USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kabin memurluğu mu iyi yoksa mülteci olmak mı?

07-08-2023

Haber, tam da Türk Hava Yolları’nın kabin memurluğu sınavı için başvuru süresinin 10 Ağustos’ta sona ere­ceğini hatırlatmasından sonra medyaya düştü.

Pegasus Hava Yolları’nda görev yapan Serhat Temel adındaki kabin memuru İstanbul - Amsterdam tarifeli sefe­rinden sonra, Hollanda’ya iltica edeceğini açıklayan video yayınlayıp gündem oldu. (Pegasus Sözcüsü Banu Karamık sorum üzerine adı geçen kişinin şirket mensubu olduğunu doğruladı ve bu konunun şahsi bir mesele olmasından ötürü her hangi bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.)

Geçmişte bazı THY mensuplarının da gittikleri ülkelerde kaldıkları şeklinde haberler okuduk, ama arkası gelmedi.

Birilerine göre ülkemizde ekonominin bozulması, hayat pahalılığının artması demokratik hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alınması nedeniyle bir çok kişi “Bu ülkede artık yaşanmaz” diyerek alıp başını yurt dışına gidiyor veya gitmeye gayret ediyor. Serhat Temel de kaçıp kurtulacağını sananlar­dan biri olarak görevli olarak bindiği uçaktan in­dikten sonra yayınladığı videoda şöyle diyor;

“Hepinize merhaba, an itibari ile Türkiye’deki 27 yıllık hayatımı sonlandırı­yorum. Ve iltica etmek için Hollanda toprakla­rına girmiş bulunmakta­yım. Hayatım boyunca yaşamak istediğim bizi büyüten hep yanımızda olan devlete (Hangi dev­lete) sığınmak adına bu­radayım. Gerek Türkiye’deki şartlar gerekse mevcut düzen, mülteciler, maf­yalar, fırsatçılar ve artık orada insanların sokakta yürürken bile öldürüldüğü ülkede yaşamayı kabul etmiyor ve istemi­yorum.

Köpeklerime iyi bakın; ara sıra ziyaretlerine gidin, benim yerime öpün, koklayın, sevin. Son olarak birazdan Havali­manı polisine teslim olup iltica (mülteci demek istiyor) kampına götürülmek üzere yola çıkacağım. Sevgiyle kalın, hoşçakalın. Ben Serhat gidiyorum. Maceram buraya kadar size hayatınızda başarılar.”

Bu video sosyal medyada takipçi kazanmak amacıyla ya­pılan bir kurgu/ mizansen değilse üzerinde konuşmaya değer. Doğrusu mizansene benzemiyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, ülkemiz sıkıntılı bir sü­reçten geçiyor. Ekonominin içinde bulunduğu dar boğazın hepimizi etkilediği bir gerçek. Enflasyonun artışı hızlı, üc­retlerin artışı ise çok yavaş bir şekilde gittiği için geniş halk kesinlerinin zor durumda kaldığı da acı bir realite.

Bu nedenle daha iyi şartlarda yaşamak için başka ülke­lere gidip yerleşmek tabii ki herkesin hakkı. Buna sözümüz yok. Siyasi ortamı beğenmeyip başka ülkeye yerleşmek is­teyenlere de hak verebiliriz. Fakat, giderken bu ülkeyi hak etmediği şekilde kötülemek, karalamak hoş değil. Bu arkadaşın her şeyden önce, binlerce gencin girebilmek için can attığı, kabin memurluğu gibi bir işi var. (Türkiye’de 14 Bin 700’ü, THY’de olmak üzere toplam 25 bine yakın kabin amir ve memuru var. Özel sektör bu iş için 30 bin TL’ye kadar maaş verirken, THY’de ise daha fazla) Şirketinin ona verdiği maaşı da az bulup beğenmemiş ola­bilir. (Şirket, onun aldığı ücreti de açıklamadı, ama 30 Bin li­radan fazla olacağını sanıyorum.)

Serhat Temel’in beğenmediği bu iş için ve aldığı o maaş için sırada bekleyip bu şansı elde edemeyen. yarın garan­tisi de olmayan binlerce işsiz gencin artık ona söyleyecek bir sözü vardır sanırım.

Bu işi daha çok kazanmak için mi yaptı bilemiyoruz ama, iltica için Hollanda polisine başvurusunu yaptıktan sonra söyledikleri inandırıcı gelirse (Hapis ve işkence tehdidi al­tında olduğunu delil sunarak kabul ettirmek zorundadır.)

Onu bir mülteci kampına götürecekler. Pasaportunu uçakta imha etmişse bu onun geri gönderilmesini önleye­bilir, ama şayet kabul edilirse mültecilik ona nasıl bir gele­cek sağlayacak doğrusu bilemem. Kabul edilmezse deport edilip geri de gönderilebilir ki, onun için en kötü senaryo da herhalde bu olsa gerek.

Sosyal medyada Kanada’ya göç eden bir başka Türk genci birçok zorluklarla karşılaştığını ve de pişman oldu­ğunu kiraların 2 bin dolar, gıda fiyatların çok yüksek oldu­ğunu belirterek artık geri dönmeye karar verdiğini söylüyor. Tabii mülteciler çalışmadan para almak gibi bir hakka sahip­ler. Elbette herkes kendi ülkesinde refah ve özgürlükler içinde yaşamak ister. Milyonlarca dar gelirli bu konuda onurlu ve inançlı bir mücadeleyi sürdürüyor. Vatanını terk edip, yabancı ülkelere iltica etmeyi hiç düşünmüyor. Mil­yonlarca insanın ülkeyi terk etmesinin nasıl bir sonuç doğu­racağını görebilmek için Suriye’ye ve Afganistan’a bakmamız yeterli olacaktır. Bu genç, Hollanda’da bir mülteci olmaktansa, Türkiye’de kabin memuru olmayı tercih edemi­yorsa gidiş amacı başka olsa gerek. Öyle değil mi?

Mutlu yarınlar Türkiyem…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?