NASIL OLMALI ? 

Tarık ÇAPÇI
Tarık ÇAPÇI

tarikcapci1963

NASIL OLMALI ? 
13-07-2021

Bursastore konusunda bu kaçıncı yazım, inanın ben bile bilmiyorum. 

Ancak eleştiri veya öneri anlamında sonuncu olmasını diliyorum. 

Bursalı, Bursaspor altyapısında oynamış, tribünlerinde bulunmuş, medyasında yer almış, biri olarak şehrin ve camianın yapısını iyi bilen kişilerden olduğumu düşünüyorum. Tüm bunlara ilaveten gazeteciliğe ara verdiğim bir dönemde mağaza sahibi olarak tekstil sektöründe de yer aldım.  

Bu tecrübelerime dayanarak yıllardır yöneticilere Bursastore ile ilgili önerilerde bulunuyorum. Bursasporlu taraftarların ne istediğini bilen üstelik tekstil sektörü tecrübesi olan biri olarak bu önerilerimi bugüne kadar pek dikkate alan yönetici olduğunu söyleyemem.  

Sadece Rahmetli İbrahim Yazıcı döneminde Bursastore’den sorumlu yöneticiden o sırada kazandığımın iki katı bir maaşla “Gel Bursastore’nin başına geç” teklifi almıştım; ama kulüp bünyesinde çalışmayı düşünmediğimden kabul etmemiştim. Şu an da aynı düşüncedeyim. En azından dışarıdan fayda sağlamaya çalışıyorum ve önerilerde bulunuyorum. 

Bu önerileri bugüne kadar dikkate almayan kişilerin konuya bizler kadar vakıf olmayan insanlar olması da ayrı bir gariplik. Onu da ifade etmek istiyorum. Ne tekstilden anlıyorlar ne de tribünün ruhundan. Ama anlayanı da dinlemiyorlar. Gerçekten enteresan.

Şimdi Emin Adanur liderliğindeki yeni yönetim her alanda olduğu gibi Bursastore konusunda da atılım yapmak istiyor.  

Önce taraftarın uzun zamandır istediği bir marka ile anlaştılar şimdi de yeni ürünler çıkartmaya başladılar.  

Tam da bu noktada yani işin başında yine ürünler konusunda naçizane önerilerde bulunmak istiyorum.  

ÇEŞİTLİLİK 

Öncelikle erkek-kadın ve çocuk ürün çeşitliliği olması gerekiyor. 

Zira sürekli vurguluyorum, 3,5 milyonluk şehrin hepsi potansiyel Bursaspor Mağazası müşterisidir. Çünkü kendisi olmasa bile Bursasporlu bir yakınına hediye almak için Bursastore alışverişi yapanlar var. Kısacası bu şehirdeki herkesin yolu Bursastore’ye bir şekilde düşüyor.  Ayrıca turistleri ve yurt dışında yaşayanları da bu müşteri portföyüne dahildir. Ki onlar bir seferde en çok alışveriş yapanlardır. 

O yüzden ürün çeşidi her zaman fazla olmalı.  

ÜRÜN TASARIMI 

Yaz mevsimindeyiz mesela tişörtleri baz alacak olursak, zaten şu an en çok da onlar tartışılıyor.  

Öncelikle canlı yeşil, beyaz, çizgili ve sade ürünler her zaman daha çok satar.

İnsanlar tişörtleri sadece maçlarda giymiyor. Bu yüzden sokakta da giyebilecekleri sadelikte ürünleri tercih ediyorlar.  

Yazılı, şekilli ürünler pek talep görmüyor.

Tabi ki özel bir durum yaşanır. O duruma özel bir ürün çıkartılır o biraz yazılı, sloganlı, resimli yani cafcaflı olabilir o ayrı.  

Bunun yanı sıra “Maç ürünü” de tasarlamak, taraftarın da ilgi organizasyonu ve ilgi göstermesiyle tribünlere bambaşka bir görüntü katar. 

Ancak tekrar ifade ediyorum. Abartısız, sade ve çizgili modeller özellikle Polo yakalı olanlar taraftarın beğenisini her zaman kazanır. 

Sadece tişört değil diğer ürünlerde de bu geçerlidir. 

Renk konusunda da yeşil ve beyaz dışında fazla fanteziye kaçmamak lazım. Mavi, lacivert, turuncu, kırmızı renlerin kullanılmasını falan çok doğru bulmuyorum. Çok abartmadan siyah ve gri renklerden faydalınabilinir.

FİYAT KONUSU 

Hepimiz biliyoruz. Bursaspor taraftarının büyük çoğunluğu orta ile alt gelir grubu ve öğrencilerden oluşuyor. 

Bu yüzden de bu kitleyi zorlamayacak bir fiyat politikası izlemek gerekiyor. 

“Kulübün paraya ihtiyacı var, biraz fazla ödeyelim kulübe katkı olsun” görüşlerine katılıyorum; ama bunun gerçekleşmeyeceğini de biliyorum. 

Maalesef bu anlayışa göre hareket edecek insan sayısı çok az. O yüzden de yüksek kar anlayışı yerine sürümden kazanma yolu tercih edilmeli. 

“Ucuz ürün kalitesiz olur” endişesinin de farkındayım; ancak inanın kalite ve uygun fiyat bileşimini yakalamak inanın çok zor değil. Sadece gerçekten işi bilen birilerinin bu işe el atması gerekiyor. 

Dizaynı taraftara hitap eden, sade, kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler Bursastore’nin mevcut potansiyelini kat be kat artıracaktır.  

Dilerim en azından Adanur yönetimi bu kez tavsiyelerimi dikkate alır. 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?