Erkek adaleti değil, gerçek adalet

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı tarafından “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ne Yapmalıyız?” konulu panel gerçekleştirildi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri  kapsamında düzenlenen panelde konuşma yapan Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, kadına yönelik şiddete dikkat çekerek; “Her alanda var olan eşitsizliğin yanı sıra şiddetle mücadele etmek durumundayız. Her gün öldürülüyoruz, tacize uğruyoruz. Buna dur demek bizim elimizde ve biz her zaman mücadele edeceğiz” dedi.

- - 8 yıl önce

Rana Afra Küçüktepe-Berkay Güden/İzmir(Ege Ajans)

Kadına şiddete, kullanılan dil üzerinden yaklaşan Doç. Dr. Yalçınkaya, “Kullandığımız dil eril bir dil. Ataerkilliğin baskısıyla zamanla yaşamımıza yerleşen bu dili, bizler de kullanarak toplumsal eşitsizliği sürekli vurgulayarak yaşatıyoruz. Kadınlar, tarihi süreçten bugüne değin farklı şekillerde ötekileştiriyor. Kadına yönelik şiddetin ortaya çıkma sebeplerinin başında, toplumsal cinsiyet kavramı altında ayrımcılık uygulanmasıdır. Toplumsal cinsiyette kadına bağımlı rolü verilmektedir. Kadının yok sayılması, ötekileştirilmesi ve rolünden uzaklaşmaması için şiddet uygulanması düşünülemez” diye konuştu.

Panelde ayrıca, kadına yönelik şiddetin hukuki boyutu ile ilgili Av. Birgül Değirmenci ve Av. Şenay Tavuz konuşma yaptı.

EN ÇOK CİNSEL ŞİDDET UYGULANIYOR

Av. Birgül Değirmenci “ Evlilik, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olarak birlikteliğidir. Evlilikte, cinsellikle ilgili durumlarda erkek görevli ve sorumlu gösteriliyor. Erkeğin, eşiyle cinsel ilişkiye girmekle sorumlu tutulmasıyla, erkeklerin cinsel ilişki için kadınları zorlaması da şiddete yol açıyor” dedi.

Av. Şenay Tavuz ise  “4320 sayılı kanun aile içi şiddete yönelik bir yasadır. Kadın, yalnızca evli ise ve şiddet görüyorsa bu yasadan yararlanabilmekteydi. Bizim çabalarımız sonuncunda, evli, aynı evde yaşayan, sevgili ya da herhangi bir erkek tarafından şiddete uğrayan kadınlar da bu yasanın kapsamı içine alındılar. Yine de şiddet, aile içindeyse farklı, aile dışındaysa farklı cezalandırma uygulanıyor. 2014 yılı aile içi şiddet araştırmasında eşi tarafından, yaşamının herhangi bir yerinde fiziksel şiddet gören kadın oranı  yüzde 38 olarak yer alıyor” dedi.

ŞİDDETİ KABULLENMEK KADER Mİ?

Av. Birgül Değirmenci, “Kadının maddi ve manevi açıdan kendini tamamlayamayışının bir sonucu olarak karşımıza bu soru çıkıyor. Kadın, özel alana hapsedilerek, kamusal alandan uzaklaştırılmasıyla ötekileştirme güçlenmektedir.  Ataerkil dilin yaptığı bu kelime ayrımları kaldırılmalıdır. Devlet, bu anlamda kadına yeterli desteği sağlayıp, erkeğe olan bağlılığını yenebilmede yardımcı olmalıdır. Bizler hukukla olan mücadelemize devam edeceğiz. Çalışmalarımızı yoğun şekilde arttıracağız” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Adana'da pompalı tüfekli kuyumcu soygunu

2015-11-22 19:47 - Asayiş

Erkek adaleti değil, gerçek adalet

2015-11-24 19:17 - -

Bayırbucak Türkmenleri'nden mesaj var!

2015-11-24 15:36 - Dünya

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen yemekte

2015-11-21 15:25 - Magazin

Bu mahallenin ortasından günde 400 kamyon geçiyor

2015-11-24 10:47 - Muhtarlar Konuşuyor

Bursa'da dere ıslah çalışması

2015-11-24 16:53 - Bursa

Eskişehir Valisinden "Timsah Arena" övgüsü

2015-11-24 18:14 - Bursaspor

Osmangazi Koleji, Öğretmenler Günü'nü kutladı

2015-11-24 14:10 - Bursa

Elektronik sigara yüzünden ölüyordu

2015-11-24 14:55 - Dünya

Fırat Çakıroğlu'nun son görüntüleri güvenlik kamerasında

2015-11-24 17:05 - -

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Adıyaman’da polis karakolunda silahlı saldırı: 2 polis şehit

21:09 - Asayiş

İYİ Parti'de yeni genel başkan: Müsavat Dervişoğlu

20:05 - Siyaset

Üniversite öğrencilerini taşıyan tur otobüsü şarampole devrildi: Çok sayıda yaralı var!

17:30 - Gündem

Bulunan kemikler Korhan Berzeg'e ait olduğu belirlendi

17:19 - Gündem

Muş semalarında tanımlanamayan cismin kamera görüntüleri

17:11 - Gündem