Gelişimsel kalça çıkığı, kimlerde ve ne sıklıkla görülür

Doruk Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, Gelişimsel Kalça Çıkığının, önemli bir ortopedik sorun olduğunu anlatan bir basın toplantısı düzenledi. Hastalıkta erken teşhisin önemine dikkat çeken Açıkgöz, doğru tedavi yapılmadığı durumda, hastalığın kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini belirtti.

Sağlık - 8 yıl önce

Berk DEMİRPOLAT/BURSA.COM

Doruk Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, Gelişimsel Kalça Çıkığı ile ilgili, hasta ve hasta yakınlarının da katıldığı bir etkinlik ve basın toplantısı düzenledi. Kalça çıkığı rahatsızlığında asıl sebebin tam belli olmadığının altını çizen Açıkgöz, “Kalça çıkığı, ligamentöz laksite genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı çevresel faktörlere bağlıdır. Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında kalça çıkığı görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski artmaktadır. Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerle ikiz bebeklerde kalça çıkığı bulunma oranı da yüksektir” şeklinde konuştu.

Kalça çıkığının kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü kaydeden Op. Dr. Açıkgöz, şu açıklamalarda bulundu, “Gelişimsel kalça çıkığı kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülür. Ülkemizde görülme sıklığı yüzde 1.4 dür. Yılda yaklaşık 1.3 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde yılda 15.000 kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır. Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Bu nedenle ailelerin özellikle risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekir.”

Hastalığın belirtileri hakkında da bilgilendirme yapan Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, hastalığın belirtilerini yürüme öncesi, bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak aktardı. “Yürüme sonrası dönemde çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu, bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir” diyen Açıkgöz, anne babaları ‘akraba evlilikleri’ ve ‘kundak’ konusunda uyardı.

Akraba evliliklerinin, hastalığın görülmesinde önemli nedenlerin başında geldiğini belirterek “Ülkemizde gerek yakın akraba evliliklerinin sıklığı ve gerekse kundak kullanma alışkanlığının hala süregelmesi hastalığın yüksek oranda görülmesine sebep olmaktadır. Geleneksel kundak kullanma alışkanlığı da hastalığın yüksek oranda görülmesindeki asıl faktörlerden birisidir. Tanıdaki gecikmeler de buna eklenince bebekler ameliyatsız tedavi dönemini yitirebilmektedirler” dedi

Anne babalar, bunlara dikkat:

Aileleri bebeklerini kundak yapmamaları konusunda da uyaran Op. Dr. Açıkgöz, “Gelişimsel kalça çıkığı hastalığında erken dönemlerde uygulanan tedaviler ile iyi neticelerin alınması nedeniyle eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir” açıklamalarında bulundu.

Basın toplantısından sonra, daha önce kalça çıkığı tedavisi görmüş ve sağlığına kavuşmuş hastaları ile halen kalça çıkığı tedavisi görmekte olan hastalarıyla bir araya gelen Açıkgöz, hasta buluşmasında 6 aylık bir bebeğin ortezini çıkartarak tedavi sürecini tamamladı. Buluşmanın sonunda günün anısına programa katılanlarla birlikte bir de pasta kesimi yapıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Merve Sevi hayranlarını şaşırttı

2015-12-01 11:01 - Magazin

Yılanların Öcü final yaptı

2015-12-03 16:49 - Magazin

Güvercin kavgasını ayırmak istedi, 200 saçmayla vuruldu!

2015-12-04 17:43 - Asayiş

Ahmet Eraslan "Murat Yakın ile görüşmedik!"

2015-12-04 20:00 - Bursaspor

“Büyüyünce IKEMESO olacağım"

2015-12-03 11:50 - Yaşam

Bursa'dan Türkiye'ye bir ilk daha! ‘Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’ açılıyor

2015-12-04 19:29 - Bursa

Başköy Mahallesi'ne gitmek daha kolay olacak

2015-12-04 11:50 - Muhtarlar Konuşuyor

Gelişimsel kalça çıkığı, kimlerde ve ne sıklıkla görülür

2015-12-05 15:18 - Sağlık

Putin'in öldüren sırrı

2015-12-04 13:12 - Dünya

Hazal Kaya, Nur Fettahoğlu'nu unutmadı!

2015-12-05 11:49 - Magazin

İlgili Haberler

Şifalı ot toplamaya çıkan 64 yaşındaki şahıs kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

13:43 - Sağlık

Suçlu gen değil yaşam şekliniz

11:37 - Sağlık

NEÜ’de Dünya Hemşirelik Haftası törenle kutlandı

10:20 - Sağlık

Erciş’te ayağı kırılan vatandaş için ambulans helikopter havalandı

22:52 - Sağlık

Kütahya’da kan bağışı etkinliği

19:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 19 Mayıs esarete karşı özgürlüğün sembolüdür

14:51 - Gündem

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Mudanya’da coşkuyla kutlandı

14:34 - Bursa

Uludağ İçecek sponsorluğunda gerçekleşen “Bir Ulus Uyanıyor” konseri büyük beğeni topladı

14:19 - Bursa

Bursaspor’da kongre ertelendi!

13:28 - Bursa

Bursa’da 19 Mayıs coşkusu sürüyor

12:49 - Bursa