USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fiyatlamanın sonlanması

14-08-2023

Dünya tarihinde fiyatlamanın ortadan kalktığı bir toplumsal deney ilk defa yapılıyor. Ne emeğin, ne paranın, ne malın değerini bilen yok. Ekonomik alanda “taşların bağlanıp köpeklerin salındığı” bir or­tamı yaşamaktayız.

Tüm mal ve hizmetlerin sayaç gibi her an fiyatlarını arttırdığı bir ortamda, tarihte görülmemiş ultra negatif faiz ortamının devam ettiği görülmektedir. İrrasyonel politikaların doruğa ulaştığına şahit oluyo­ruz.

Kamu hizmetlerine gelen zamlar ve vergi artışlarının bir istikrar programı dahilinde ya­pılmadığı için olumlu et­kisinin olmayacağı anlaşıldı.

Bu noktada insanların barınma, hatta bes­lenme ihtiyaçlarını karşı­lamakta zorlanmaya başladığı ortadadır.

Hakim irrasyonel, sürrealist ekonomik düzenin devam etmesi durumunda nelerle karşı karşıya gelece­ğimizi tahmin etmek zor. Bir kobay gibi telaşla, hayatta kalma içgüdüsüyle oradan oraya koşturan haldeyiz.

Tarihte benzeri bir deney olmadığı için olasılıklardan bahis etmek de zor. Ancak daha önce ifade ettiğimiz üzere bir noktada ekonomide ani bir duruş ihtimali vardır.

Varlık değerlerindeki izah edilemeyen artışın, bir noktada üretimi an­lamsız noktaya getirmesi olasıdır.

Sanayici attığı taşın ür­küttüğü kurbağaya değ­meyeceği, çalışanlar da çalışmanın beslenme ve barınma ihtiyaçlarına yetmeyeceği nedeniyle üretim­den çekilebilir.

Tüm bunlar ortadayken kimsenin bu mantıksız sosyo-ekonomik ortamın normalleşebilmesi için dü­şüncesini dahi paylaşmaması hayret vericidir.

Toplumlar iniş-çıkışlar yaşar ve süreçte ders çıkarılır. Bize tatbik edilen sosyo-ekonomik deneyden elde edi­lecek tecrübelere ileride herhangi bir toplumun dönüp bakacağını sanıyorsak yanılıyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?