USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Enerji sıkıntısı metal fiyatlarını destekliyor

25-07-2022

Geçen haftaya göre yüzde 0,27 artışla 7341,50 dolar/ton seviyesinde.

3 ay vadeli çinko fiyatı yüzde 1,2, alüminyum fiyatı yüzde 1 yükseldi. Fiyatların yükselmesinde dünyanın en büyük bakır madenci­lerinden Freeport Mc-MoRan’ın cari bakır fiyatlarının yeni ma­denlerin açılması için gerekli yatırımların ya­pılması için yeterli ol­madığını savunması etkili oldu. Brezilya merkezli Vale SA da 2022 yılı için bakır üre­tim tahminini aşağı yönlü revize etti. Anto­fogasta da 2022 yılının tamamı için üretim he­defini düşürdü.

Peru’da Çin merkezli MMG Ltd‘nin işlettiği Las Bambas bakır madeninin faa­liyetlerine devam edebilmesi için 6 yerli topluluk ile yapı­lan müzakereler sonuç verdi. Dünyanın en büyük bakır madenlerinden biri olan Las Bambas, bu yıl tarihinin en ciddi protesto gösterileri ile karşı karşıya kalmış ve pro­testo gösterilerine müzakereler için Haziran‘da 30 günlük ara verilene kadar bir aydan uzun süre üretimini durdur­mak zorunda kalmıştı. Müzakereler için tanınan 30 gün­lük süre dün sona erdi. Peru hükümeti ve MMG yönetimi müzakerelere bir ay daha süre tanınması için yerli toplu­luklar görüşmelerden sonuç alamadılar.

Yerli toplulukların yeniden protesto gösterilerine başla­maları ve Las Bambas‘ta üretimin aksaması bekleniyor. Las Bambas‘ta üretimin devam ettirilmesi, dünyanın ikinci büyük bakır üreticisi Peru‘nun ekonomisinin topar­lanabilmesi için de önemli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?