USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa’da yürüyen merdivenler denetleniyor mu? (ÖZEL HABER)

Yürüyen merdivenlerle ilgi geçtiğimiz günlerde yaşanan kaza sonrası, Bursa’daki AVM ve çeşitli yerlerdeki yürüyen merdivenlerin bakım ve denetimlerinin yapılıp yapılmadığı gündeme geldi. MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, “Bir an önce yürüyen bant ve merdivenlerin periyodik kontrolleri yapılmalı ve denetimlerde bu konu özellikle ele alınmalıdır” dedi.

Bursa’da yürüyen merdivenler denetleniyor mu? (ÖZEL HABER)
01-08-2015 11:52
Google News

BURSA.COM

Çin’de meydana gelen yürüyen merdiven faciasında, annenin çöken merdivenin altındaki boşluğa düşerek hayatını kaybetmesinin ardından gözler yürüyen merdivenlerin denetimlerinin yapılıp yapılmadığına çevrildi. AVM, metro ve bazı yollarda kullanılan yürüyen merdivenlerin güvenliği kadar denetimlerinin de hayati önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Bursa’da Balibey Han önündeki yürüyen merdivenlerde Aralık ayında meydana gelen kazada, 2 çocuklu annenin pardesüsü yürüyen merdivenlere sıkışmış, yaşanan o anlar saniye saniye kameralara kaydedilmişti. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa  Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, Bursa.com’a yaptığı açıklamada, iş kazası riski taşıyan yürüyen merdivenlerde İş Güvenliği tedbirleri, insan hatalarının da bertaraf edileceği şekilde önlem alınması gerektiğini söyledi. Mart, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik şartları Yönetmeliğinde Yürüyen Merdivenlerin yılda en az bir kez periyodik kontrollerinin yapılması zorunlu kılınmıştır. Yönetmeliğin yeni revize edilmesiyle yürüyen bant ve merdivenlerin periyodik kontrolleri zorunlu hale gelmiştir. Yönetmelikte gerçekleşen değişikliklerin yeni olmasından dolayı ülkemizde yürüyen merdiven denetimlerinin halen sağlıklı olmadığını görmekteyiz. Bir an önce yürüyen bant ve merdivenlerin periyodik kontrolleri yapılmalı ve denetimlerde bu konu özellikle ele alınmalıdır. Bu yaşanan kaza bu konuda mevzuat değişikliğinin ne kadar geciktiğinin de bir göstergesidir. Bu konuda yapılacak olan denetimler sadece bakımcıları değil özellikle alışveriş merkezlerinde bulunan vatandaşlarımızın da güvenliğini önemli derecede etkileyecektir” dedi.

Çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatlarının yeterli olmadığını, denetimlerin daha da sıklaştırılması gerektiğine vurgu yapan Mart, “Ancak, yaşanan iş kazaları göstermektedir ki çalışanlara verilen eğitimlerin bir çoğu sadece ‘prosedür yerine getirilsin’ diye üstün körü verilmekte ya da hiç verilmemektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği eğitimlerinin çalışanlara verilmesinin ne kadar önemli olduğu ve İş Güvenliği bilincinin gelişmesinde ne kadar büyük bir rolü olduğu tartışılmayacak bir gerçektir” diye konuştu.

İş cinayetleri ile ilgili yıllardır uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Mart, sözlerini şöyle sürdürdü; “TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), son yıllarda meydana gelen bu iş cinayetlerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve yeterli denetimlerin yapılmamasından kaynaklanan yangınlar ve kazalarla ilgili, yıllardan beri ciddi uyarılarda bulunmakta, sürekli olarak çalışma yaşamı ile ilgili yapısal sorunlar ve yanlış uygulamalara işaret etmekte, yargıya başvurmakta fakat siyasal iktidar bildiğini yapmaya devam etmektedir. Siyasal iktidar halen yeterli olmayan mevzuatları bile, geliştirmek yerine mevcut mevzuatların yürürlük tarihlerini erteleme yoluna gitmektedir. Bu durum siyasi iktidarın da, işverenler gibi işçi sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi davranmadığını göstermektedir. Ucuz işgücü ve ucuz maliyete dayalı esnek, güvencesiz çalışmanın artması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, denetimlerin yetersizliği ve/veya yokluğu giderilmediği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri kamu ve özel sektörce gözetilmediği müddetçe ne yazık ki iş kazaları sürecektir.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42