​Bir Nefes Doğru Müdahale ile Anlam Kazanır!

Şemsi GALFA
Şemsi GALFA
​Bir Nefes Doğru Müdahale ile Anlam Kazanır!
01-03-2021

Ülkemizdeki profesyonel liglerde oynayan takımların %99.8 lerininde yaş ortalaması 25 yaş üstüdür bu profesyonel liglerden bir üst lige çıkan şampiyon olan takımlarında yaş ortalaması 25 yaş ve üstüdür.

Gelelim Bursaspor’umuza genel kadro yaş ortalaması 23,müsabaka takım yaş ortalaması 19-20-21 yaş olarak değişiyor.

Bakın insanın gelişim ile ilgili insan oluşum ayarlarında temel kavramlar vardır nedir bunlar; Büyüme, Olgunlaşma, Öğrenme, Gelişim, Hazır Bulunuşluk, Kritik Dönem, Birde gelişim ilkeleri vardır; Gelişim kalıtım ve çevrenin karşılıklı etkileşim ürünü, gelişim süreklidir ve aşamalı olarak devam eder durumuaynı zamanda, gelişimkazanım ve kayıplar içerir, gelişim bir bütündür, gelişim alanları birbiriyle etkileşim halindedir, gelişim nöbetleşe devam eder, gelişimde kendine özgü bir sıra vardır, gelişim bireysel farklılıklar gösterir, Devamında gelişim alanları vardır; Bilişsel gelişim, Sosyal ve Duygusal gelişim, Fiziksel ve Motor gelişim, Dil gelişimi ve sonuçta her birey kendine özeldir kendine has gelişimi ve diğerinden farklı gelişim özellikleri vardır.

Bursaspor da geç ergenlik (18-21 yaş) aşamasındaki genç futbolcular doğası ve konumu gereği bir kimlik arayışı ve kazanımı içerisindeler, yani ben kimim, ben nasıl biriyim, sorularına cevap ararlar, yapacağı mesleği belirlerler, sevgiye dayalı ikili ilişkiler sürdürme becerisini geliştirirler, dini inançlarını, politik ve felsefi görüşlerini belirlerler, yaşam biçimini şekillendirirler, kendine has özellikleriyle de sosyal bir birey olarak yaşadıkları toplumda kendilerine bir yer edinirler.

Tam burada beynin iki bölümünü irdelemek gerekir; Gelişim ve olgunlaşma beynin her bölgesinde eş zamanlı gerçekleşmediği için önce oluşan limbik sistem; hormon salgısı, duygular, hisler, çabucak heyecanlanan, duygusallaşan, öfke, korku, cinsellik ile ilgili tepkilerveren, motivasyon, acı ve haz duyumları ile ilgili alandır.

Prefrontal korteks ise 20 ila 25 yaşa kadar beynin en geç gelişen bölgesidir, beden işlevlerinin düzenlenmesinde, ilgili odaklı iletişimde,duyguların düzenlenmesinde, tepkilerin ertelenmesinde, empati,sezgiler, sosyal beceriler, plan, kontrol, mantık, problem çözme, düşünce, ayrıntılı düşünme, yöneticilik, gibi özellikler prefrontal korteks ile ilgilidir. 

Görüldüğü üzere beynin iki önemli bölümü olan limbik sistem ve prefrontal korteks in farklı zamanlarda olgunlaşma süreçlerini tamamlaması genç futbolcuda farklı davranış biçimleri sergilenmesine sebep olur buda performansına olumsuz yansır. Bursaspor’daki 20 yaş altı genç oyuncular şuan limbik sistemin özelliklerini taşımaktadır henüz gelişimini tamamlamamış prefrontal korteks daha önce olgunlaşmış limbik sistemi yeterince kontrol edemez, prefrontal korteks maksimum 25 li yaşlarda olgunlaşıyorsa yaklaşık 10 yıla yakın dengesiz bir süre var, onun için sabır ve bilim…

Genç futbolcuları daha iyi tanıyıp değerlendirmek için onların beyin fizyolojisini futbolun ihtiyaçlarına dönük bilmek, genç futbolcuya yaklaşımı ve beklentiyi bilmek anlamına gelir.

Bursaspor’umuzun en üst marka değeri olan profesyonel lige kendi marka kalitesine dönük kadro mühendisliği yapamaması ve adeta U19-U21 Ligi gibi bir kadroyla mücadele etmesi üst profesyonel ligin doğasına aykırı bir durumdur. Bilhassa 20 yaş altı genç futbolcular içinde tamiri imkânsız travmaların yaşanmasına sebeptir. Çünkü bireyin insan olma ayarlarında değiştirilemez doğal bir süreç vardır bu süreç her alanıyla bilinerek genç futbolcuya yaklaşım göstermek esastır. Ha genç oyuncu üst profesyonel takımda oynamayacak mı? Tabii oynayacak ama serpiştirilerek, top yekûn değil.

Biz ne yaptık sezon başı ve ilk devre gençlerin duygusal yüksek motivasyon ile müsabakalar oynar iken yaşça büyük oyuncuları dışladık, öteledik, hakaret, ettik sandık ki 20 yaş altı genç futbolcular ile bu ligde süper lige çıkacağız! Olmaz gencin yapısı buna el vermez, gençler ile deneyimli futbolcuların harmanından iyi bir performans çıkar,

Artık Bursaspor bu yapısıyla bu sezonu tamamlayacaktır yapılacak iş camia olarak Akhisarspor müsabakasından alınan can suyu ile bu kadronun bütününe sahip çıkmak yaşanmışlıklardan edinilen deneyimlerden gelecek sezonun planlamasını her kademede yapmaktır.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?