USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Enflasyon ne kadar?

09-01-2023

Yaklaşık on yıldır Türkiye’nin en büyük sorununun gerçek enflasyon rakamının bilinmemesi oldu­ğunu yazıyoruz. Yıllarca bu konuyu gündeme getirirken çok yalnız kaldığımızı hatırlıyoruz, özellikle geçen yıl dünya ekonomi tarihine geçecek kararlar sonrası yaşa­nan hiperenflasyon ardından toplumun geneli artık aynı iddiayı savunur hale gelmiştir.

TÜİK’e göre tüketici fiyatları 2022 yılı içerisinde %64,27 oranında artmış. TÜİK’in bu enflasyon rakamını açıkladığı ülkede son 366 gün içerisinde asgari ücretin 2825 TL’den 8500 TL’ye yükseltildiğini biliyoruz.

Şimdi bu ülkede enflasyon ne kadar olabilir? 8500 TL asgari ücret açıklanırken yakın gelecekte yeniden bir artış yapılabileceği de ifade edildiğini hatırlatmak isti­yoruz.

Ülkede fiyat diye bir olgu kalmadığı için bugünlerde iş sahipleri ve çalışanlar sıkıntılı bir Ocak ayının nasıl tamamlanacağını kara kara düşünmekte?

İş sahipleri müşteri­lerini nasıl küstürme­den bir zam yaparak hem çalışanlarını mutlu etme hem de işlerinin devamı­nın sağlamanın derdinde.

Çalışanlar her gün karşılaştıkları zamlara karşı hayat­larını devam ettirebilmek için gelirlerini nasıl arttıracak­larını düşünmekten başka bir şey yapamıyor.

Zor bir süreç, Türkiye TL’yi değersizleştirerek iç piya­sada tüketimin sürdürülmesine bağlı ekonomik geliş­menin son dönemlerini yaşamaktadır. Bu süreç en az on yıldır devam etmiş ve son bir yıl doruğa ulaşmıştır.

Nasıl sağlıklı bir insana sürekli artan dozda adrenalin verirseniz bir noktada kalp krizi geçirir, ülkemiz ekono­misi de her geçen yıl artan oranda negatif faiz uygulan­mak suretiyle büyük bir dengesizliğin içerisine sokulmuştur.

Geçen sürede gerçekleri dillendirenlere kulak veril­memiş, sesleri kısılmak suretiyle susturulmaları tercih edilmiştir.

Bugün bu ekonomik dinamikler geçerli olmaya devam edecekse yakın gelecekte ya TL’nin diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesi söz konusu olacak­tır ya da maliyet artışlarına bağlı üretimde ani duruş ya­şanacaktır.

Türkiye’nin her alanda normalleşmeye ihtiyacı vardır. Ancak en çarpıcı gelişmelerin ekonomide yaşanması muhtemeldir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?