USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bakır fiyatlarındaki artışlar sınırlı kaldı

08-04-2024

Şanghay‘da bakır fiyatları, Çin‘in olumlu sanayi verilerinin metale yönelik talep görünümünü artırmasıyla yükseldi, ancak artışlar yüksek stoklar nedeniyle sınırlı kaldı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası‘nda (SHFE) Mayıs ayı bakır kontratı,, sabah işlemlerini yüzde 0,7 artışla 72.810 yuan/ton (10.072,35 dolar) seviyesinde tamamladı.

Kontrat, Mart ayında yüzde 5,4 artışla son 16 ayın en büyük aylık kazancını kaydetti.

Ancak seans sırasında artan stoklar fiyatlar üzerinde baskı yarattı Londra Metal Borsası (LME), Paskalya tatili nedeniyle 1 Nisan günü kapalıydı.

Bu artışlar, Pazar günü Çin‘in imalat faaliyetinin Mart ayında altı aydan beri ilk kez genişlediğini gösteren resmi fabrika anketinin ardından geldi.

ABD fiyatlarındaki gevşemeyi gösteren veriler, yatırımcıların Fed‘in Haziran ayında faiz oranlarını düşüreceği yönündeki umutlarını da güçlendirdi.

Aluminum Corp of China (Chalco), Gine‘den gelen boksit tedarikinde nispeten yüksek riskler gördüğünü belirtti.

Şirket, hammadde için tek ülke bağımlılığının altını çizdi.

Gine, geçen yıl Çin‘in alüminyum üretiminde kullanılan boksit ithalatının yüzde 70‘ini sağladı. Dünyanın en büyük alüminyum üreticisi yıllık bilanço açıklamasında, "Şirketin Gine‘deki boksit madeni, yerel politika değişiklikleri ve sık sık yaşanan grevler nedeniyle arzda dalgalanmalar yaşayabilir" dedi. Chalco, Gine‘deki tek madenden tedarik sürekliliğini sağlamaya ve ülkenin kuzeyinde daha fazla maden geliştirmeyi çalışacaklarını belirtti.

Ayrıca başka yerlerdeki boksit projelerinde işbirliği yapmaya ve yurt içinde daha fazla malzeme geliştirmeye çalışacak. Gine, 2010‘larda Avustralya ve Endonezya‘yı geçerek en büyük boksit ihracatçısı oldu. Chalco‘nun net geliri geçen yıl yüzde 60 artışla 6,72 milyar Yuan’a yükseldi.

Şirket, yavaşlayan küresel ekonomik büyümenin ve artan jeopolitik risklerin emtialar için son derece belirsiz bir görünüm yarattığı konusunda uyardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?