Bursa’da mali müşavirlere etik semineri

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) üyelerine yönelik “Meslekte Etik Davranışlar, Meslek Etiğinin Önemi, Meslek Saygınlığı ve Başarısı” konulu seminer düzenledi.

Bursa - 7 yıl önce

Düzenlediği meslek içi eğitimlerle üyelerini bilgilendirmeyi sürdüren ve mevzuattaki yenilikleri üyelerine aktaran Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) son olarak Meslekte Etik Davranışlar, Meslek Etiğinin Önemi, Meslek Saygınlığı ve Başarısı konulu seminer düzenledi. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde bulunan BSMMMO Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere çok sayıda üye katılım gösterdi. Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Etik Komisyonu’nun organize ettiği seminerde Huriye Özen, Ali Erdoğan, Önder Atilla, Raşit Gürbüz ve Servet Kuru üyeleri bilgilendirdi.

Seminer öncesi konuşan BSMMMO Başkan Yardımcısı Ömer İşçi seminerin başarılı geçmesini dileyerek, “13-14 Mayıs tarihlerinde Uludağ’da Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak, Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu’nu düzenleyeceğiz. İki gün süreli etkinlik kapsamında, oturumlar halinde iç kontrol eksikliğinin sonuçları, iç kontrol eksiklerinin muhasebe ve denetime etkileri ve uygulama sorunları, işletmelerde risk yönetimi ve bağımsız denetimin önemi, iç kontrol sistemindeki zayıflıkların ortaya çıkaracağı hukuki sorunlar ve muhasebe bilgi sisteminin rolü, hile ve suistimalde iç kontrolün etkileri, hile ve suistimalde hukuki boyut, hile ve suistimalde uygulamalar konularında akademisyenlerin sunumları gerçekleşecek. Sempozyum programı; son dönemlerin önemli konusu ‘Entegre Raporlama ve Muhasebe Meslek Mensuplarının konulu panel ile sona erecek” dedi.

bs

Seminerde ilk olarak söz alan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Huriye Özen, etik kelimesinin açılımını yaptı. Etiğin herkes için farklı olabileceğini belirten Özen, “ Aklıma ilk olarak kime göre, neye göre etik sorusu geliyor. Etik her insanda bulunması gereken bir ölçüt gibi kurallar gibi geliyor. Bu kavramı mesleğe indirgememiz gerekirse topluma yararlı işler yapmamız gerekiyor. Ahlak olarak da değerlendirmemiz gerekiyor. Mesleği mali müşavirlere öğretiyoruz ama meslek etiklerini de öğretmemiz gerekiyor. Bu da bizim davranışlarımızla altımızdan yetişen meslek mensuplarımızın bizleri gözlemlemesiyle olacak. Çünkü biz de meslek büyüklerimizi gözlemleyerek öğrendik” ifadelerini kullandı.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Ali Erdoğan da etik konusunun mali müşavirler için dert konusu olduğunu belirterek, ”Oda olmadan önce dernektik sonra oda olduk. 1980’lerde de üst birliğimiz olan TÜRMOB kuruldu. Şunu demek istiyorum etik komisyonu daha 2014 yılında Resmi Gazete’de yayımlandı. Aslında 40 sene önce bu etik komisyonun uygulamaya alınması için dilekçe vermiştik. Geç oldu ama artık bir etik komisyonumuz var” dedi.

Seminerde konuşan SMMM Servet Kuru da, “Türkiye’de etik konusunda etik konusunda yönetmelikler yazılıyor. Bu sadece bizim meslekte değil birçok meslekte var. Peki nereden çıktı bu etik yönetmeliği? Öyle bir meslek icra ediyoruz ki toplumun tüm kesimlerinde ilgi çekiyor. Kanunlar çerçevesinde bir yönetmeliğimiz var. İçerisinde de birçok madde bulunuyor. Hepsi de meleğimizde sürekli karşılaştığımız maddeler. Nüfus olarak kalabalık bir ülkeyiz. Bu büyük ülkede ekonomiyi koordine edebilmek için yazılı kurallara ihtiyaç var. Bu kuralların da değişen yasalara, şartlara göre yenilenmesi gerekiyor. Yönetmeliğimiz çok sınırlı. Mesleğimizi icra edenlerin de bu kurallara uyması şart. Bu kurallara uyulup uymadığı da çeşitli kurullarca denetleniyor. İşin temelinde de mesleğe girişlerin planlanması gerekir. Bu planlanırsa sorunların yüzde doksanı çözümlü olur. Bizler eskiler olarak işi almayabiliriz. Ama yeni iş yeri açan bir arkadaşımız, işten ayrılmış bir arkadaşımız aynı şeyleri düşünemeyebilir” dedi.

Son olarak konuşan SMMM Raşit Gürbüz de, “İşinizi etik ahlaki kurala göre yaparsanız insanlar size gelir ve iş verirler. Mükelleflerle çok samimi olmamamız gerekir. Mükellefin ekmeğini yiyiyoruz ama işini de yapıyoruz. Yeri gelir mükellef sizin en büyük düşmanınız olabilir. Mesafeyi iyi korumamız gerekmektedir. Büyük müşteriler için de o giderse beim işim biter dememek gerekir. Büyük mükellefe de sen hata yaptırmak istersen seni istemem olgusunu iyice hissettirmek gerekir ki sizi olumsuzluklara zorlamasın” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Osmangazi’den çocuklara su oyunları parkı

2017-05-21 17:18 - Bursa

EVTEKS 2017’ye BUTTİM çıkarması

2017-05-22 21:05 - Bursa

Fecri Cihan Kültür Derneği geçmişi geleceğe taşıyor

2017-05-22 14:29 - Bursa

Bursa’da mali müşavirlere etik semineri

2017-05-23 22:43 - Bursa

Urfa Şark Sofrası, Bursalılar’ın hizmetinde

2017-05-23 18:55 - Magazin

Nilüfer’de Çocuklarla Kitap Söyleşilerinin konuğu Delal Arya oldu

2017-05-23 21:05 - Eğitim

Setbaşılı öğrenciler eserlerini sergiliyor

2017-05-22 18:33 - Magazin

Medicabil’den çifte kutlama

2017-05-20 13:48 - Magazin

Babası Van Damme’ın izinde

2017-05-23 19:37 - Magazin

Uludağ Üniversitesi, Türkiye şampiyonu

2017-05-19 16:59 - Spor

İlgili Haberler

Nilüfer Belediye 3. Lig'e Yükseldi!

18:04 - Bursa

Bursa Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği Rahvan At Yarışları'nda büyük heyecan

17:28 - Bursa

Aşere, Takrip ve Tayyibe İcazetnamesini alan kursiyer hocalar, kurra hafız oldu

16:22 - Bursa

Bursalı sürücülerin canını sıkacak fiyat listesi

16:13 - Bursa

Önce zile bastı, sonra tetiğe

15:08 - Bursa

Günün Manşetleri

Nilüfer Belediye 3. Lig'e Yükseldi!

18:04 - Bursa

Bursa Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği Rahvan At Yarışları'nda büyük heyecan

17:28 - Bursa

İşte o anlar: Halk otobüsünün açık bırakılan kapısından düşen kadın hayatını kaybetti

16:26 - Gündem

Bursalı sürücülerin canını sıkacak fiyat listesi

16:13 - Bursa

Bursa'da evi kurşun yağmuruna tuttu

15:09 - Bursa