USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Covid vakaları piyasayı endişelendiriyor

28-11-2022

Bakır fiyatları, Çin’in emlak sektörüne des­tekleyici önlemleri, doların zayıflaması ve FED’in daha yavaş faiz artışı sinyali sonrası artış yaşadı. Londra metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır, TSİ de %0,9 artarak 8.079,50 dolar/tona çıktı.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Aralık vadeli bakır kontratı, %0,3 artarak 65.130 yuan/tondan (9.118 dolar) işlem gördü. Analistler, metallerin Çin Merkez Bankası’nın emlak şirketle­rine yeniden kredi ver­mek için diğer bankalara kredi ve faizsiz şartlar vaa­dinden sonra yükseldiğini belirterek yakın vadede daha fazla yükseliş oldu­ğuna dikkat çektiler. Ana­listlere göre düşük stoklar ve Çin’in politika değişikli­ğinden kaynaklanan her­hangi bir küçük katalizör, metalleri yukarı itmeye yardımcı olacak. Öte yandan dünyanın en büyük bakır üreticisi Şilili Codelco, dün yaptığı açıklamada üretim endi­şeleri nedeniyle gelecek yıl Çin’e sev­kiyatı kesmeyi planladığı yönündeki haberleri yalanladı.

Dalian‘da demir cevheri vadeli iş­lemleri, bugün de artarak Çin‘in emlak sektörüne yönelik son destek tedbirlerinden beri rallisini sür­dürdü. Ancak Çin’de rekor seviye­deki Covid-19 vakaları duyarlılığı baskı altına aldığından kontrat haf­talık kayba hazırlanıyor.

Dalian Emtia Borsası‘nda Ocak vadeli demir cevheri, TSİ te %0,5 artışla 738,0 yuan/tona (103,06 dolar) yükseldi.

Gösterge kontrat geçen hafta içinde kadar yak­laşık %1 düştü. Singapur Borsası’nda, Aralık vadeli demir cevheri %0,7 artışla 96,35 dolar/tona yük­seldi.

Gösterge kontrat geçen hafta için yaklaşık %2,9 düştü.

Analistler, demir cevhe­rinin Çin’in emlak sektö­rünü desteklemek için alınan son önlemleri taki­ben kazanımlarını artırdı­ğını belirtti. Çin’in en büyük ticari bankaları, sek­tördeki boğucu nakit sıkı­şıklığını hafifletmek için son düzenleyici önlemleri destek­leyerek ve emlak hisselerinde bir ralliyi tetikleyerek emlak geliştiricilerine en az 162 mil­yar dolarlık taze kredi sözü verdi. Ancak analistlere göre artan Covid vakaları piyasayı endişelendiriyor.

Shanghai Vadeli İşlemler Bor­sası’nda inşaat demiri %0,4, sıcak haddelenmiş rulo %0,3, fil­maşin %0,8 düştü ve paslanmaz çelik %0,4 yükseldi.

LME‘de alüminyum %0,9, kur­şun %0,7, kalay %0,6 ve çinko %0,9 arttı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?