USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yabancı tescilli uçaklar da iç hatlarda uçuş yapacak!..

04-12-2023

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, TBMM Başkanlığı’na sunduğu “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesine başlandı. Farklı konularda 80 maddeden oluşan ve Torba Yasa diye adlandırılan teklifte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hazırlayıp hükümete gönderdiği çok önemli bir değişiklik de yer alıyor.

Teklifteki değişikliğin neler içerdiğini belirtmeden önce konuyla ilgili halen geçerli kanun ve maddelere bakalım. 19 Ekim 1983 tarihinde 18196 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2920 Sayılı TÜRK SİVİL HAVACILIK KANUNU’nun Amaç, Kapsam ve Tanımlar başlığı altında şöyle der;

Madde 3 - Bu Kanunda geçen;

a) “Türk Hava Sahası” terimi: Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliği altındaki ülke ile Türk karasuları üzerindeki sahayı anlatır.

Hava Seyrüseferinin Hükümleri;

Türk Hava Egemenliği Hükümleri;

“Madde 4 - Türkiye Cumhuriyeti Türk hava sahasında tam ve münhasır egemenliği haizdir.

Türk hava sahasından yararlanacak hava araçları:

“Madde 6 - Uçuşa elverişli olmak şartıyla aşağıda sayılan hava araçları Türk hava sahasında uçuş yapabilirler. a) Türk Devlet hava araçları, b) Türk uçak siciline kayıtlı Türk sivil hava araçları, (Dikkatinizi çekerim) c) Türkiye’nin taraf olduğu anlaşmalar uyarınca Türk Hava Sahasında uçmalarına müsaade edilen hava araçları.

Yukarıda belirtilenler dışında kalan her türlü hava aracının Türk Hava Sahasını kullanması Ulaştırma Bakanlığı’nın iznine tabidir. Ulaştırma Bakanlığı gerekli izni vermeden önce Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın görüşünü alır.”

Gümrüklü havaalanlarının kullanımı;

“Madde 9 - Yabancı ülkelere giden veya yabancı ülkelerden gelen hava araçları, ancak gümrüklü havaalanlarından kalkmaya ve inmeye mecburdur.” (Dikkat ediniz)

Ticari Hava İşletmeleri -Kabotaj:

“Madde 31 - Türkiye Cumhuriyeti ülkesi içinde, iki nokta arasında havayolu ile ticari amaçla yolcu, posta ve yük taşımaları Türk hava araçları ile yapılır.”(Buna da dikkat)

Türk sivil hava araçlarının tescili;

“Madde 54 - Türk sivil uçak siciline tescil edilen hava aracının, evvelce kayıtlı bulunduğu sicilden sildirilmesi mecburidir.”

Tescilin ortak hükümleri;

“Madde 58 - Sicile tescil edilmiş bulunan Türk sivil hava aracı, ilgili yönetmelik hükümlerine göre belirlenmiş milliyet ve tescil işaretlerinden başkasını taşıyamaz ve başka bir devletin siciline tescil olunamaz.”

Tüm bu kanun maddelerini ayrıntılı olarak vermemizin nedeni, TBMM’ye sunulan teklifte yer alan şu önemli ve kayda değer maddeden ötürüdür.

SHGM’nın hazırladığı bu teklifte;

“Türk taşıyıcı tarafından usülüne uygun olarak yapılmış kiralama sözleşmeleriyle kiralanan yabancı tescilli hava araçlarının da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ülke içinde iki nokta arasında havayolu ile ticari amaçla yolcu, posta ve yük taşımaları yapmalarına imkan sağlanması”. ibaresi yer almaktadır. Yani, kabotaj hakkı devredilecek…

Yani, TC (Türkiye Cumhuriyeti) uçak siciline kaydı olmayan uçaklar da iç hatlarda, bir şehirden başka bir yere sefer yapma hakkına sahip olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce hazırlanarak Ak Parti’ye, oradan da TBMM’ye sunulan bu teklifle yabancı havayolu şirketlerinin yerli şirketler ile anlaşma yaparak iç hatlarda seferler yapabilmesinin önü açılmış olacak. Böylece, iç hatlarda artan yolcu talebinin karşılanacağı öngörülüyormuş. Teklifle, yabancı şirketlerden veya lessorlerden uçak kiralanmasıyla ihtiyaç duyulan hatlardaki uçak sıkıntısı da böylece önlenmiş olacakmış. T.C. tesciline alınmadan uçurulacak uçaklarla yurtiçi seferlerin yanı sıra, yurtdışı seferler de yapılabilecek ve yılda binlerce sefer gerçekleşecekmiş. Bu seferlerde de birkaç milyon daha fazla yolcu taşınabilecekmiş.

Yukarıda maddelerini verdiğimiz 40 yıllık Sivil Havacılık Kanunu’nun en önemli maddeleri bir anda silinip atılacak ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümranlığı altındaki hava sahası yabancı şirketlerin ve operatörlerin TC tesciline girmemiş uçaklarına da açılacak. 1926 yılında denizcilik alanında kanunla kabul elen kabotaj hakkını, 100 yıl sonra havacılıkta da yabancı tescilli uçaklara vereceğiz.

Bu yasayla, yerli bir şirketle işbirliği yapan yabancı uçak şirketine veya şirketlerine Türk hava sahasını istediği gibi kullanma ve de milyon dolarlar kazanma kapısı da açılacak.

Mutlu yarınlar Türkiyem…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?