USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Elektrikli arabalar çevreci mi?

29-01-2020

Günümüzde lityum iyon pil teknolojisinde gerçekleşen gelişmeler elektrikli otomobillerin yollarda daha çok görülmesine imkan sağlamaktadır. Petrol fiyatlarındaki artışlar fuel yakıtlı araçları kullanmanın maliyetini arttırmıştır. Lityum iyon pil fiyatlarının her geçen gün daha alınabilir seviyeye gelmesi otomotiv sektörünü elektrikli araç üretimine yönelmesini desteklemektedir. Petrol bağımlı ülkelerin bu durumundan kurtulmayı istemesi ve ayrıca tüketicilerin elektrikli araç kullanarak daha çevreci ve ekonomik bir ulaşım tercihinde bulunması günümüzde elektrikli otomobillerin üretiminin ön plana çıkmasını sağlamaktadır.
Gelinen noktada yerli ve milli otomobil yatırımında da elektrik teknolojisinin tercih edildiği görülmektedir. Bugün elektrikli otomobillerin daha çevreci olduğu noktasında genel kabulün aslında üretimin hammaddesinden geri dönüşümüne kadar olan hayat döngüsü hesaplandığında, bu kabulün doğru olmadığını iddia eden çalışmalara şahit olunmaktadır. Volkswagen şirketinin bu noktada yaptığı bir açıklamaya göre bugünkü şartlarda hayat döngüsü üzerinden yapılan hesaplamaya göre bir elektrikli otomobil 125.000 km. yol yaptıktan sonra fuel yakıtlı araçlara göre daha çevreci hale gelmektedir. Bir başka deyişle, bir elektrikli otomobil aldığınızda ve 125.000 km. yol yapmadan elinizden çıkardığınız noktada çevre maliyetiniz daha yüksek hesaplanmaktadır.
Lityum iyon pillerin geri dönüşüm süreçlerinin iyileşmesi hayat döngüsü çevresel maliyetinin üzerinde önemli etkileri olabileceği düşünülmektedir.
Hayatta her şeyin bir maliyeti var, çevre kalitemizin bozulmasının önüne geçmek istiyorsak tüketim düzeyimizi kontrol etmekten başka bir çözümümüzün olmadığı görülmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?