USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Enflasyon tespit edilmeli

29-11-2016

Hükümet her şeye rağmen faizi arttırmadan bir çözüm yolu bulma derdinde. Tahvil faizleriyle Merkez Bankası politika faizi arasında makas gitgide açılsa da bu tercihten vazgeçilmediği görülüyor.
Yatırımcı tahvil ve hisse senedi satarak dolar almaya çalışıyor ancak içeride yeteri kadar dolar arzı yok. Kısa vadeli TL faizi de baskılandığı için dolar sürekli yeni tepeler yapıyor. Tabi bu artışın olumsuz etkileri önümüzdeki günler görülecektir. Piyasalar yaşayan organizmalar gibidir; hareketler doğar, büyür ve sonlanır. Bu akışın yönünü bizler değiştiremeyiz ancak yapılacak doğru müdahalelerle aşırılıkların, panik ortamının oluşması engellenebilir. Bu dakikada problem kısa vadeli faiz değerinin piyasa gerçeklerinden kopmuş olmasıdır. Dünyada faizin değeri piyasada belirlenir, piyasada kabaca faizi enflasyon artı bir risk primiyle hesaplar. Diyelim bir ülkede enflasyon yüazde 8 ise faizin yüzde10’ larda oluşması beklenir. Bu durumda ekonomik denge sağlanmış olur. Ne o ülkenin yerel parası aşırı değerlenir ne de o ülkede emlak balonu şişer. İnsanlar üretmeye ve tasarruf etmeye çalışır. Bu sebeple ülkenin enflasyon rakamının tespiti çok önemlidir. Ülkede enflasyon yüzde15’ken, resmi rakamlarda yüzde 8’lerde gösteriliyorsa ve faiz buna bağlı olarak baskılanıyorsa ilk başta ithalat patlar, insanlar paralarını harcar, yetmez borçlanır onu da harcar, gayrımenkul balonu şişer. Sonunda bu durum sürdürülemeyeceği için ekonomi çıkmaza girer. 2016’nın Aralık ayına ulaştığımız bugünlerde ülkede enflasyonun ne olduğunu bilen var mı? Yüzde 7’lerde bir maaş artışı alan vatandaş enflasyonla başa baş bir ücret artışı aldığına inanıyor mu?
Yüzde 7’lerde kira artışı alan bir mal sahibi birkaç yıl sonra aldığı kiranın gerçeği yansıttığını söyleyebilir mi ülkemizde ?
Ekonomide en büyük sorun enflasyon rakamının doğru tespit edilmemesidir. Herkesin güvendiği bir enflasyon rakamı ve ona bağlı bir faiz haddi belirlenmesiyle Türkiye ekonomisi istikrarlı büyüme sürecine girecektir.
Tabi bu durumda çalışmadan kazanma süreci sonlanacak, üreten bir ekonomiye geçilecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?