USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ramazan bayramımız kutlu olsun

01-06-2019

Bereketi, derinliği, füsunkar havası ve uhrevi çağrışımlarıyla. Tüm şehir aynı anda sofraya oturmak; hurmanın, pidenin, güllacın tadına varmak; iftarı meserret, coşku ve sabırsızlıkla beklemek; eve telefon edip anneye, eşe, kız kardeşe “akşama iftarda ne var” diye sormak, sahurda evlerin pencerelerinden göz kırpan ışıklar, sahur davulunun insanın içine işleyen sesi; “kalk hadi kalk kalk, kalk hadi kalk kalk.” Boğazdan aşağıya yuvarlanan o bir yudum buz gibi suyun hissettirdiği şükür duygusu, hislerin yoğunluğu ile yaşaran gözler, anne sarması, karnıyarık, cacık hep “Allah ne verdiyse” kelamı.  O ne güzel sözdür öyle değil mi? “Allah ne verdiyse…” Kanaat etmenin, teslimiyetin, şükrün sesi. Pide kuyrukları, yetişir miyiz, yetişemez miyiz endişesi, akşamı sabırsızlıkla beklerken üş kaşık çorba, bir parmak pideyle tıkanan nefs, güle oynaya yemek yemenin verdiği benzersiz duygu, tam iftar vakitleri boşalan caddeler, ıssızlaşan sokaklar, sokaklara taşan ev yemeği kokusu, balkonlardan yankılanan çatal, kaşık, gülüşme sesleri, aile bağları, komşuya yollanan taze hoşaf ya da bir tabak sebzeli bulgur pilavı, iftara davetli ahbaplar, hepsi hepsi bir beşeriyeti bir arada tutan çimentolar.

Bir ay boyunca içine dönen, içindeki dünyaları keşfeden nefs; yağdan ve atıklardan arınan karaciğer, dinlenen mide, parlayan cilt, yenilenen hücreler artık kutlamaya hazır. Bayram. Dinlenen bedenlerin ve ruhların şükür dansı… Şimdi güzel bir bayram kahvaltısını hak ettik işte. Demli çay, kızarmış ekmek, çıtır çıtı salatalık     kokusu. Yumurta rafadan olsun. Zeytinin tuzunu alalım, ay balı da unutmayalım, peynir en beyazından, sevinç ise en coşkulusundan. Evin babası bayram namazından gelsin, eller öpülsün, harçlıklar dağılsın, evin büyüklerinin etrafına toplansın evlatlar, torunlar ve kalabalık bir sevinç olsun anılara iliştirilen.

Ne güzel geleneklerimiz var. Evler, yuvalar, huzurevleri, yetiştirme yurtları, bekarlar, evliler, herkes ama herkes aynı göğün altında bir.

Yaşama sevincimiz solmasın, Ramazan Bayramımız şimdiden kutlu olsun.

Nicelerini görebilmek duasıyla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?