USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DHMİ ve SHGM işe alımda kural çiğniyor

31-10-2022

 İşe girebilmek için çalmadık kapı bırakmayan diplomalı işsizlerin hiçbir yerden olumlu cevap alamadığını da söylemek yanlış olmaz. Devletin ve özel sektörün yayınladığı iş ilanlarındaki açık pozisyonlara kimler nasıl alınıyor, asıl acı durum burada yatmaktadır. Torpil denen mekanizmanın işlediği, dayısı ve arkası olanların veya nüfuslu siyasilerin her dönemde etkili olmasıyla hak eden değil, hep hak etmeyenler işe alınmaktadır.

Bu düzen dün de böyleydi, bu gün de böyle devam etmekte, haklı olanların hakkı, hakkı olmayanlara verilmektedir. Bir de yasal olarak kanunla belirlenmiş iş kollarına uygun düşen okulları bitiren ve bu işlere alınması gereken mezunları almayıp yerine başkalarının alınması var ki, bu da özellikle havacılık sektöründe yıllardır yaygın olarak görülmektedir.

Devletin en büyük işverenlerden biri olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yine devletin koyduğu bu kuralı ihlal ederek havacılık mezunlarının alınması gereken kadrolara farkı okulları bitirenleri alıyor. Bu duruma isyan eden ve sosyal medyayı tweet yağmuruna tutan Sivil Havacılık Ulaştırma Hizmetleri ve Havacılık Yönetimi Lisans Mezunları haklarının gasp edilmemesi için istekte bulunup bizden de bu konuya el atmamızı istediler. En fazla alım yapan DHMİ, konuyla ilgili olarak benim attığım “DHMİ, havacılık eğitimi alanları bir kenara bırakıp, başka okullardan mezun olanları işe alarak onların hakkını gasp ediyorsun. Hak yeme, haksızlık yapma, hakka saygı duy” şeklindeki tweetime klasik olarak şu cevabı verdi:

“Sayın Musa ALİOĞLU,

Öncelikle başvurunuz için teşekkür ederiz. Tarafımıza ilettiğiniz 386300 bildirim numaralı talebinize ilgili birimce verilen cevap aşağıdaki gibidir:

Kuruluşumuza yapılacak KPSS Merkezi Yerleştirmelerinde adaylar için aranan nitelik kodları Kuruluşumuz ihtiyaçları doğrultusunda ve ilgili İhtisas Başkanlıklarının koordinesi ile belirlenmektedir. Saygılarımızla.”

Gerçeğin söyledikleri gibi olmadığını bize gelen başvurulardan çok iyi anlıyoruz.

Diplomalı, fakat işsiz havacılar öncelikle 2020/ 2 DHMİ memurluk kadrosu atamasında 4001 numaralı iş kodundan 4493 nolu iş koduna dönülmesine çok memnun olduklarını belirterek;

“KPSS’de derece yapmanın bir işi icra etmede fazlaca öneme sahip olmadığı bilinmektedir. Branşlaşma, havacılık sektörü için dünya çapında önemli konumda. Türkiye’deki uygulamasını da 2020/2 atamasında gördüğümüz gibi tekrar görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. DHMİ atamalarında 4421, 4431 ve 4001 sayılı nitelik kodlarının kullanılması binlerce havacılık mezununa büyük bir haksızlık olacaktır. Nasıl ki bir avukat doktorluk yapamıyorsa, başka bir bölüm mezunu da havacılık işini yapamamalı.

Bizler aldığımız eğitim gereği hem memurluk, hem de apron memurluğu görevlerini hakkıyla yerine getirebilecek yeterlilikteyiz. Bizim için DHMİ, DHMİ için de biz bu nedenle önem arz etmekteyiz. 4 senelik lisans eğitimimiz boyunca havacılıkla ilgili dersleri aldıktan sonra, memuriyet için de “İktisadi ve İdari Bilimler” anlamındaki eğitimleri aldık. Yeterli puanlar aldık ama kamudaki en büyük alıcı olan DHMİ’ye atanıp devlete hizmet edebilmemiz için yeterli kadroları alamadık. 2018 KPSS sonrası yapılan üç atamada bölümümüzden yalnızca 32 kişi, 2020/1 atamasında da yalnızca 16 kişi atandı. Ülkemizdeki diğer lisans mezunları gibi yüzlerce, binlerce atama beklemiyoruz, fakat yüksek puanlar almamıza rağmen atanamadığımızı, büyük hayal kırıklıkları yaşadığımızı, kimimizin başka işler yapmak zorunda kaldığını, kimimizin de işsiz kaldığını da bilmenizi istiyoruz” diye dert yandılar. ÖSYM tarafından yapılan 2022 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yerleştirmeleri sonucu üniversitelerin havacılık bölümlerinde toplam kontenjan yaklaşık 3200 olup, üst sınıflarda 10 bin kadar öğrenci de eğitim görmektedir. Bu yıl, 2 bin 499’u devlet üniversitelerine (Bin 25 kişilik AÖF -Açık Öğretim Fakültesi- kontenjanı dahil), 652 kişi de vakıf üniversitelerine olmak üzere havacılık bölümlerine toplamda 3 Bin 151 kişi yerleşmiş. Dikey Geçiş Sınavı ve AÖF 2. Üniversite kontenjanı hariç olmak üzere, bu yıl 3 Bin 151’ı YKS ile, Bin 272’si de kişi de DGS ile olmak üzere toplamda 4 Bin 323 kişi Havacılık Yönetimi bölümlerine kaydolmuş. On binlerce mezunu olan Havacılık Yönetimi (Eski ismi Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği) bölümü mezunlarına Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü personel alımlarında öncelik verilmesi ve istihdamının arttırılması havacılığa gönül veren gençlerimizi ve havacılık sektörümüzü daha ileriye taşıyacaktır.

Mutlu yarınlar Türkiyem.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?