Narsist insanlara karşı ne yapılabilir ?

Uzman Klinik Psikolog Merve İlikçi İygün, Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerin başkasının isteklerine ve düşüncelerine ilgisiz kalan kişiler olduğunu belirterek, “Başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan, kendini beğenen ve sürekli olarak kendini ön plana çıkarmak isteyen, hep takdir ve ilgi bekleyen kişiler narsistik olarak adlandırılır” dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

Toplum içinde narsisistik kişilik bozukluğunun görülme sıklığının yüzde 1 civarında olduğunu belirten Psikolog Merve İlikçi İygün, “Bu tanı konulan kişilerin yüzde 70 ten fazlası erkektir. Erken erişkinlikte başlayıp, değişik bağlamlarla ortaya çıkan büyüklenme, beğenilme gereksinimi ile gider. Narsisizm iki yönlüdür. Bir yönü aşırı sinirli, yüksek sesli, empati kuramayan; diğer yönü ise yumuşak taraftır. Bu yönde (gizli narsisizm) içe dönüklük, aşırı duyarlılık, savunuculuk ve endişe vardır. Ortak özelliklerinde ise kıskançlık, kendi ihtiyaçlarını göz önünde tutar ve başkalarını önemsemezler” dedi.

Psikolog Merve İlikçi İygün, Narsisistik kişilik bozukluğunun belirtilerini; “Büyüklenmek, sınırsız başarı ve güçle uğraşmak, kendi çıkarı için başkasını kullanmak, empati yapmamak, çok beğenilme isteği, başkasına saygısız davranma, kıskançlık olarak devam ettirilebilir. Güzel giyinirler ve dikkat çekerler, insanları aşağılamayı severler, duygularını dışa vurmazlar, kontrolü daima kendilerinde isterler, ilişkilerini çıkarları için kurarlar” şeklinde değerlendirerek açıklamasını şöyle sürdürdü; “Gerçek narsistler kendilerinde bir sorun olduğunu kabul etmezler, kişisel kusurlarını kabul etmeye ikna etmek olanaksızdır. Narsist kişiliğin altında, paradoksal olarak derin bir kendine güvensizlik yatar. Narsistin belirtileri hayat ile bağdaşmaz. Ne kadar yükseğe çıksalar da daha yüksektekini kıskanırlar, içlerinde doyurulamayan bir boşluk vardır.Narsistikler, ‘’ben narsisistim’’ diyerek tedaviye gelmezler. Genellikle depresyon yüzünden başvururlar. Hayat boyu sevilme ve beğenilme beklentileri olduğu için sık sık hayal kırıklığı yaşarlar. Narsisizm tedavisi oldukça zordur çünkü bu bozukluk kronikleşme eğilimi gösterir. Tedavideki amaç benlik saygısının korunması olmalıdır. Tedavi sırasında gerçek benliğe erişilmeden yapay benlik üzerinde çalışmak sonuç vermeyecektir. Gerçek ve yapay benlik birlikte çalışılmalıdır”

Psikolog Merve İlikçi İygün, Narsist insanlara karşı ne yapılması gerektiği konusunda ise; “Tartışmaya girip haklı çıkarsanız yüksek ihtimalle size öfkelenir, kinlenir bu yüzden tartışmaya girmeyin. Sessiz kalmak daha iyidir.

İtibar ve dışarıya karşı iyi görünmek çok önemli olduğu için söylemek istediğinizi doğru yoldan değilde ‘’böyle yaparsan insanların düşüncesi ne olur?’’ gibi dolaylı yollarla kendisinin doğru cevabı bulmasını sağlayın.

Öfke kontrolünüz çok önemlidir. Öfkeli davranmadan ona ne kadar değer verdiğinizi söyleyerek bu davranışların sizi üzdüğünü söyleyin.İçe kapanmayın. Tartışma sırasında sizin neden sustuğunuzu anlamayarak daha çok savunmaya ve eleştiriye geçebilir.Verdiği sözlere itimat etmeyin, davranışlarını ödüllendirin.Aynı amacı paylaşıyorsanız, ortak paydalar oluşturun.Onu değiştirmeye çalışmayın, değişmek istese de değişmesi zordur. Yaşanacak hayal kırıklığına karşı durumu kabul edin ve duygularınızı açıkça dürüst şekilde ifade edin” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Dünyaca ünlü model Türkiye'ye geliyor

2020-01-23 15:54 - Magazin

Erdoğan ve Merkel'den önemli açıklamalar

2020-01-24 14:57 - Gündem

Karışan cenaze bugün defnedildi

2020-01-25 16:05 - Gündem

Türkiye'de ilk kez Uludağ'da gerçekleştirilecek

2020-01-25 14:58 - Bursa

Anne doğumdan 2 gün sonra öldü, bebeği kurtarıldı

2020-01-25 16:07 - Gündem

Narsist insanlara karşı ne yapılabilir ?

2020-01-25 16:58 - Sağlık

"Türk kadınının gücünü yansıttık"

2020-01-25 15:45 - Spor

Münih Belediye Başkan Vekilinin küstah sorusuna Başkan Eroğlu’ndan yanıt

2020-01-24 21:42 - Konuk Yazar

Futbol sahasında tecavüz

2020-01-25 16:47 - Dünya

İnegöl kent mezarlığına bakım

2020-01-25 13:47 - Bursa

İlgili Haberler

Uzmanlardan kene uyarısı: “Kesinlikle çıplak elle dokunmayın”

12:19 - Sağlık

Prof Dr. Taşova: “Sivrisinek salgın hastalıklara yol açabilir”

10:05 - Sağlık

Ebeler, geleceğin ebeleriyle buluştu

10:00 - Sağlık

11. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi

09:19 - Sağlık

Toroslar Belediyesi, ’Evde Sağlık’ hizmeti ile vatandaşlara destek veriyor

16:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne büyük katılım

12:07 - Bursa

Balıkesir-Bursa Karayolunda TIR yandı

11:51 - Bursa

Saraçhane'den Taksim'e yürümeye çalışan gruplara polis müdahalesi

11:50 - Gündem

TÜRK-İŞ Kazancı Yokuşu’na karanfil ve Taksim’e çelenk bıraktı

10:48 - Gündem

Bursa 11.Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu, bu pazar yapılacak

10:38 - Bursa