USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Alarko’nun havacılığa girmesi dengelerin değişmesi demek

25-09-2023

Yıl 1954. Türkiye’nin ekonomik olarak çok zor durumda olduğu sıkıntılı yıllar.

İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay’ın halktan yardım isteyerek “Evlerinizde odun, kömür istifçiliği yapmayın, haftada iki defadan fazla et yemeyin, yi­yebileceğinizden fazla ekmek almayın” dediğini yazıyor o zamanki gazeteler. Nereden, nereye?

İşte böyle bir ortamda, Üzeyir Garih ve İshak Alaton adlı iki arkadaş Karaköy, Bankalar Caddesi’ndeki Vefai Han’da tek odada ALARKO adında bir kollektif şirket kurarlar. 20 bin TL sermeyesi olan ve adını “Alım, araştırma ve komple tesis kurma’” cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden alan bu şirket, 6-7 Eylül badirelerini de atlatarak 1973 yılında Alarko Holding olarak karşımıza çıkar.

1929 yılında İstanbul’da doğan şirket ortağı Üzeyir Garih, 1951’de İTÜ’den Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun olur. 1954 yılına kadar Amerikan Carrier Corporation Tür­kiye Şubesi’nde Tesisat Mühendisliği yapan Garih, 1954 yı­lında İshak Alaton ile işte bu Alarko’yu kurar.

Kitaplar yazan, üni­versitelerde dersler veren, sosyal faaliyet­lere önem veren, İTÜ’den fahri doktor ünvanı alan ve bir çok ödül alan Üzeyir Garih, 25 Ağustos 2001 tarihinde bir cineyete kurban gider.

2 Eylül 1927 tarihinde İstanbul’da doğan diğer ortak İshak Alaton, 1946’da Saint Michel Fransız Lisesi’ni bitirir ve 1948’de Polatlı Topçu Okulu’nda yedek subay olarak asker­lik yapar. 1951’de İsveç’te kaynak işçisi olarak girdiği fabri­kada teknik resim öğrenir ve teknik ressam olarak burada iki yıl daha çalışır.

1954 yılı başında Türkiye’ye dönen İshak Alaton, aynı yıl Üzeyir Garih ile ortak olur ve Alarko Kollektif Şirketi’ni kurar­lar. 1973 yılında holding haline gelen 1974’te halka açılan Alarko Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2015 yılında ortağı merhum Dr. Üzeyir Garih’in oğlu İzzet Garih’e devrederek “Alarko Holding Onursal Başkanı” unvanını aldı. Birçok vakfın kurucusu ve nişan sahibi olan Alaton 2016 yı­lında hayatını kaybeder. Taahhüt, enerji, sanayi, ticaret, turizm, arazi geliştirme ve gi­rişim sermayesi gibi farklı iş kollarında faaliyet gösteren dev holding Ukrayna, Rusya, Türkmenistan ve Özbekistan’da havalimanları yapar ve birçok ülkede projeler gerçekleştirir.

Türkiye’nin ömrü yarım asrı aşan sayılı şirketlerinden olan Alarko Holding’te, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yüzde18’lik hisse sahibi İzzet Garih, Başkan Yardımcılığı’nı yüzde 16.68 hisseyle Vedat Aksel Alaton, yönetim kurulu üyeliğini 17.68’lık hisseyle Leyla Alaton, Ayhan Yavrucuk, Niv Garih, Ümit Nuri Yıldız ile bağımsız üyeler Neslihan Tombul, Nihal Masaki Seçkin ve Lale Ergin yapıyor. Ödenmiş sermayesi 435 milyon TL olan ve Dalia Garih’in de yüzde 15.74 pay sa­hibi olduğu şirketin diğer hisseleri de ALARK koduyla Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Alarko Holding çatısı altında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren 41 şirkete 42’inci olarak havacılık alanında boy gösterecek olan, adı belli olmayan bir şirket daha katı­lacağı duyuruldu.

Alarko Holding 18 Eylül 2023 tarihinde Kamuyu Aydın­latma Platformu’na (KAP) açıklama yaparak (hiç girmedik­leri bir alan olan) havacılık sektörüne yatırım yapacaklarını resmen duyurdu. KAP açıklamasında “ Havacılık sektöründe faaliyet göstermek üzere 30.000.000 TL (Otuz Milyon Türk Lirası) sermayeli bir anonim şirketin kurulmasına karar veril­miştir. Söz konusu yeni şirketin amacının özellikle büyük gövdeli yolcu uçaklarında dönüşüm ve modifikasyon yapıl­ması ve bununla ilgili prototiplerin geliştirilmesi, ilgili ulus­lararası lisansların alınması, buna yönelik parçaların üretilmesi ve bu parçalar ile söz konusu dönüşüm ve modi­fikasyonların uluslararası standart ve yetkilere sahip hangarlarda yolcu uçaklarına uygulanması ve ilgili uçakların alım satım işlerini kapsaması planlanmaktadır. Proje kapsa­mında uluslararası yabancı mühendislik ve üretim firmaları ile yoğun iş birliği öngörülmektedir. Kamuoyuna duyurulur.” Bu açıklamaya bakarak şunu anlıyoruz ki, bu güne kadar havacılık sektörüne sıcak bakmayan büyük holdinglerin ak­sine, Alarko havacılık gibi farklı bir alana girmeye karar verdi. Kısaca, MRO

(maintenance - repair - overhaul) bakım, onarım ve tadilat diye bilinen işlerin yanı sıra uçak alarak, kargodan yolcuya dönüştürüp satacak olan yeni şirketin bu işe iddialı giriş yapacağından hiç kuşkum yok. Alarko mar­kasının bu güne kadar yaptığı bütün işlerde başarılı olduğu gerçeğini görmek beni böyle bir düşünceye sevk ediyor. THY Teknik, ACT Teknik, MNG Jet, MC Havacılık gibi aktif şir­ketler karşısında Alarko’nun kuracağı bu şirketin nasıl bir performans göstereceğini, nereden, hangi yetkileri alaca­ğından ve de işin başında kimlerin olacağını öğrenince daha iyi anlayabileceğiz. Bundan daha da önemlisi yıllar sonra böyle güçlü bir holdingin havacılık sektörüne girmesi ve yeni iş kapısı açması havacılık sektörü için bir dönüm noktası olup, dengelerin hızla değişmesine de sebep olacaktır.

Mutlu yarınlar Türkiyem…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?