USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Varlık Balonu Trump’la taçlandı...

24-01-2017

2003 yılıyla birlikte başlayan Varlık Balonu sonlanırken bir çılgınlığın oluşması bekleniyordu. Dünyanın en büyük emlakçısının bu süreçte, onu yerkürenin en güçlü koltuğuna oturtacak kadar popüler olabilmesi tesadüf değildir.
Altın süslemelerle bezenmiş New York’a tepeden bakan rezidansında oturan Trump insanlar için bir rol model olmuştu. İnsanların ondan zenginlik ve refah bekler hale gelmesine şaşırmıyoruz.
Varlık Balonu’nu oluşturan trend çok güçlüydü. Küresel ölçekte beklentileri, inanışları değiştirecek boyutta bir etkisi oldu.
İnsanoğlu bu dönemde milyar dolar kelimesine alıştı, bir ortalama daireye milyonlarca dolar para ödenebileceğini benimsedi. Emlak değerleri yüzlerce kat artarken hareketin sağlıksız olmasını düşünmeye bırakın, herkes fırsat kaçırmanın huzursuzluğunu içinde hisseder oldu. Fiyatlar artarken bir yer alabilmek bireyi mutlu etmekte, ertesi sabah kalktığında kendisinin daha varlıklı bir insan olduğuna inanmaktaydı. Tüm toplumlarda bu davranış kalıbının görülmesiyle birlikte yaşanan refahın nedeni olarak farklı argümanlar ortaya konmaktaydı.
Ancak hepsi mevcut siyasi iktidarlardan genelde memnuniyet içerisindeydi. Kısa yoldan zenginleşme haberleri en çok duyulmak istenen şeydi. Gerçeklere kulak verilmiyor, artık yeni gerçeklerin olduğu iddia ediliyordu. Varlık Balonu’nun devam etmesi için kitleler bilinçaltından gelen emirle daha önce kabul edilemez her şeyi sineye çekiyordu.
İşte böylesi bir dönemin sonunda Trump ABD Başkanlığı koltuğuna oturdu. Bu duruma kendisi dahil kimsenin inanamadığı görülüyor. İşte trendler böyledir; bizi bir aşırılıktan diğer aşırılığa götürürler.
Varlık Balonu Trump’ın direksiyona geçmesiyle taçlanmıştır. Bu noktadan sonra tüm olumsuzluklar ona bağlanacaktır. Sonrasında zaman, tarihte hep olduğu üzere insanoğlunun bu hataya nasıl düştüğü sorusuna cevap aramakla geçecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?