Dünya

İran nükleer tesisleri kapatacak mı?

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Batı ile yaptıkları anlaşmanın, ülkedeki nükleer santrallerin kapatılmasını öngörmediğini duyurdu.

İran nükleer tesisleri kapatacak mı?
14-07-2015 16:10

Bugün açıklanması beklenen anlaşma metniyle ilgili bilgi veren IRNA, "İran'ın tüm nükleer tesisleri çalışmaya devam edecek. Santrifüj tüplerindeki araştırma ve geliştirme çalışmaları sürecek." diye yazdı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de, anlaşmanın, ülkenin kırmızı çizgilerine saygı gösterdiğini söyledi.


Salihi, bugün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile imzaladıkları yol haritası metninin ardından anlaşmanın önünde bir engel kalmadığını ifade etti.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana'da süren müzakerelerde anlaşmaya varıldı.

Batılı bir diplomat, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, son engellerin de aşılmasının ardından İran'la anlaşmaya varıldığını, bu kapsamda Birleşmiş Milletler müfettişlerinin, denetim amacıyla ülkedeki askeri tesislere girişleri konusunda uzlaşıldığını belirtti.

Anlaşmaya göre, İran'ın BM tarafından gelecek askeri tesislere giriş talebini sorgulama hakkı bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER