Bacak ağrısı bel fıtığı habercisi olabilir

Türkiye’de sık görülen hastalıklardan biri olan bel fıtığının belirtisinin sanıldığı gibi sadece bel ağrısı olmadığını belirten Op.Dr. Kerem Bıkmaz bacak ağrısının da bel fıtığı habercisi olabileceğini söyledi.

Sağlık - 6 yıl önce

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, “İki haftanın üzerinde devam eden bel ağrısının, zamanla kalça ve bacaklarda hissedilmesiyle kendini gösteren bel fıtığının, karın ve bel kaslarının güçlendirilmesi ile önlenebileceği bildirildi. Omurga, “omur” adı verilen ve birbirine bağlı bir dizi kemikten yapılmıştır. Disk, bir omuru diğerine bağlayan güçlü bağ dokularının bir birleşimidir ve omurlar arasında bir yastık gibi görev yapar. Disk, “anulus fibrosus” adı verilen ve sert bir dış katman ile “nükleus pulposus” adı verilen jelimsi bir çekirdekten oluşmuştur. Yaşlandıkça, diskin merkezi su içeriğini kaybetmeye başlayabilir ve disk, bir yastık olarak daha az etkili hale gelir. Bu durum, diskin merkez bölümünün, dış katmandaki bir çatlaktan dışarı doğru çıkmasına, yer değiştirmesine (fıtıklaşmış veya yırtılmış disk olarak adlandırılır) neden olabilir. Disk fıtıklarının çoğu bel omurgasının alttaki iki diskinde meydana gelir, bu da bel hizasında veya belin hemen altına denk düşer” dedi.

"ANİ GELİŞEN BEL FITIKLI HASTALARIN ÇOĞUNDA CERRAHİ GEREKMEZ"

Fıtıklaşmış bir diskin, omurgadaki sinirler üzerine baskı yapabildiğini ifade eden Op. Dr. Bıkmaz, “Ağrıya, uyuşmaya, karıncalanmaya veya “siyatik” olarak adlandırılan, bacak güçsüzlüğüne neden olabilir. Siyatik, insanların yüzde 1-2 sini etkiler ve bu durum genellikle 30-50 yaş arasında meydana gelir. Bacak ağrısı görülmeksizin tek başına sırt ağrısının disk fıtığından ziyade pek çok sebebi olmasına karşın, disk fıtığı sırt ağrısına da neden olabilmektedir. Ani gelişen bel fıtıklı hastaların çoğu (yüzde 80-90), cerrahi olmaksızın iyileşecektir. Sağlık uzmanınız tedaviye genellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başlayacaktır. Tedavinin tamamlanmasının ardından ağrı sizi hâlâ normal yaşayışınızdan alıkoyuyorsa, sağlık uzmanınız cerrahiyi önerebilir. Cerrahi ile bacak gücünüz normale dönmeyebileceği halde, cerrahi, bacağınızın daha da güçsüzleşmesini engelleyecek ve bacak ağrınızı da rahatlatacaktır. Cerrahi genellikle bacak ağrısının geçmesi için önerilir (başarı oranı yüzde 90’dan fazladır); sırt (bel) ağrısının rahatlamasında daha az etkilidir” diye konuştu.

“YATAKTA NE KADAR KALMANIZ GEREKTİĞİNE DAİR TALİMATLARA UYUN”

Bel fıtığında cerrahi olmayan tedavi ilaçlı tedavi olduğunu kaydeden Op.Dr. Bıkmaz, “Doktorunuz, kısa dönemli dinlenme, şişkinliği azaltmak için anti-enflamatuar ilaçlar, ağrıyı kontrol etmek için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonu içeren, cerrahi olmayan tedaviler yazabilir. Dinlenmeniz söylenirse yatakta ne kadar kalmanız gerektiğine dair talimatlara uyun. Çok fazla yatak istirahatı sonucunda eklemleriniz sertleşebilir ve kaslarınız zayıflayabilir, bu da ağrıyı azaltmada yardımı olacak aktiviteleri yapmayı zorlaştıracaktır. Tedaviniz devam ederken çalışmaya devam edip etmemeniz gerektiği konusunu doktorunuza sorunuz. Cerrahi olmayan tedavinin amaçları, sinirin ve diskin rahatsızlığını azaltmak ile beraber, omurgasını koruması ve tüm işlevini arttırması için hastanın fiziksel durumunu iyileştirmektir. Bu, bel fıtığı olan hastaların çoğunda, çok sayıda tedavi programını bir araya getiren organize bir bakım programı ile başarılabilmektedir. Bel fıtığında cerrahinin amacı ise fıtıklaşmış bir diskin, ağrı ve güçsüzlük belirtilerine neden olacak şekilde sinirler üzerine baskı yapmasını ve rahatsızlık vermesini durdurmaktır. En yaygın görülen işlem, “disektomi” veya fıtıklaşmış diskin bir parçasının çıkarıldığı “kısmi disektomi”dir. Diski net olarak görebilmek için bazen diskin arkasındaki kemik olan laminanın küçük bir parçasını almak gerekebilir. Kemiğin küçük ölçekli (hemi-laminotomi) veya daha büyük ölçüde (hemi-laminektomi) çıkarılması söz konusu olabilir. Bazı cerrahlar bazı vakalarda endoskop veya mikroskop kullanırlar” açıklamalarında bulundu.

“GENELLİKLE ÇOK AZ KANAMA OLUR”

Disektomi, lokal, spinal veya genel anestezinin altında yapılabildiğini vurgulayan Op.Dr. Bıkmaz, “Hasta, ameliyat masasına yüzüstü yatar, genellikle diz çökme pozisyonundadır. Fıtıklaşmış diskin üzerindeki ciltte küçük bir kesi yapılır ve omurga üzerindeki kaslar kemikten geriye çekilir. Cerrahın sıkışmış siniri görebilmesi için küçük bir miktar kemik çıkarılabilir. Fıtıklaşmış disk ve herhangi gevşek bir parça, sinir üzerindeki baskıları ortadan kalkana dek çıkarılır, alınır. Sinirin üzerindeki baskının tamamen ortadan kalktığından emin olmak için kemik dikenleri (osteofitler) de temizlenir. Genellikle çok az kanama olur” şeklinde konuştu. (İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Le Guen çok takıntılı!

2018-04-02 18:42 - Röportajlar

’Başkomutan’ sınır karakolunda

2018-04-01 23:50 - Siyaset

Bacak ağrısı bel fıtığı habercisi olabilir

2018-04-05 16:29 - Sağlık

Oyuncu Adnan Koç soruşturmasında yetkisizlik kararı

2018-04-05 15:01 - Magazin

Felsefe söyleşileri 18 yaşında

2018-04-04 21:25 - Yerel Haberler

Uşak Valisi Salim Demir'den pasaport ve ehliyet denetimi

2018-04-05 01:03 - Yerel Haberler

Özel Teknoloji Fen Okulları Nurettin Acır'ı konuk etti

2018-04-05 12:07 - Bursa

Jet kazasında ölen nişanlısının fotoğrafını dövme yaptırdı

2018-04-05 14:54 - Gündem

Menenjit tehlikesi korkuttu

2018-04-05 16:03 - Sağlık

Performans sistemi sendikaları birleştirdi

2018-04-05 01:05 - Yerel Haberler

İlgili Haberler

Toroslar Belediyesi, ’Evde Sağlık’ hizmeti ile vatandaşlara destek veriyor

16:51 - Sağlık

Dize Mahallesi yeni aile sağlık merkezine kavuşuyor

16:11 - Sağlık

Güneyyurt Aile Sağlığı Merkezi yeni yerinde hizmete başladı

15:41 - Sağlık

Dünya, Türk hekimlerini parmakla gösteriyor

15:12 - Sağlık

Ankara Sağlık Turizmi Federasyonu’ndan Afrika ülkeleriyle sağlık turizminde işbirliği açıklaması

14:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Yerlikaya: "Şırnak’ta zırhlı aracın devrilmesi sonucu 2 asker şehit oldu"

22:29 - Asayiş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yeni atamalar

22:06 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "1 Mayıs'a gölge düşürülmeye çalışılıyor"

21:01 - Siyaset

Uludağ’da nefes kesen tatbikat gerçeğini aratmadı

20:00 - Bursa

ULUTEK Teknopark Türkiye’nin inovasyon liderleri arasında 6. sırada yer aldı

18:18 - Bursa