USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ulaştırma araçlarında da fiyat tarifesi asılacak mı?

25-12-2023

Vatandaşın aldatılmasının, kaba bir tabirle ‘kazıklanmasının’ önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı önemli bir adım atarak yiyecek ve içecek hizmeti sunan işyerlerinin tarife ve fiyat listelerine yeni düzenlemeler getirdi.
Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bilindiği gibi perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri, tarife ve fiyat listelerine ilişkin hususlar, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde düzenlenmektedir. Temel amacı “perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek” olan Yönetmelik, tüketicilerin “ekonomik çıkarlarının korunması” ve “doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi” açısından önem arz etmektedir.
Lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmelerin sunduğu mal ve hizmet fiyatlarında, enflasyon oranının ve maliyetlerin çok üzerinde, devamlı şekilde fiyat artışları yapıldığı, ve bu fiyat değişimlerinin ise fiyat listesi ve tarifeler yolu ile tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilerek ekonomik çıkarlarının korunması amacının gerçekleştirilmesine engel olunduğuna ilişkin son dönemlerde çok sayıda tüketicilerimizden şikayetler alınmaktadır.
Bakanlığımıza intikal eden bu şikayetlerin ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Değişiklik yapılmadan önce, düzenlemenin yapıldığı sektörü temsil eden ilgili mesleki kuruluşlar tarafından da uygun görüş verilen Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmİ Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik değişikliği uyarınca, “ lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması zorunlu hale getirilmektedir. ”
1 Ocak 2024’de yürürlüğe girecek düzenleme ile tüketicilerimizin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde daha işyerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanarak, tüketicilerimizin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedeflenmektedir.
“Tüketicilerin, satın almadan önce mal ve hizmetlerin nitelikleri ile fiyatları konusunda doğru ve eksiksiz bilgilendirilmeleri, fiyat etiketi ve listeleri ile kasa fiyatları arasında farklılık bulunmaması gerekmektedir.”
Kamuoyuna saygıyla duyurulur”
Böyle bir çalışma yapıp, halkımızın çıkarlarını korumak için önlemler alacağını duyuran Ticaret Bakanlığı ve Bakan Ömer Bolat’a teşekkür ederek, kafamıza takılan hususları dile getirelim. Lokanta, cafe ve benzeri yerler derken, lokanta ve cafeyi anladık da benzeri yerler derken nereleri kasdettiklerimi tam anlayamadım. Mesela büfeler de bu kapsama girecek mi? Resmi ve özel kurumlardaki kantinler de bu uygulamaya tabi olup, bakanlıkça denetlenecek mi? Bir başka konu daha var ki, bu da çok önemlidir.
Örneğin, öteden beri fahiş fiyata yiyecek ve içecek sattıkları hep dile getirilen havalimanlarındaki cafe, lokanta veya büfeler tarife asacak mı, onlar da denetime tabi tutulacak mı? Samimiyetini ve iyi niyetini asla sorgulamayacağım bir yapıya sahip olan Sayın Bakan’ın bu konuda kendi teşkilatının ne kadar başarılı olacağı konusunda bazı endişelerimiz var.
Havalimanları her ne kadar başka bir bakanlığa bağlı olsada tarife ve fiyat demetimi Ticaret Bakanlığı’nın asli görevidir. Yine kafama takılan bir soru daha var. İç hatlarda veya dış hatlarda uçuş yapan uçaklarda
her ne kadar fiyat yazan belgeler varsa da, fiyatların makul olup olmadığını kimler ve nasıl
denetleyecek? Aynı şekilde vapur, tren veya otobüs gibi ulaştırmada kullanılan araçlarda fiyat ve tarife denetimini hangi bakanlık veya belediyeler mı yapacak acaba?
Bu sorular daha da uzatılabilir.
Bu konulara yayınlanan duyuruda
yer verilmediği için, yönetmeliğin gözden geçirilmesi veya iş bölümü yapılması gündeme getirilmeli diye düşünüyorum. Bilmem yanlış mı?
Mutlu yıllar Türkiyem…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?