USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

THY Genel Kurulu, 2022’nin hesap ve faaliyetlerini akladı

31-07-2023

Türk Ticaret Kanunu, Anonim Şirketlerin her hesap dö¬nemi sonrası üç ay içinde ve yılda en az bir kez olağan genel kurul yapmasına şart koşar.
Türkiye’nin dünya çapında tanınan ve en değerli markası olan Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı da genel kurul toplantılarını Nisan aylarında yapardı.
Bu yıl, Nisan ayı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim kampanya dönemine rastladığı için, THY Genel Kurulu doğru bir kararla seçim sonrasına ertelenmişti.
THY’nin 2022 yılı hesap ve faaliyetlerine ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı 25 Temmuz 2023, Salı günü, Genel Yö¬netim Binası VIP Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıyı baştan sona ben de izledim.
THY, Türkiye Varlık Fonu portföyünde yer aldığı için, onlar tarafından verilen bir önergeyle toplantının THY Yönetim Ku¬rulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat tarafından yönetilmesi oya sunularak kabul edildi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi ve Varlık Fonu temsilci¬lerinin yanı sıra THY Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür ve yardımcıları, daire başkanları ve ilgili yöneticiler ve 40 kadar hissedar katıldı. Faaliyet Raporu yayınlandığı için tekrar okun¬madı, fakat Başkan Bolat bir açılış konuşması yaptı. THY’nin 2022’de en çok koltuk sunan network havayolu olduğunu, 2022’de yolcu sayısının 2019 sayılarının üzerine çıktığını, dün¬yadaki şirketler arasında altıncı olduğunu ve global pazar pa¬yını binde altıdan, yüzde 2’ye çıkardığını, kargoda da ise beşinci şirket olduklarını, bünyelerinde 6 bin 059’u pilot, 14 bin 700’ü kabin görevlisi olmak üzere iştirakleriyle birlikte toplam 82 bin kişinin görev belirterek şöyle devam etti; “ Yol¬cuda 14.3 milyar dolar ve de kargoda da 4.1 Milyar dolar olmak üzere toplamda 18.4 milyar dolarlık gelir elde ettik. 2022’de esas faaliyet karımızı da 2.8 Milyar dolara çıkardık, pi¬yasa değerimiz de 11,4 milyar dolara ulaştı.”
Bolat’ın konuşmasından sonra söz alan bireysel bir yatı¬rımcı, şirketin değerini arttırdıkları için yönetimi tebrik ederek, üç iştirak şirketinin birleştirilmesinin isabetli olduğunu söy¬ledi. Bir hissedarın sorusu üzerine Y.K Başkanı Bolat, Emlak GYO ile 2018’de satın alınan 3 milyon metrekarelik arazi üze¬rinde yapılacak 13 bin daireye 450 bin vatandaşın başvuru yaptığını, THY çalışanları için ayrılan 3 bin daireye de 13 bin THY personelinin başvurduğunu anlattı. Sorulan soruları tek tek ayrıntılı bir şekilde cevaplandıran Bolat, faaliyet raporunu oya sundu. Rapor, fiziksel ve elektronik ortamda oy kullanan pay sahipleri tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.
Ardından, denetim raporları da okundu ve oylanarak oy çokluğu ile kabul edildi.
Daha sonra 2022 finansal raporlar oya sunuldu, kabulü yö¬nünde oy kullanıldı.
Faaliyet ve hesaplar açısından yönetim kurulu üyelerinin ibrası da kabul edildi.
Kar payı dağıtımına ilişkin olarak yapılan görüşmede de Başkan Bolat, 2022’de kar payı dağıtımı yapılmadığı açıkladı.
THY Yönetim Kurulu üyelerinin 25 Bin TL olan huzur hakla¬rının arttırılmaması yönünde, Türkiye Varlık Fonu’ndan gelen önerge de aynen kabul edildi.
Bu oylamadan sonra Yönetim Kurulu Üyesi olarak yıllarca görev yapan Orhan Birdal ve halen Uçuş İşletme Başkanı olan Kpt. Mehmet Kadayifçiler’in yerine yönetim kurulunun yeni üyeleri olarak aynı zamanda DHMİ Genel Müdürü olan Hüse¬yin Keskin ve VIP Uçakların eski Sorumlusu Kaptan Ramazan Sarı seçildi.
Başkan Bolat, Birdal ve Kadayifçiler’e hediye verip, emekleri için teşekkür etti.
Bu maddeden sonra denetçi seçimleri yapıldı ve hissedar¬lara şirketin 3. kişilere verdiği teminat, rehin ve ipotekler hak¬kında bilgi veridi. Gündemin 11. 12 ve 13’üncü maddelerinde yapılan bağış ve deprem yardımları, hisse geri alımı gibi ko¬nusunda pay sahipleri bilgilendirildi.
Varlık Fonu’nun önergesiyle bağışların üst sınırının şirket ci¬rosunun yüzde 1,5’unu geçemeyeceği de kabul edildi.
Dilek ve temennilerde pay sahiplerine indirimli ve bir adet pass bilet verilmesi konusu dile getirildi ve genel kurul tam 3.5 saat süren bir mesaiyle sona erdi.
Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan karar gereği, 2 yıl süreyle görev yapacak Yönetim Kurulu şu üyelerden oluştu.
Prof. Dr. Ahmet Bolat. Prof. Dr. Mecit Eş, Bilal Ekşi (Genel Müdür) Doç. Dr. Murat Şeker ( Genel Müdür Yardımcısı) Ra¬mazan Sarı, Hüseyin Keskin, Doç. Dr. Fatmanur Altun, Dr. Melih Şükrü Ecertaş ve Şekib Avdagiç. Genel Kurul sonrası toplanan Yönetim Kurulu, 1 yıl süre ile Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Prof. Dr. Mecit Eş’in de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak atanmasına karar verdi.
Denetimden Sorumlu Komite Başkanı olarak Bağımsız Yö¬netim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç’in, Komite üyeliğine de Ba¬ğımsız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melih Şükrü Ecertaş’ın; Kurumsal Yönetim Komite Başkanı olarak Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Fatmanur Altun’un, Komite üyeliklerine de Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Sarı ile Yatırımcı İlişkileri Müdürü Mehmet Fatih Korkmaz’ın; Riskin Erken Saptanması Komitesi Başkanı olarak Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melih Şükrü Ecertaş’ın, Komite üyeliğine Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç’in; İcra Komitesi Başkanı olarak, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın, İcra Komitesi Başkan Vekili olarak Prof. Dr. Mecit Eş’in ve Doç. Dr. Murat Şe¬ker’in, Şekib Avdagiç’in ve Ramazan Sarı’nın ise İcra Komitesi Üyesi olarak atanmasına karar verildi.
2022 yılına ait tüm hesap ve faaliyetleri açısından aklanan THY Yönetim Kurulu, bu genel kuruldan daha güçlenerek çıktı.
Mutlu yarınlar Türkiyem.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?