USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Palandöken Kültür Yolu Festivali Bakan Ersoy’un katılımıyla başladı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY, PALANDÖKEN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NİN AÇILIŞ PROGRAMI İÇİN ERZURUM’A GELDİ. AYNI ZAMANDA YAPIMI TAMAMLANAN ERZURUM MÜZESİ’NİN AÇILIŞINA KATILAN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY, ÖNCEKİ YIL BEŞ ŞEHİRDE 30 BİNDEN FAZLA SANATÇININ KATILIMI İLE 33 MİLYONDAN FAZLA VATANDAŞIN ETKİNLİKLERE KATILMA FIRSATI BULDUĞUNU ANLATTI.

Palandöken Kültür Yolu Festivali Bakan Ersoy’un katılımıyla başladı
19-08-2023 17:03
Google News

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin açılış programı için Erzurum’a geldi. Aynı zamanda yapımı tamamlanan Erzurum Müzesi’nin açılışına katılan Bakan Ersoy, önceki yıl beş şehirde 30 binden fazla sanatçının katılımı ile 33 milyondan fazla vatandaşın etkinliklere katılma fırsatı bulduğunu anlattı.


Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin açılış programı için Erzurum’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yapımı tamamlanan Erzurum Müzesi’nin de açılışına katıldı. Bakan Ersoy burada yaptığı konuşmasında, “Kültür yolu etkinlikleri başta Türkiye olmak üzere yurt dışında da tanıtım ve markalaşma konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çok önem veriyoruz. Bundan sonra da her yıl 5 şehir ilave ederek kültür yolu festivallerini yaygınlaştıracağız. 100 günlük bir seri olacak. Festivallerimiz 12 Kasım’a kadar devam edecek. Toplamda 11 şehir var. Serinin ikinci ayağına bugün Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali ve Erzurum Kültür Yolu Festivalleri ile devam ediyoruz” dedi.


Etkinliklerin başladığı illerde önümüzdeki yıllarda da benzeri programların ve etkinliklerin devam edeceğini hatırlatan Bakan Ersoy, “Bu etkinliklerin yapıldığı şehirler artık düzenli olarak kültür yolu festivali kapsamına alınmış oluyor. Her yıl belli bir tarih sabitleniyor ve o tarihlerde festival gerçekleştiriliyor. Biz kültür yolu festivallerinin tarihlerini kesinleştirmek için belediye başkanlarımızla, vekillerimizle görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.


Erzurum Arkeoloji Müzesi’nin 1969’da Paşalar Caddesi mevkiinde yaklaşık 6 dönüm bahçe içerisinde yapıldığını ancak deprem tahlillerinden geçemediği için yıkım kararı alınması üzerine yeni müze yapımı için çalışmalara başlandığını ifade eden Bakan Ersoy, “Yeni müze, Yakutiye ilçesi Rabia Ana Mahallesi üç kümbetler mevkiinde planlanmış, 2018’de yapımına başlanmış ve 2021 yılı sonunda tamamlanmıştır. Toplamda yaklaşık 46 milyon liraya mal olan müze 11 bin metrekare alana sahip 3 blok halinde modern bir yapım tarzıyla inşa edilmiştir. Müzenin bulunduğu alan millet bahçesi şeklinde dizayn edilmiş olduğundan ve etraftaki binaların kentsel dönüşümü nedeniyle bugüne kadar ertelenmiştir. Müzede milattan önce 5 binlere kadar uzanan arkeolojik buluntular Urartulara, Romalılara ait eserler, Selçuklular ve Cumhuriyet dönemini içeren etnografik bölümler de bulunmaktadır. Restorasyon bölge laboratuvarları ve müze idare binası, çocuk tasarım müzesi ve kafeterya bölümünde müze müştemilatında yer almaktadır. Toplamda 20 bine yakın eser müzemiz envanterine kayıtlıdır” diye konuştu.


Açılış töreninde konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de müze hakkında bilgiler verdi. "Erzurum, Anadolu’nun zirve kenti"


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise törende yaptığı konuşmada, “Bilim, kültür, tarih ve sanatın beşiği Erzurum; bünyesinde barındırdığı değerler, gelişim, değişim ve dış dünyaya açılan tarihi kapısıyla günümüzde ülkemizin en seçkin şehirlerinden biridir. Erzurum; binlerce yıllık tarihi geçmişi, kültür ve medeniyet birikimiyle Anadolu’nun ziyneti ve müstesna şehirlerinin başında gelmektedir. Tarihsel süreçte birbirinden farklı millet ve medeniyetlere beşiklik etmiş olan kent, stratejik önemiyle hep göz önünde olmuş, işte bu yüzdendir ki Erzurum için ’Anadolu’nun zirve kenti’ şeklinde bir tanım geliştirilmiştir. Tabyalarla çevrili durumdaki şehir; medrese, cami, kervansaray, han ve hamam gibi tarihi yapılarla da, birbirinden farklı medeniyetlerin izini halen daha günümüze yansıtmaktadır” dedi. Açık hava müzesi


Dünyanın görülmeye değer en önemli şehirlerinden biri olan ve 6 bin yıllık geçmişe sahip olan Erzurum’un aynı zamanda medeniyetlerin de beşiği olduğunu kaydeden Başkan Sekmen, “Tarih ve medeniyet şehri Erzurum; kadim geçmişi ve doğal güzellikleriyle adeta bir açık hava müzesini barındırmaktadır. Bilindiği gibi günümüzde turizmin oluşturduğu ekonomik, sosyal ve kültürel etkiler, özellikle uluslararası alanda giderek büyük bir önem taşımaktadır. Turizm, uluslararası ölçekte geniş istihdam olanakları ihtiva eden bir sektördür ve dünyada yüzbinleri aşkın insanı istihdam etmektedir. İnanç, kültür, termal, doğa ve kış turizminin de merkezi olan Erzurum’da medeniyet tasavvuru perspektifinden yola çıkarak festivalimizin de adını taşıyan Kültür Yolu Projemizle şehrimizin beton ve taşlar ardında kalan kültür mirasını gün yüzüne çıkardık. Erzurum Kalesi ve çevresi şimdi eşsiz görkemiyle kentin adeta cazibe merkezine dönüştü” ifadelerini kullandı.


Açılış törenine Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum AK Parti Milletvekili Selami Altınok ve Mehmet Emin Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’nin kültürel değerlerini mimarlık, tarih, kültür ve sanat yoluyla zihinlere aktarmanın yanında şehirlere marka etkinlikler de kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda belirlenen 11 rotadan biri de Erzurum. 19-27 Ağustos tarihleri arasında Erzurum’da devam edecek olan Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin ilk gününde; Aşık Ruhani ve Aşık Hüseyin Summanioğlu’nun Dinletisi, Oltu Taşı Sergisi ve Muhammed Mağ ’Hiç Sergisi’, Gastronomi Alanı, Kerem İle Aslının Buluşma Noktası, Türk Süsleme Sanatları Sergisi ve Çocuk Etkinliği Alanı programları olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35