USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sadece para basmak yetmiyor

12-09-2022

Evet, ABD büyük bir toprağa ve kalabalık bir nüfusa sahip. Doğal zenginlikleri de var.

Çok eleştirilen silah sanayinin en geliştiği ülke…

Günümüzde bu özelliklere sahip olmak dahi bir süper güç olmak için yeterli değil.

Teknoloji üretmeden bir ülkenin dünyaya liderlik etmesi söz konusu değildir.

ABD birçok yönden eleştirilebilir ancak hala yerkürenin teknoloji üretim merkezidir. Biyoteknoloji, uzay ve havacılık, dijitalin tüm alanlarında, tasarım, pazarlama, bilimsel araştırma, finansal teknolojilerde, insan gelişimi v.b. aklınıza gelebilecek her alanda ABD araştırarak yenilikleri sunmaktadır. Bugün sözü edilen alanlar ABD’ de en önemli istihdam alanlarıdır. Yeni mezunlar start-up diye adlandırılan bir fikir ve bilgi merkezinde yenilikler üretmeye çalışan şirketlerde çalışmaktadır. Bu şirketlerin sermayesi insan kaynağı ve fikirdir.

Bu teknoloji şirketlerinin oluşturduğu değerler, para basma gücünden ve askeri üstünlükten daha büyüktür. İşte bu yüzendir ki; ABD her şeye rağmen dünyaya liderlik yapmaya devam edebilmektedir.

Sözü edilen üstünlük düşünce ve ifade hürriyetinin ve serbest piyasa ekonomisinin tam olarak uygulanabilmesiyle mümkün olmaktadır.

Görüleceği üzere zengin ve güçlü olmak aslında çok zor bir iş değildir. İnsanın potansiyelini tam olarak ortaya koyacağı bir ortamın sağlanması yeterlidir.

ABD sadece dolar basabildiği için güçlü bir ülke değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?