USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Trafik sorununu büyüyerek devam ediyor

20-11-2023

Bugün “Bursa’nın en önemli soru nedir ?” diye sorarsanız, herkesten aynı cevabı alacağınızdan eminiz. Bursa birbirini besleyen nedenlere bağlı olarak nüfus artışı yaşamaktadır.

Nüfus artışı, planlı ve plansız yapılaşma baskısını getirmektedir. Konumu gereği doğu-batı hattında gelişen Bursa’ da ulaşım sorunu toplumsal yaşamı etkiler hale gelmiştir.

Bursa sahip olduğu özellikler nedeniyle büyümesine devam edeceği görülmektedir. Büyüme baskısının önüne geçilmesi söz konusu değildir.

Bu nedenle ulaşım sorununun bir şekilde çözülmesi gerekmektedir. Mevcut ulaşım projelerinin neredeyse tümü ulaşım sorununa yeni problemler getirmektedir.

Büyük projeleri, hatta kavşak düzenlemeleri bir kenara bırakalım, en basit durak planlamaları dahi yanlış, eksik uygulamalarla trafiğine yeni yükler getirmektedir.

Bursa’ yı yönetenler direksiyona geçip sorumlu gözlerle bir etraflarına baksalar sorunların bir kısmının hızla çözüleceğine inanıyoruz.

Bazı noktalarda sinyalizasyonların yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.

Otopark sorunu, trafik sorununa dönüşmüş durumdadır. Yeni inşa edilen yapıların kendi ihtiyacını karşılayacak otopark kapasitelerine sahip olmadığı görülmektedir. Bu nedenle yollara, kaldırımlar araç parkına dönüşmekte ne araçlar ne de insanlar hareket edebilmektedir. Belediye eliyle yönetilen otopark sisteminin çok eleştirilecek noktaları vardır ancak burada trafiğe getirdiği yükü dile getirmek durumundayız. Bu otoparklar araçların yatay şekilde park etmesi üzerine planlanmış ve çizgileri çekilmişken, belediye şirketi çalışanları tarafından araçlar dikey park ettirilerek yollar işgal edilmektedir. Bu uygunsuz tatbikata durum alan hiçbir yetkili yoktur.

Ulaşım sorunu için önemli yatırımlara ihtiyaç olsa da bugün, trafik problemini iyi niyetli çaba göstererek azaltmak mümkündür.

Yerel seçimlere hızla yaklaşırken Bursalıların göreve talip olan hemşehrilerinden bu konuda ne yapacaklarını duymak istemesi doğaldır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?