Yerel Haberler

DENİZ SALYASI SORUNUNDA İHMAL Mİ VAR ?

Marmara Denizi'nde kıyısı olan şehirlerde etkili olan ve balıkçıları zor durumda bırakan deniz salyası (müsilaj) Gemlik ve Mudanya sahillerini de kapladı.

DENİZ SALYASI SORUNUNDA İHMAL Mİ VAR ?
07-05-2021 14:32

Marmara Denizi’nde şubat aylarında görülmeye başlanan ve yaklaşık 3 aydır etkili olan deniz salyası, Bursa’nın Gemlik ve Mudanya ilçelerinin sahil kesimlerini de kapladı. Deniz salyası teknelerin etrafını çevrelerken, yaşanan deniz kirliliği, görenleri endişelendiriyor.

TEKNE MOTORLARINDA ARIZAYA NEDEN OLUYOR

Deniz salyası nedeniyle zor anlar yaşadıklarını belirten Mudanyalı balıkçılar “Hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte dipte biriken salyalar su yüzüne çıktı ve görüntü kirliliğine neden oldu. Bizlere de zararı oldu. Su soğutmalı teknelerdeki makinelerin motorlarında arızaya sebep oluyor.

Şu an denizin yüzeyine çıktı fakat bir ay öncesine kadar balıkçıların ağlarına yapışıyordu. Balık yakalamalarına engel oluyordu. Şu anlık bu zararlarını biliyoruz” şeklinde konuşuyorlar.

YUMURTLAMA MEVSİMİ, DENİZ CANLISI ÖLÜMLERİ VE KÖTÜ KOKU

Balıkçılar ayrıca "Bu sorun nedeniyle deniz canlısı ölümleri yaşanıyor. Balık kunduz vs ölümleri görülüyor.

Ayrıca şu an balıkların yumurtlama zamanı olduğundan üremesini de engelleyecektir ifadelerini kullanıyorlar.

Balıkçılar ilaveten Mudanya Arnavutköy limanına biriken pislikler çevreye kötü koku yaymakta diyerek sorunun diğer bir boyutuna dikkat çektiler.

İHMAL Mİ VAR?

Bu arada Deniz salyasının Marmara'ya kıyısı olan diğer kentlerde de gittikçe yayılması endişelere neden olurken. Kıyı şeridindeki belediyelerin yaşanan sorun ile ilgilli kayda değer bir açıkma ve çalışma yapmaması da dikkat çekiyor. Mudanya sakinleri bu konuda yetkilileri göreve çağırırken, "Bu her sene 2-3 hafta olan bir şeydi; ancak bu sene denizdeki pisliklerle de birleşerek böyle bir tabaka oluştu. Hatta Haliç'ten çıkan pislikleirn Armutlu açıklarına bırakıldığı şeklinde duyumlar alıyoruz. Öncelikle bu sorunun kaynağının araştıtılmasını istiyoruz. Bu arada belediyelerin deniz temizleme araçları olduğunu biliyoruz, onlar neden devreye sokulmuyor onu da anlamıyoruz" ifadelerini kullanıyorlar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER