Sakura tadında bayramlar

Yüksel ÇİLİNGİR
Yüksel ÇİLİNGİR
Sakura tadında bayramlar
10-04-2024

Sakura kelimesiyle ilk tanışmamız Sakura marka filmle olmuştu. Hatırlayanınız var mı? Tüm pozları çekmeden bastırmak mümkün değildi. İyi çıkıp çıkmadığını bilmek de... Ama lezzeti bir başkaydı eski fotoğrafların. Sonra sakuranın aslında bir ağaç türü olduğunu öğrendim. Meyve vermeyen kiraz ağacı dense de farklı türleri var. Çunda kiraz oluyor, ama küçük ve çok ekşi oldukları için ancak kuşlara yarıyor. 

.

 

Bugünlerde yine sakura zamanı. Japonya’nın milli ağacı sakura. Her yerde pembe bir renk cümbüşü. Yollar, parklar... Ama kısacık sürüyor bu dönem. Adeta, yetmez seneye tekrar görüşelim der gibi. Biraz kırılgan yağmura, rüzgara karşı.

.

Sakuranın açma zamanı havanın durumuna göre degişse de genellikle nisanın ilk yarısı. Bu sene bizim bayram dönemine denk geldi. Sakura ağaçları açar açmaz panayırlar kuruluyor, hanabi denilen kutlamalar yapılıyor. Biz de kendimizi Okazaki kalesinin yanındaki parka attık. Bir ağaçta ne çok şey görüyor insan. 

.

.

Japonca yazı dili de öyle. Bakarak anlaşılıyor. Sakura kelimesinin anlamı içinde gizli. Kanji denilen Çin alfabesi kökenli yazılış şekli şöyle: 櫻. Sağ üstteki sembol 貝 istiridye (2 tane) ve sağ alttaki sembol 女 kadın anlamına geliyor. Kombinasyon halinde 嬰  kadın kolyesini temsil ediyorlar. Soldaki 木 ise ağaç demek. Çiçekten kolyelerle sarılıp sarmalanmış bir ağaç sakura. Öylesine zarif.. Ve de kırılgan...

 

Hızlı yaşayıp genç ölüyor bu zarif çiçek. Pembe bir hayal gibi. Ama her sene dönüşü muhteşem oluyor. Giderken de iz bırakırcasına her yer adeta çiçekten halılarla bezeniyor. Sokaklar, parklar... Ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca sözünü boşa çıkarıyor sanki. Ben kendime güzelim diyor. Gel keyfini sür, ama beni tutsak edemezsin. Belki de biz ona tutsak oluyoruz, kim bilir?

 

.

Sakura, Japon kültürünün bir uzantısı olarak dünya üzerinde de yaygınlaşıyor. Senenin birinde Kanada’da havalar zamansız ve aşırı soğuyunca çiçekler buz tutmuş. Sanki camın arkasına hapsedilmiş gibi. Belki de ilk kez uzun sürmüş sakura mevsimi. 

.

Eskiden bayramlarda çiçekli kart atardık birbirimize. Ben de sakura çiçekli bir bayram kutlaması yapmak istedim. Sakuranın meyvesi yenmiyor, ama çiçeğinden çeşitli tatlılar yapılıyor. Bir sonraki bayrama kadar bayram coşkusu hep içimizde olsun. Sakura tadında ve güzelliğinde...

 

Sevgiyle kalın.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?