USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Halkın nabzını tutmak

16-01-2020

'Vezir' demiş..'Kasa tamtakır, personel maaşları ödenecek, para lazım..Şu vergileri bir arttır hele..'

Vezir tedirgin..
'Aman Sultanım.' demiş..'Halk aç..Yoksulluk diz boyu..Esnaf kan ağlıyor..Böyle bir durumda zam yapmak doğru olurmu..'
'Yap' demiş Sultan ve zamlar yapılmış..Bir ay sonra Vezir gene huzurda..
'Vezir' demiş Sultan..'Tebdili kıyafet ette git bak bakalım halk ne yapar..'
Vezir çıkmış sokağa, dolaşmış, dolaşmış..Birkaç saat sonra gelmiş yeniden huzura..
'Sultanım..Halk perişan, gülen bir tek insan yok..Ağızlarını bıçak açmıyor..Ne yapacaklarını şaşırmış, çok zor durumdalar.'
Sultan kükremiş.. 'Abartma vezir..Kimse açlıktan ölmedi..Sen şimdi git bir Zam daha yap.'
Vezir mosmor..'Aman Sultanım..Endişe ederim..Kaldıramaz bu yükü Halk.'
'Yap' diye buyurmuş Sultan..Ve zam yapılmış..Vezir bir süre sonra, tebdili kıyafet çıkmış sokaklara, dalmış halkın arasına..Bir kaç saat sonrada varmış huzura..
'Sultanım..' demiş. 'Halk son derece öfkeli..Bağıranlar, çağıranlar, çaresizlikten ağlayanlar..Durum hiç iyi değil..'
'Hımmm' demiş. Sultan..
'O zaman bir Zam daha yapalım..Hemen şimdi yap..'
Vezir, duyduklarına inanacak durumda değil..Şaşkın, korkmuş..
'Ama yüce Sultanım' derken düşünmüş..Öylede kellesi gider, böylede..
'Buyruk efendimizin' deyip çekilmiş huzurdan ve bir Zam daha yapılmış..Vezir hemen sokağa..Yarım saat sonra da huzura..
Sultan sormuş.. 'Hayırdır vezir.. Sokak nasıl..
Halk ne yapıyor..'
Vezir.. 'Bu yaşıma geldim, bu tecrübeden yoksunmuşum yüce Sultanım..Billahi şaştım kaldım..Halk bir mutlu ki sormayın..Takmışlar zilleri, davullar, zurnalar..Sokaklar bayram yeri gibi..Çoluk çocuk göbekler atıyor..Bir eğlence, bir eğlence..'
' Hıımmm ' demiş Sultan.. 'Tamamdır Vezir.. Burda dur..Artık Zam yok.. İşte şimdi kuyunun dibi göründü.. Halk daha fazlasını kaldırmaz..


Kıssadan hisse..Kendimize bakıyorum..
Mazota zam, benzine zam, elektiriğe zam, doğalgaza zam, vergilere zam, gıdaya zam, zama da zam..70 yıldır Ekonomideki daralmaların tek çıkış yolu sanılan ZAM. Bu dönemdede istikrarlı. 1930 yılında 1 TL=100 Dolardı. Atatürk'ün 'Ben traktörleri Amerika'dan bir avuç bozuk paraya aldım'' dediği gün ile paramızın pul olup, 6 sıfırının atıldığı gün arasında, sadece 75 yıl vardır. 1953'lerde açlıkla boğuşan zavallı Kore'yi kurtarmaya gittiğimiz gün ile Dünyanın 11. Büyük ekonomisi olan Kore gerçeğine ulaşımış bugün arasında ise 66 yıl var. Kimi Mersin'e, kimi tersine. İyide neden biz..
İnsanımızın çok büyükçe bir kısmı için bu kış zor geçecek. Kara kara düşünenide var zil takıp oynayanıda.. Piyasalar acımasız ve karartmada.. Enflasyona bakıyorsun, dönüp birde fiyatlara bakıyorsun kafalar karışıyor.. Geçmişi hatırlarsınız. Kışın zor günlerinde üstüste gelen zamlara, denizler cankurtaran olur, insanlar 3 ay bollaşan ve ucuzlayan balıkla doyar, beslenirdi. Bu sene denizler dahi acımasız.. Balık da ateş pahası..
Ektiğimizi biçiyoruz. Bu kural hiç değişmedi. Değişmeyen bir başka kuralda, zor zamanlarda 'gündem saptırma'. Mesela bugünlerde gündemi yakalayabilen varmı.. Güncel pek çok ciddi konuyu konuşan tartışmacılar, 70 yıldır en önemli konumuz olan ekonomiyi bile analize zaman bulamıyor. Terör öfkesi, şehit acısı, Fıratın doğusu, batısı, F-35, dengesiz Trump, Mektup, Amerika gezisi, Rusya gezisi, Dost Putin, Suriyeli göçmenler, Akdenizin doğusu, batısı, Libya'ya asker, Yerli ve Milli 3. Arabamız, İstanbul Kanalı, Montrö falan derken, antenler tam anlamıyla kısa devre, herşey karıştı..Avrupa'nın 10 senede tartışabileceği bunca önemli gündemi 6 ayda anlamak zorundayız. Daha Hazreti Nuh'un cep telefonu ne marka öğrenemeden, Karadeniz'de patlayıcı gazlar, yanardağ falan çıktı ortaya.. Bulgar komşunun haberi varmı acaba..Mesela iflas etmiş, zavallı İskandinav Ülkelerinin böylesi meseleleri varmı dersiniz.. 45 bin dolar milli gelirle adrenalinsiz, zavallı bir hayatları olmalı..
Geçmiş tüm tecrübelerimiz gösterdi ki, en öncelikli ve en önemli birinci gündemimiz Eğitim, ikincisi ise Ekonomidir. Bu ikisi çözülmeden, başka hiçbir sorunumuzu çözemeyeceğimiz, geçtiğimiz 70 yılda net olarak görülmüştür.
Evet. Tavuskuşu misali bir türlü gizlenemeyen ama yinede tebdili kıyafet etmeye çalışan, Zam'larla birkez daha yüz yüzeyiz...Şüphe yok ki tedbir alınmazsa etkileri zaman içinde çok daha sert hissedilecek..
Yinede Devletimize güveniyoruz ve umutlarımızı koruyoruz.
Türkiye çok güçlü bir ülke.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?