalışmalar hakkında bilgiler alan Büyükelçi Köroğlu, Moritanya’nın Türkiye’deki bütün sektörler için önemli potansiyele sahip bir pazar konumunda olduğunu ifade ederek ikili görüşmelerin başarılı geçmesini temenni etti. Başkan Zeynal Abidin Kaplan’da Moritanya’ya geldikleri ilk günden itibaren sektörleriyle ilgili ithalatçıların yoğun ilgisini gördüklerini ve heyette yer alan firmaların görüşmeler sonunda önemli sonuçlarla Türkiye’ye döneceğine inandığını sözlerine ekledi. “Moritanya’da öncelik Türkiye’den gelen markaların”
Moritanya’nın büyük bir ülke olduğunu ve Türkiye’ye karşı özel bir ilgileri olduğunu ifade eden Türkiye Moritanya Büyükelçisi Prof. Dr. Burhan Köroğlu yaptığı değerlendirmede, “Dünya makine halı üretiminin merkezi konumundaki ülkemizden üretici ve ihracatçılarımızı burada ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Moritanya coğrafi olarak büyük bir ülke, her ne kadar nüfusu 5 milyon olsa da gelişmekte olan bir ülke. Özellikle son yıllarda dışarıdan çok ciddi yatırımlar almakta. Öncelikle Moritanya halkının Türkiye’ye özel bir ilgisi ve sevgisi var, Türkiye’den gelen her şeyi baş tacı yapıyorlar. Moritanyalılar güzel bir millet. Moritanya’yı üs olarak kullanıp Mali, Çad, Senegal ve Nijerya gibi ülkelere buradan ihracat yapılabilir. Moritanya şu anda ekonomik anlamda her ne kadar güçlü bir ülke olmasa da son zamanlarda yeni keşfedilen altın madenleri, demir madenleri ve yakında üretimine başlanacak olan doğal gaz tesisleriyle birlikte yakın zamanda bu bölgenin ekonomik anlamda en güçlü ülkeleri arasına girecektir. Buraya Türk yatırımcılarının ve Türk ihracatçılarının gelmesi çok önemli. Hem ülkemize döviz kazandırılması açısından bunu önemsiyoruz hem de Afrika’nın bizim gönül coğrafyamızda özel bir yeri var. Bu ilişkiler sadece ekonomik değil aynı zamanda manevi ilişkiler. Bundan dolayı Türk sanayici ve iş adamlarımızla ihracatçılarımız, buradan önemli gelirler elde edebilirler. Türk ürünleri burada çok makbul kabul ediliyor. Buranın halkı bir işi varsa onu Türk firmasına yaptırmak istiyor, bir ürün alacaksa onu Türk ürünü olarak almak istiyor. Dolayısıyla Türkiye’ye ve Türklere karşı böyle bir teveccüh de var. Şirketlerimizin buraya gelmesini ve gerek ürünlerini tanıtmalarını gerekse buradaki fırsatlardan yararlanmalarını destekliyoruz. Bugün Türk halı sektörünün en önemli firmalarını ağırlıyoruz ve Moritanyalıların firmalarımıza olan ilgisi gerçekten dikkat çekici. Halı ihracatçılarımızın bu çalışmalarımızın olumlu sonuçlarla ülkemize bir kazanç olarak döneceğine inanıyorum” dedi. “Türk halı sektörü Moritanya pazarında liderliğe göz dikti”
Moritanya’ya yönelik düzenledikleri Sektörel Ticaret Heyetinin ilk günden itibaren başarılı sonuçlara imza attığını ifade eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan burada kendilerini yalnız bırakmayan Türkiye’nin Moritanya Büyükelçisi Prof. Dr. Burhan Köroğlu ve büyükelçilik çalışanlarına teşekkür ederek, “Ülkemizin ihracatta hedeflenen başarıları elde etmesinde elbette diğer ülkelerde bulunan büyükelçiliklerimiz ve özellikle ticaret müşavirlerimizin çabaları da çok önemli. Moritanya’ya geldiğimiz andan itibaren bizleri yalnız bırakmayan Türkiye Moritanya Büyükelçisi Prof. Dr. Burhan Köroğlu ve büyükelçilik görevlilerine çok teşekkür ediyoruz. Moritanya’da yeni yapılan geniş evler içerisinde yoğun bir halı kullanım kültürü var. Moritanya her geçen gün gelişen ve ekonomisi ile büyüyen önemli bir ülke bizim için. Türk ürünlerine yönelik talep de çok yüksek. Önümüzdeki süreçte Moritanya halı pazarının daha da büyüyeceğine inancımız sonsuz” diye konuştu. GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Moritanya ziyaretleri sırasında kendilerini yalnız bırakmayan Türkiye Moritanya Büyükelçisi Prof. Dr. Burhan Köroğlu’na günün anısına bir teşekkür plaketi takdim ederken GAHİB Yönetim Kurulu üyesi ve Milat Halı CEO’su İskender Kaplan da Büyükelçi Köroğlu’na üzerinde İstanbul manzarası bulunan bir halı pano ile özel üretilmiş bir seccade takdim etti. Ziyaretin ardından günün anısına toplu bir fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.