USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

UFUK 2020, EUREKA ve EUROSTAR, KOBİ’ler için önemli fırsatlar sunuyor

BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, ''Bu desteklerden daha fazla faydalanmalıyız'' dedi.

UFUK 2020, EUREKA ve EUROSTAR, KOBİ’ler için önemli fırsatlar sunuyor
03-01-2018 17:21
Google News

Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyonu teşvik eden 80 milyar Euro bütçeye sahip araştırma programı UFUK 2020 projesi ile EUREKA ve EUROSTARS Programları hakkında TÜBİTAK yetkilileri Bursa’da düzenlenen toplantıda bilgi verdi.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), TÜBİTAK, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde, ‘Ufuk 2020, EUREKA ve EUROSTARS Programları Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

BTSO Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen toplantıya; BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve EUREKA Programı Üst Düzey Ülke Temsilcisi Doç. Dr. İlker Murat Ar’ın yanı sıra kamu kurum kuruluşlarının ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Programın açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, AR-GE ve inovasyon kavramlarının, gelişmenin ve küresel rekabetin olmazsa olmaz unsurları haline geldiğine dikkat çekerek, “Ülkemizin AR-GE ve inovasyon kapasitesini artırmaya yönelik çok çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. BEBKA olarak biz de bölgemizde çeşitli çalışmalarla inovasyon ve AR- GE kapasitesini desteklemeye çalışıyoruz” dedi.

GERİM; “DAHA FAZLA FAYDALANMALIYIZ”

Gerim, KOBİ’lerin inovasyon ve AR-GE kapasitelerinin artırılmasının, teknoloji düzeylerinin geliştirilmesi ve yükseltilmesinin önemine değinerek şunları söyledi:

“Bu noktada, Türkiye’de ulusal ve yerel kaynakların yanı sıra uluslararası fırsatlar da bildiğiniz üzere mevcut. Bunlardan en büyüğü Ufuk 2020 programı olarak gösterilebilir. Bu programdan; özellikle sanayisi oldukça gelişmiş bir il olan Bursa olarak faydalanma oranımız oldukça düşüktür. TÜBİTAK’ın ana yürütücüsü olduğu bu programlar kapsamındaki teşviklerden azami istifade edebilmek için TÜBİTAK’tan yetkililerimiz bugün burada ilgili tarafları bilgilendirecekler. Kendilerine geldikleri için tekrar teşekkür ediyorum. Ufuk 2020, dünyanın en büyük sivil araştırma ve yenilik programı olarak önemli bir işbirliği ortamı olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizin ve özellikle bölge sanayimizin Ufuk 2020’ye katılımını çok önemsiyoruz.”

ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR

Bu programın, hem kamu, akademi, özel sektör arasındaki işbirliklerine hem de KOBİ’lerin gelişimine önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çeken İsmail Gerim, “Özellikle piyasaya ve nihai kullanıcı odaklı yaklaşımı, KOBİ’lere özel olarak tasarlanmış programlar içermesi de önemli özelliklerindendir. Ufuk 2020 programının 3 temel başlıkta toplandığını görüyoruz: Mükemmel bilim, endüstriyel liderlik ve toplumsal zorluklar. Bununla birlikte, AB Komisyonu, önümüzdeki 3 yıllık süre içerisinde göç, güvenlik, iklim, temiz enerji ve dijital ekonomi gibi daha az sayıda ama kritik konulara odaklanmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu.

DURAN, “FİNANSAL AÇIDAN GÜÇLÜ OLMAK ÖNEMLİ”

Kalkınmada temel itici gücün, bilginin üretime dönüşmesi olduğunu belirten BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ise, sürdürülebilir girişimcilik ruhu için, finansal olarak güçlü olmanın önemine dikkat çekti. Bu bağlamda önemli fırsatların sunulduğunu hatırlatan Duran, “Bu konuda TÜBİTAK, KOSGEB ve SAN-TEZ ulusal kaynakları gibi, Ufuk 2020 Projesi de iyi fikirleri ve projeleri desteklemek amacıyla 80 milyar Euro’luk bütçe ile sanayicimizin ve iş dünyamızın önünde çok büyük bir fırsat olarak duruyor Aynı şekilde pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçleri kapsayan AR-GE projelerini destekleyen EUREKA ve EUROSTARS programları da başta KOBİ’lerimiz olmak üzere iş dünyamıza önemli imkanlar sunuyor” diye konuştu.

ÖRNEK İŞBİRLİĞİ

Bursa’da AR-GE’yi konuşmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve EUREKA Programı Üst Düzey Ülke Temsilcisi Doç. Dr. İlker Murat Ar da, “Bu mutluluğumuzun bir sebebi de şu; AR-GE ekosisteminin gelişmesinde pek çok aktörün rolü olduğunu, hem teorik çalışmalarda hem de uygulamalı çalışmalarda sıklıkla görüyoruz. Bugün, buradaki toplantının bir farklılığı da bu ekosistemi oluşturan fonlayıcı kuruluşun burada olması, yerel aktörlerden biri olan kalkınma ajansının burada olması, üniversitenin burada olması ve sanayinin burada olması. Bu işbirliği bugün, burada, bizlere gerçekten sonuç odaklı çıktıların oluşacağı yönünde ümit vermektedir. Umarım bu ümidimiz, toplantı sonunda sizlerin ajandalarına ödevler, yeni projeler olarak yansımış olur” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından EUREKA VE EUROSTARS Ulusal Proje Koordinatörü Emre Yurttagül, EUREKA ve EUROSTARS Programları hakkında, TÜBİTAK KOBİ İnovasyon Destekleri Ulusal İrtibat Noktası’ndan Mustafa Büyükkara da UFUK 2020 Programı, TÜBİTAK Destekleri ve KOBİ Aracı hakkında bilgiler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41