USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hisse Senedi Nedir ve Nasıl Alınır?

Hisse senetleri, borsada yüksek kazanç sunabilen yatırım araçlarından biridir. Çok sayıda kişinin borsada yatırım yapma amaçlarının başında hisse senetleri gelir.

Hisse Senedi Nedir ve Nasıl Alınır?
26-11-2022 13:02
26-11-2022 13:04
Google News

Likit olması ve kolaylıkla nakit paraya çevrilebilmesi de hisse senetlerinin tercih edilmesinin nedenlerinden biridir. Elbette bu yatırım aracı ile iyi bir gelir elde edebilmek için doğru stratejileri uygulamak gerekiyor. Hisse senedi alım satımı yapan her yatırımcının mutlaka kazanacağından söz etmek olanaksızdır. Hatalı stratejiler ve hatalı hamleler kazanmaktan ziyade kayıp yaşamaya da yol açabilir. Peki, hisse senedi nedir? Dilerseniz, ilk olarak bunu açıklığa kavuşturalım.

Sermaye şirketlerinin ortaklıklarını belgelemek amacıyla verdikleri kıymetli evraklar, hisse senedi olarak tanımlanır ve bu evraklar mülkiyeti yahut ortaklığı temsil eden resmi belgelerdir. Her şirketin hisse senedi çıkarabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu evraklar sadece Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından verilen izin ile çıkarılabilir. Aynı zamanda çeşitli denetimlerden geçtiğini de eklemek gerekir.

Sadece anonim şirketlere, sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirketlere ve son olarak da özel yasalarla kurulmuş olan kurumlara SPK tarafından hisse senedi çıkarma izni veriliyor. Çok sayıda kişi borsaya henüz adım atmadan önce hisse senetlerinin standart bir getiri sağladığını düşünüyor. Oysa bu bilgi doğru değil, şirketin bilanço kazancı, yatırım kararları gibi pek çok farklı parametreye bağlı olarak hisse senetlerinin sağlayabildiği getiri oranları da değişkenlik gösteriyor. Borsada en çok işlem gören yatırım aracı olması, her durumda ve her zaman iyi bir getiri sağladığı ya da hiçbir risk içermediği anlamına gelmiyor..

Hisse Senedi İçin Ne Kadar Yatırım Yapılmalı?

Hisse senedi yatırımı yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de üst ya da alt sınırın olup olmadığıdır. Dolayısıyla ne kadar yatırım yapılması gerektiği sorusunun da net ve sabit bir yanıtının olmadığını eklemeliyiz. Önemli olan doğru stratejiler geliştirmek ve minimum risk alarak maksimum gelir elde etmeyi amaçlamaktır. Buna rağmen hisse senetleri üzerinde çok sayıda faktörün etkili olduğunu ve fiyatların da değiştiğini belirtmeliyiz.

Ne kadar iyi bir yatırımcı ya da borsacı olursanız olun, hisse senedi fiyatlarını etkileyen tüm bu unsurlara hakim olmanız pek mümkün değil. Yine de bilgi sahibi olmak ve bunun için de iyi bir araştırma yapmak gerekiyor. Bunun için de https://paratic.com/ adresine uğrayabilirsiniz. Bu sitede hisse senetleri, borsada hisse senedi ile yapılan işlemler gibi konularda yeni başlayanlar için çok kıymetli bilgiler sizlere sunuluyor.

Spekülatif hisselerin kimi zaman yüksek oranlarda getiri sağladığına da değinmemiz gerekiyor. Ancak bu hisselerin aynı zamanda yüksek oranda risk içerdiğini de unutmamalısınız. Yüksek getiri istiyorsanız yüksek riski göze almalısınız. Aksi halde borsada kısa zamanda ciddi seviyede bir getiri elde etmeniz zordur. Ayrıca borsada işlem yapmadan önce az da olsa bir yatırım deneyimine sahip olmanızın da çok kıymetli olduğunu eklemek isteriz. Deneyimsiz olanlar maalesef hata yapabiliyor ve bu da tüm birikimlerini kaybetmeleri gibi istenmeyen bir tabloya dönüşebiliyor.

Hangi sektöre yöneldiğiniz ve hisse senedi alım satımı yaptığınız da büyük bir önem taşıyor. Hiç bilmediğiniz bir sektöre yönelmeniz durumunda kazanç elde etme olasılığınızı tamamen şansa bırakmış olursunuz. Bu da %100 risk almanız anlamına gelir. Ancak bunun yerine hakim olduğunuz bir sektöre yönelirseniz dengeleri çok daha iyi yorumlayabilirsiniz. Haliyle gelir elde etme olasılığınız yükselirken daha az risk almış olmanız da mümkün hale gelir.

Borsada Hisse Senedi Nasıl Alınır – Nasıl Satılır?

Borsada hisse senedi alım satımı yapabilmek için öncelikle bir hesap açmanız gerekiyor. SPK resmi sitesine tıklayarak aracı kuruluş ve bankalar listesine göz atmalısınız. Size uygun olan bir aracı firmayı seçerek hesap açma işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ardından hesabınıza borsada işlem yapmak için ayırdığınız meblağı aktarmalısınız. Sonrasında, hesabınızın da onaylanmasının ardından borsada işlem yapabilir, hisse senedi alım satım işlemlerine hemen başlayabilirsiniz.

Fakat sizlere önerimiz, öncelikle hisse senedi nasıl alınır ve detayları nelerdir konusunu tüm ayrıntılarıyla ele alan içeriği okumanız olacak. Paratic.com internet sitesinde borsa ve hisse senetleri hakkında açıklayıcı bilgiler içeren çok sayıda makale bulabilirsiniz. Bu bilgilere ihtiyacınızın olduğunu unutmayın ve borsaya adım atmadan önce siteye tıklayarak hisse senetleri nasıl alınıyor, satılıyor gibi soruların yanıtlarına mutlaka göz atın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35