USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doların gerilemesi bakıra yaradı

10-07-2023

Londra’da bakır fiyatları, doların gerileme­siyle toparlandı, ancak Çin’deki talep be­lirsizliği ve ABD Merkez Bankası‘nın daha fazla faiz artırımına gideceğine ilişkin endişeler ka­zançları sınırladı.

Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır, TSİ de %0,3 artışla 8.289,50 dolar/tona yük­seldi ve riskli varlık sınıflarındaki satışlar nedeniyle bir önceki seanstaki kayıpları tersine çevirdi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası‘nda Ağustos bakır kontratı, %0,2 düşüşle 67.720 yuan/tona (9.349,59 dolar) geri­ledi. Çin spot piyasasında bakır primi Pazartesi günkü 440 yuan/tondan dün 60 yuan/tona düşerek arzın iyileş­tiğini gösteriyor. Dalian ve Singapur‘da demir cevheri vadeli iş­lemleri, traderların Çin‘in ek ekono­mik teşvik tedbirleri uygulamaya koyacağına dair daha fazla sinyal beklerken çoğunlukla yatay seyretti.

Piyasalar, Çin‘in, bu ayın sonla­rında Komünist Parti‘nin siyasi bürosuyla yap­tığı toplantının ardından salgın sonrası sıçrayan ekonomik toparlanmayı desteklemek için bir teşvik paketi açıklamasını bekliyor. Ana­listler, Pekin‘in zor durumdaki emlak sektö­rünü desteklemek için ne kadar ileri gitmeye istekli olduğunu görmek için beklediklerini belirtiyor.

Bir analist, “Çinli yetkililerin altyapı ve emlakı hedef alan büyük patlama teşviki sunması pek olası değil” dedi.

Dalian Emtia Borsası‘nda Eylül vadeli demir cevheri, TSİ da %0,2 düşüşle 826,50 yuan/tona indi. Singapur Borsası‘nda, Ağustos kontratı %0,1 düşüşle 109,95 dolar/tona geriledi.

Analistler, önde gelen ihracatçılar Avustralya ve Brezilya‘dan artan demir cevheri arzının da fiyatları düşürdüğünü söyledi. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri %0,1, sıcak haddelenmiş rulo %0,3, firmaşin %0,6 ve paslanmaz çelik %0,2 düştü.

Madencilik devi Anglo American‘ın CEO‘su, enerji geçişinin aciliyetini karşıla­mak için emtia fiyatlarının her zamankinden daha fazla yük­selmesi gerekeceğini söyledi. Bir madencilik konferansında konuşan Duncan Wanblad, zor konumdaki madenler, uzun li­sans süreleri ve artan maliyetlere dikkat çeke­rek mevcut fiyat ortamının eninde sonunda değişmek zorunda olacağını belirtti.

Wanblad, bu hammaddelerin 2050‘ye yak­laştıkça daha da kıt hale geleceğine işaret ede­rek, “Varlıklar giderek daha az mevcut ve bugün etrafta olanlar kendilerini madencilik enflasyon eğrilerinin tepesinde buluyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?