Kril’den ilham almak

Değerli okurlar; noktasına, virgülüne dokunmadan https://bigumigu.com/ aracılığıyla okuduğum bir haberi sizlerle paylaşıyorum.

Emin DİREKÇİ

2 yıl önce

Renk Değiştirerek Enerji Tasarrufu Sağlayan Pen­cereler

Su canlısı krilden ilham alan bilim insanları, binaların hava sıcaklığındaki değişimlerine uyum sağlayabilmesi için yeni bir malzeme geliştirdi.

Kril, tek başına bir serçe parmağı büyük­lüğünde ancak geze­gendeki en büyük biyokütleye sahip tür. Mutlaka her okyanusta bulunan ve adını “küçük balık kızart­ması” anlamına gelen Norveççe krill kelime­sinden alan bu ka­buklu deniz canlısı, bir grup bilim insanına pencerelerin hava sı­caklığı değişimine uyumlu olmasını sağ­layacak malzeme üretme konusunda ilham verdi.

Küçük yarı saydam gövdeleri ile kriller, derilerini güneş ışınlarından korumak için rengini değiştirebiliyor­lar. Toronto Üniversitesi bilim insanları, krillerin bu özel­liklerinin binaların dış cephelerine de uygulanabileceği fikrinden yola çıkarak yeni bir malzeme geliştirdi.

Pencerelerin yüzeyine uygulanabilen ve opak­lığını birkaç dakika içinde çevre koşullarına göre özelleştirerek de­ğiştirebilen ultra ince malzemenin en önemli özelliği, teknik olarak inşaat sektörünü dönüştürebile­cek nitelikte olması. Zira halihazırda basit veya motorlu panjurlardan, düşük voltaj veya ısıyı kullanarak renk de­ğiştiren akıllı pencerelere kadar çevre koşullarına uyum sağlayabilen pek çok eklenti piyasada mevcut. Ancak bunlar çoğunlukla pahalı çözümler.

Öte yandan binalardaki enerji kaybı sorununu da ta­mamen çözmüyorlar. Toronto Üniversitesi’ndeki çalış­mayı gerçekleştiren mühendislerden Raphael Kay, binalardaki enerji kaybının yüzde 35’inin pencerelerden kaynaklandığını belirtiyor. Malzemeyi geliştiren ekip, bir bilgisayar simülasyonunda bu sistemin motorlu panjur­lara ve akıllı pencerelere kıyasla yüzde 30’a kadar daha verimli olduğunu ortaya koydu.

Yalnızca yağ ve su kullanılarak üretilen 6,35 milimetre kalınlığındaki kompozit malzeme bir krilin, pigment partiküllerini cildindeki bir kanal ağı aracılığıyla gönder­mesiyle aynı mekanizmaya sahip. Silikon benzeri iki ta­baka arasında su ve yağı karıştırmadan bulunduğu yüzeyin renginin ışığa göre ayarlanmasını sağlıyor.

İnsanlık doğadan ders almaya devam ediyor…

Saygılarımla.

https://bigumigu.com/haber/renk-degistirerek-enerji-tasarrufu-saglayan-pencereler/

YAZARIN DİĞER YAZILARI