BİR OKUYUCU ÖNERİSİ!

Tarık ÇAPÇI
Tarık ÇAPÇI

tarikcapci1963

BİR OKUYUCU ÖNERİSİ!
02-08-2023
Bursasporlular kulüplerini bu sıkıntılı durumdan kurtarmak için sürekli kafa yoruyor. Birçok fikir ve proje üretiyorlar. Bunu bizlere de aktarıyorlar. Ben de kâh buradan sizlere aktarıyorum kâh direkt kulüp yönetimine iletiyorum. 
Bu projelerden birisi de şirketleşme.
Bursaspor'un dernek statüsünden çıkıp şirketlesmesi artık sürekli dillendiriliyor. 
Konuşmakla kalmayıp uzun süredir çalışan bir ekip de var. Hatta federasyonla temaslarda dahi bulunuyorlar.
Ben de doğru bir modelleme ve doğru kişilerle sirketleşmeye sıcak bakıyorum.
Bu konuda Bursa'nın önemli bir inşaat şirketinin sahiplerinden biri bana ulaşarak bu önerisini mail olarak gönderdi.
Hiç dokunmadan sizlere iletiyorum...
 "Tarık Bey , yazılarınızı her zaman keyifle okurum ben de sizin gibi Bursaspor u hayatının merkezine koymuş bir kongre üyesi ve taraftarıyım.Bulunduğumuz durumdan çıkmak ve bir daha aynı şeyleri yaşamamak adına dernek statüsünden şirketleşmeye geçiş benim inandığım tek ve kalıcı kurtuluş yolu.
Herhangi bir konut sitesinde toplanan cüzi bir konut aidatında bile insanlar site yönetimine güvenmezken, futbol gibi her türlü hileye açık bir konuda sorumluluğu hukuken olmayan veya kılıfına kolayca uydurulabilen bir sistemin yaşayabilir olması imkansız.
Lafı fazla uzatmadan size fikrimden bahsetmek istiyorum. Kulübün tek başına sahiplenilmesi benim için hiç problem değil fakat 50 milyon doları verebilecek olan isimlerin Bursaspor a mesafeli olması ve yurt dışındaki yatırımcı olabilecek isimleri kulübe çekebilecek bağlantıları olan isimlerin yada siyasi erkin ise bunu istediğinden emin değilim.
Benim önerim Bursaspor modeli bir şirketleşme ;
Şöyle ki , borcumuz 50 milyon dolar ve bir anonim şirket spk ya kayıtlı olmadan 500 ortağa kadar kurulabiliyor yani şirketi 500 hisseye böldüğümüzde , hisse başı 100.000 dolardan borcumuzu kapatıp üstüne a.ş. nin kendine ait satabileceği bir benzinliği kalıyor.Ben kendi adıma mevcut şartlarımda 1 hisse almayı kabul ediyorum daha önceden bu fikrimi paylaştığım durumu uygun bazı dostlarımda hisse almaya sıcak baktı.Tabi ki bizim gibi Bursaspor u hayatının önemli bir yerine koyan bir çok insan bu işe gönüllü olabilir. Burada kişi başı maksimum %1 hisse alımı yakın aile fertleriyle birlikte % 5 in aşılmaması gibi kurallar koyarak yeni yapının kimsenin tekeline girmesinin önüne geçilebilir.Böyle bir projeyi benim organize etmem mümkün değil , bunu belediye başkanı ,Btso başkanı vb yöneticiler sadece 1 gün 1 odaya kapansınlar önceden tüzüğü kamuoyuna açıklanan şirket hisselerini açacakları telefonlarla pazarlarlar.Bu sefer kimseden bağış istenmiyor kurulacak profesyonel yapının hissedarı olacaklar.Bu şirketin borçlanma yetkisi olmayacak ilk 2 yılını benzinlik satışı ve sponsorlarla geçirecek.Düşünseniz ya başkan olmasını hayal ettiğiniz Bursalı kişiler sadece 2.5 milyon tl ye kurulacak 5 kişilik yönetim kurulunda kulübü temsil edecekler.Ayrıca yönetim kurulu kulüp ceo sunu ve bütçesini belirleyip kendini fazla yıpratmayacak, kulüp her sene uluslararası denetim şirketi tarafından denetlenip soru işareti bırakmayacak. Hissedarlara süresiz 1963 tribününden koltuk , otopark gibi imkanlar sunulacak.Bu kadar kişi ve dostları bir araya geldiğinde sponsor bulmak fazlasıyla kolaylaşacak."
Evet Bursasporlu işadamı dostumuzun önerisi bu şekilde. Gayet de mantiklı geldi bana. Eminim konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanlara ve şirketleşme için çalışma yapan ekibe bu önerinin katkısı olacaktır. 
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?