USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2019 küresel normalleşme yılı

25-12-2018

Yeni yıldan her zaman iyilikleri beraberinde getirmesini bekleriz. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Yeni bir takvim kullanmaya başlarken insanoğlu yeni bir başlangıç yapacağına inanır.
Yeni yıl öncesi iyi dileklerin yanı sıra basında yeni yılla ilgili uzmanlardan beklentilerini içeren beyanatlar neşredilir. Burçlara bağlı yorumlardan yola çıkarak haberler üretilir.
2019'a yaklaşırken yerkürenin her noktasında ekonomik gelişmeler tartışılmakta. Gelişmekte olan ülkelerin hepsinin yerel para birimlerinde 2018 yılında önemli değer kayıpları yaşandı. Yıllarca düşük dolarla tüketim seviyelerini arttıran milyarlarca insan alım gücünde yaşanan düşüşün getirdiği memnuniyetsizlikle yüz yüze.
Uzun süredir kredi genişlemesi ve buna bağlı varlık değerlerinde yaşanan astronomik artışı kaleme aldığımızı hatırlıyorsunuzdur. Kredi genişlemelerinin ve buna bağlı varlık değerlerinde yaşanan artışın işler tersine döndüğünde yıkıcı etkisi olduğunu anlatmaya çalışmıştık.Kredi hacimleri artarken herkesin mutlu olduğu ancak kredi kullanımı azalmasıyla genele yayılan bir depresif sürecin hüküm sürdüğünü biliyoruz.
Son on beş yıllık kredi çılgınlığının kendisini en fazla gösterdiği ülkelerden birisi Türkiye'dir. Bunu kredilerde yaşanan toplam artışla görebilmekteyiz.Ancak kredi genişlemesinin ilk olarak tersine döndüğü ülkede biziz. Ağustos ayına kadar yatay ilerleyen toplam kredi hacmi o günden itibaren hızla azalmaktadır. Serbest düşüş şeklinde devam eden borçlanma miktarındaki düşüş nedeniyle piyasada paranın el değiştirme hızı neredeyse durma noktasına gelmiştir.Kredi daralmalarının etkisi yıkıcı olmaktadır. İçinde bulunulan durum eğer ciddiye alınmamaya devam ederse yakın gelecekte nedemek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Bugün ihracatta yaşanan yükselişle tüm problemlerin çözüleceğini ifade eden kişilere rastlanmaktadır. Oysa ihracat toplam ekonomimizin %20'sine tekabül etmektedir. Diğer taraftan kredi hacminde yaşanacak küresel boyuttaki daralmayla ihracatta da azalma yaşanacağı malumunuzdur. Kredi daralmasının yerkürenin her yerinde etkisinin hissedileceği görülmektedir.
Bu durumda önümüzdeki üç yüz altmış beş gün çılgınlık döneminden çıkarak normalleşmeye geçileceği beklenmektedir.
Yeni yılın herkese esenlikler getirmesi diliyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?