USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Neden sarmala kapıldılar?

27-11-2023

Hayatta kimseyi suçlamamak veya kınamamak lazım. Nereye, neden savrulabileceğimizi bilebilmek söz konusu değil.

Son günlerde medyada dolandırıcılık haberleri yoğunlaşmış durumda. Birçok şüphelinin bazıları da ünlü olan insanları mağdur ettiğine ait haberleri okuyoruz. Diğer taraftan sosyal medyada ünlenerek vatandaşları dolandıranlara da rastlıyoruz. Hatta bu işi organize hala getirerek kamuyu zarara uğratan onlarca isim ifade edilmekte.

Ülkenin dört bir yanından benzer haberler geldiğine şahit oluyoruz. Biri internetten ticaret yaptığını iddia edip para toplamış, diğeri bir aplikasyonuna yatırımcı alacağım diye. Banka içinde banka kuranlar, yok yok…

Her kötü niyetli girişimin, iyi niyetli yatırımcı bulabilmesinin bir nedeni var tabi…

Medyada “ Sazan sarmalı” genel ifadesiyle tiye alınan kişiler neden gündemi teslim almış durumda?

Yıllardır serbest piyasa ekonomisinin terk edilmesi insanlarımızı bu yollara tevessül etmesine neden olmuştur. Ultra negatif faiz uygulamasıyla hayal satan, art niyetli insanların sayısı artmıştır.

Parasının eridiğini düşünen tasarruf sahiplerinin de bu kötü niyetli planların ağına kolayca düşmesini kolaylaştırmıştır.

Normal bir ekonomik ortamda kimse hayallere kapılmaz, anormal şartlar bireylerde beklenmeyen davranışların kendini göstermesine yol açar.

Bugün toplumda ekonomik alanda bir manik davranış eğilimi varsa bunun sorumlusu saf Anadolu insanı değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?