USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

BARÜ’deki etkinliğin gündemi geleceğin enerjisi ‘hidrojen’ oldu

Bartın Üniversitesi (BARÜ) ile Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) iş birliğinde 2. Hidrojen Forumunda 8 üniversiteden farklı bilim insanları ve gezegenin ele geçirilmemesiyle geleceğin enerjisi 'hidrojen' konuşuldu.

BARÜ’deki etkinliğin gündemi geleceğin enerjisi ‘hidrojen’ oldu
06-06-2023 12:18
06-06-2023 13:01
Google News

Çevrim içi olarak sağlamak etkinlikte enerji alanında yaptıkları bilimsel çalışmala öne çıkan bilim çıkmış insanlarla farklı bakış açılarıyla Tartışma konusuna değindi. Ulaşımdan sanayiye, başlangıç ​​enerji hedefinden yeşil kimyaya kadar birçok alanda alanın kullanımına dikkat edilmesi gereken 2. Hidrojen Forumunda 6 oturumda Türkiye'nin yarınlarına yön verecek stratejiler üzerinden değerlendirmelerde bulunuldu.

“Türkiye'yi enerji üretim kapasitesine sahip bir potansiyele sahip”

Forumun açılış kuruluşunda konuşan Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Rektör Uzun, “Geleceğin enerji senaryoları arasında önemli bir yere sahip olan bu konuda, hızlı harekete geçmemiz ve var olan konuşmamızla sürecimiz iyi değerlendirmemiz durumunda Türkiye'nin enerji üretimi ve enerji ihracatı yapan bir ülke olması hiç de uzak olmayan bir hedef olarak önümüzde görünüyor” dedi. .

“Hidrojenin ana aktörü olduğu bu tartışmaya adapte oluyoruz”

Hidrojen alanında her geçen gün yeni gelişmelerin yaşanmaya devam ettiğinin de gökyüzünü çizen Rektör Uzun, “Sanayi Devrimleriyle birlikte ortaya konulan dinamiklere uygun olarak atamadık. Ama inancımız şimdi bizim tam. Hidrojenin ana aktörü olduğu bu mücadeleye uyum sağlamaktayız. Türkiye'nin enerji merkezi olması için önemli yerlerden biri olan Koruma Bakanlığımız olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız içinde bulunan bu 'Türkiye Vizyonu' bu yürüyüşlerimizde bizde güdü vardı. Hidrojende 2035 ile 2053 vizyonlarının yanı sıra 2053 yılında net sıfır emisyon hedefi, 2030'a kadar olan emisyonun azalması hedefin iki elden çıkarılması, yapılan yatırımlar bu geri dönüşe olan desteğin birer göstergesidir” diye konuştu.

“Yeni stratejilerle sunumun geleceğine katkı sağlamayı hedefliyoruz”

Hidrojeni geleceğin temiz ve yüksek verimli enerji kaynağı olarak tüketen Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener de merkez bünyesinde yapılan çalışmalardan bahsetti.

Akyener, “Sadece Türkiye perspektifinde değil, dünya perspektifinde de davranışlarıyla çok daha fazla korunma politikaları ortaya koymak durumundayız. Bu dahilde hem yetenek oluşturabilmek hem de bu alanda çalışanlar çok yönlü analiz yapacakleri bir modele yönlendirebilmek ve ilgilileri bu alana sevk edebilmek için çaba gösteriyoruz. Bu gibi etkinliklerde çok değerli öğütlerle birlikte korumayı bütün olarak ele almanız gerekir. Hidrojenin üretimi, uygulaması, ekonomisi gibi konuların kullanımı şekilde yapılan değerlendirmeler oldukça önemli. Günlük bu iş ekonomilerinde maliyetleri doğru hesaplayamazsanız doğru neticeler elde edemezsiniz. Öte yandan TENMAK ve TÜBİTAK gibi çalıştırma kuruluşları araştırma-geliştirme ve hatta üretim çalışmalarını ciddi olarak yürütüyor. Türkiye bu alana eğiliyor.

“Hidrojen dünyanın en önemli gündemleri arasında yer alıyor”

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkan Yardımcısı, TESPAM Teknoloji Başkanı Prof.

Çevik, Türkiye'nin Sınırları alanında ortaya koyduğu politikalardan da bahsederek “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızca mevcut 'Hidrojen Yol Haritası' ile birlikte artık Türkiye'nin 2035 ve 2050 golünü ortaya konmuş durumda. Hidrojenin yeşili, mavi, gri, kahverengi, turkuaz gibi türler olsa da dünyada en çok konuşulan yeşil kitap olmuştur. Özellikle karbon yayılımının minimuma indirilmesi ya da karbon yakalama tekniklerini kullanarak karbonun azaltılması da yine dünyanın gündemleri arasında yer alıyor. Burada asıl hedef birçok alanda kullanılan savaşın karbonsuz olarak götürülmüştür. Son dönemlerde yaşanan gelişmelerle de bağlantılı olarak tüm dünyada okulların enerji arzıyla ilgili yaşadığı hapishaneyi yönlendirme değerini daha da ortaya çıkarmak için kullandı.

Önemli misafirler, farklı bakış açılarıyla değerlendirmelerde bulundu

Gün boyu devam eden 2. Hidrojen Forumunun ilk işletmesi BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran moderatörlüğünde oturum. “Üretim Teknikleri” başlığıyla bu girişte TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gülcan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli tarafından verildi.

TESPAM Teknik Araştırmalar Koordinatörü Murat Noyan'ın yönetiminde “Depolama Teknikleri – Yakıt Pilleri” adlı oturumunda Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyyaz Durap, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Kıvrak ve Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ferdi Fellah sunumlarını yaptı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Çelik ve BARÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abid Ustaoğlu'nun görevli olarak yer aldığı “Kullanım Alanları – Hidrojenli Taşıtlar” kayıt üyeliğinin başkanlığını ise BARÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Rakap'ın yaptı.

2. Hidrojen Forumunda “Maliyetler – Ticari Perspektif” adlı kayıt, TESPAM Başkan Yardımcısı Ali Murat Becerikli'nin moderatörlüğünde Thyssen Krup'tan Sinan Şen ve TESPAM'dan Diplomasi ve Politika Uzmanı Fatma Cengiz'in sunumlarıyla tamamlanırken; “Finans, Ekonomi ve Hukuki Hususlar” girişinde ise TESPAM'dan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim sonucu Dr. Öğr. Üyesi İlkay Güler söz aldı.

Güne devam eden ve yoğun ilginin gösterildiği etkinlik, toplu soru ve cevapların alınmasının ardından son bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ