USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

JCI, Genç girişimcilere yol gösteriyor

Junior Chamber International (JCI) üyesi ve önümüzdeki dönem Bursa başkanlığını üstlenecek İrem Güloğulları, genç girişimcilere yerelden uluslararasına fırsatlar yarattıklarını söyledi.

JCI, Genç girişimcilere yol gösteriyor
01-12-2017 13:49
Google News

Birsen PINAR, Mustafa Emre ÖZGEN / bursa.com

Genç girişimcilere destek sağlayan uluslararası Junior Chamber International (JCI), yani Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği 2018 Bursa Şube Başkanı İrem Güloğulları, kuruluşun faaliyetlerini anlattı. JCI’ın gençlerin yetişmesi için fırsatlar sunarak, toplumun pozitif gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan bir dernek olduğunu belirten Güloğlu, toplumsal dayanışmayı arttırarak üyelerin kişisel becerilerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kuruluşun yerel, ulusal ve uluslar arası iş olanaklarını yarattığına dikkat çeken İrem Güloğulları, 2018 yılında gerçekleşecek Paydaşlar Toplantısı ve Genel Kurulu’na Bursa’nın ev sahipliği yapacağına dikkat çekti. Güloğulları, JCI faaliyetlerini ve yeni dönemde yapacakları organizasyonları anlattı.

İrem Güloğulları kimdir? Ne yapar?

Profesyonel iş kimliğiyle, ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu, 4 yıldır TOFAŞ’ta Tedarik Zinciri bünyesinde Tedarik Zinciri Risk Yönetiminden sorumlu olarak çalışmaktayım.

Lise döneminden beri devam eden sosyal sorumluluk ve gönüllülük bilincim üniversitede ulusal ve uluslararası öğrenci kulüplerinde operasyon ve yönetimlerde aktif yer almakla devam etti. 2014 yılından beri JCI Bursa üyesi olarak ulusal ve uluslararası projelerde aldığım aktif sorumluluklara bir yenisini 2018 JCI Bursa başkanı kimliği ile ekliyor olacağım.

JCI genel olarak nedir, ne yapar, nasıl bir organizasyondur?

Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği, diğer bir deyişle Junior Chamber International, üyelerine liderlik vasıfları ve toplumsal bilinç kazandırarak, yaşadıkları toplumda pozitif değişimi sağlamalarına destek olmayı amaçlayan, ‘Aktif vatandaşlar için önde gelen küresel ağ olmak’ vizyonuna odaklanarak, ‘Gençlerin yetişmesi için fırsatlar sunarak, toplumun pozitif gelişimine katkı sağlamak’ misyonunu gerçekleştirmek için dünyanın 100’den fazla  ülkesinde 5.000’den fazla şubesi ve 200.000’i aşan üye sayısı ile çalışan 18-40 yaş arasındaki genç aktif vatandaşların oluşturduğu kar amacı gütmeyen, uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur.

Üyelerin kişisel becerilerini ve liderlik vasıflarını geliştirmesini, sosyal sorumluluk ve girişimcilik ruhu kazanmasını, üyeleri arasındaki takım çalışması ve dayanışmasını ön planda tutar.

JCI’ın faaliyetleri ile üyelerine aktif katılımları doğrultusunda sunduğu fırsat alanları sınırsızdır. Bunların önemli bir bölümü dört temel başlık altında aşağıdaki gibi gruplanabilir:

Bireysel Gelişim, Toplumsal Fırsatlar, Uluslararası Fırsatlar, İş Dünyası

Dünyanın her yerinde üyelerini aynı sıcaklık ve ilgi ile karşılayacak diğer üyelere ulaşıyor olabilmesidir. Bu alan kanalıyla, JCI üyeleri dünyanın diğer yerlerinde neler olduğu konusunda bilinçlenme sağlayabilirler. Her yıl yapılan Avrupa konferansı ve Dünya kongresinde ortak heyecanı paylaşan diğer binlerce JCI üyesi ile gün boyu aynı salonda eğitim alıp, geleceği tartışıp, kalıcı arkadaşlıklar kurabilme fırsatı ve iş imkanları yaratabilme imkanı bulunmaktadır.

JCI’ın meydana getirdiği network aynı zamanda yerel, ulusal ve uluslararası iş fırsatları yaratmaktadır. Bu sayede üyeler arasında ticaret ve iş ortaklığı yapılabilmektedir. Üyelerimizin yurt dışında veya içinde varolan iş ağlarını kullanarak, pazar arayışları, iş olanakları yaratma arzuları derneğin sunduğu verimli bağlantılarla daha geniş çaplı ve güvenilir standartlarda gelişmektedir.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yapılan toplumsal ve bireysel gelişim projeleri ile sadece üyelerin değil, yerel, ulusal ve global ölçekte pozitif değişim ve aktif vatandaşlık bilincini aşılayarak sürdürülebilir etki oluşturmaktadır.

JCI Bursa Şubesi olarak üye seçimindeki kriterleriniz nelerdir?

Aslında belirteceğimiz bu kriterlerin hepsi dünyanın herhangi bir yerindeki JCI şubesi için de geçerli olan kriterlerdir.

18-40 yaş aralığında olmak, JCI değerleriyle kendi değer ve öncelikleri eşleşen aktif vatandaşlık bilinci ve sorumluluğuna sahip bireyler olmak diye bir cümlede özetleyebiliriz. Peki ‘JCI değerleri nelerdir?’ diye sorulacak olur ise:

Dünyanın en büyük hazinesi insan kişiliğinde gizlidir ve insanlığa hizmet etmek yaşamın en güzel uğraşıdır;

İnsanlar arasındaki kardeşlik milletlerin hakimiyetini aşar;

Ekonomik adalet, en çok hür kişilerin hür girişimleriyle elde edilebilir;

Yönetim insanlardan ziyade yasalara dayanmalıdır.

JCI Bursa Şubesi olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

1994 yılından beri faaliyet gösteren JCI Bursa şubesi, kişisel gelişim, liderlik ve girişimcilik başlıkları altında gündemi yakalayan konularda alanında uzman konuşmacı, eğitmen ve girişimci ve iş adamlarını ağırlayarak; başta üyeleri olmak üzere, Bursa’da yaşayan iş profesyonellerine yönelik bireysel ve profesyonel gelişim fırsatları sunan seminer, panel ve eğitim programları düzenlemektedir.

Polonya – Wroclaw ve Ürdün – Amman şubeleriyle imzalamış olduğu twinningler (kardeş şube protokolü), Avrupa, Dünya Konferansı, UN Global Summit, Balkan Zirvesi gibi uluslararası organizasyonları ile üyelerinin uluslararası boyutta hem sosyal hem iş hayatlarında network’lerini geliştirmeyi sağlamaktadır.

İnsanlığa hizmet, yaşamın en güzel uğraşıdır değerine karşılık olarak toplumdaki problem ve eksikliklere yönelik istihdam, eğitim ve sağlık konuları öncelik olmak üzere sosyal sorumluluk projelerine de imza atmaktadır. 2013 yılında başlayan ve 2014 yılında da devam ettirilen “Biz Onlarlayız” isimli pediatrik onkoloji projesi onlardan biridir.

Yerel, ulusal ve globalde girişimcilik ekosistemleri içinde yer alarak, üyelerinin girişimcilik yolculuklarını desteklemenin yanı sıra, üye harici hedef yaş kitlesindeki gençlerin girişimlerinin maddi, yönetimsel ve network açısından destekleyerek girişimcilik ekosistemi içinde organik büyümeyi hedeflemektedir.

JCI Bursa Şubesi olarak 2018 organizasyon planlarınız nelerdir?

Toplumda sürdürülebilir gelişimi ve pozitifi değişimi sağlama vizyonumuz çerçevesinde JCI Bursa 2018 proje planlarını iki ana çerçeve altında topladı: 1.Girişimcilik & İnovasyon 2.Toplumsal Gelişim & İstihdam…

Girişimcilik & İnovasyon başlığı altında 1.“Geleceğe Dönüş” paneli ile gelecekte istihdamı, nesil, para birimlerini, ekonomi, eğitim, satış & pazarlamayı konuşacağız. Bursa’da çalışan her iş kademesindeki iş profesyoneline hitap edecek bu etkinliğimizde vizyonumuzu geleceğe doğru yönlendireceğiz. 2.”Başarısızlık hikayelerinin ilham vereceğini hiç düşünmezdik” dedirteceğiz. JCI Bursa olarak; hem Bursalı, hem Bursa dışında faaliyet gösteren girişimci, iş profesyoneli, STK gönüllüsü farklı meslek ve sektör gruplarından ünlü isimleri başarısızlık öyküleri ile ağırlayacağız. 3. Etkinliğimiz Bursa girişimcilik ekosistemine potansiyel girişimcilerini kazandıracağımız, paydaşlarımızla beraber hayata geçireceğimiz bir girişimcilik yarışması olacak.

Toplumsal gelişim başlığı altında, dezavantajlı grupların sosyal hayatlarındaki engelleri kaldırmak ve istihdam sağlama hedefini içeren 2 projemizin yanında Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri ve buna yönelik proje hayata geçirmek konusunda STK ve kurumsal firmalara farkındalık kazandırmayı hedefliyoruz.

JCI Türkiye olarak tüm şubelerle ortak yürütülen projelere destek olmanın yanı sıra JCI Bursa Eylül 2018’de JCI Türkiye üyeleri ve kurumsal paydaşlarını ağırlayacağı, paydaşlar toplantısının da gerçekleşeceği JCI Türkiye 2018 Genel Kurul’una da ev sahipliği yapacaktır.

2018 Eylül’deki Paydaşlar Toplantısının içeriği nedir? Nasıl bir organizasyon olacak?

JCI’ın birçok uluslararası dernek ile işbirliği anlaşmaları bulunmaktadır.

Birleşmiş Milletler(UN), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası İktisadi ve Ticari Bilimler Öğrencileri Birliği(AIESEC), Pan-Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Eğitim, Sağlık ve Kültür Örgütü (UNESCO), Avrupa Öğrencileri Forumu (AEGEE) bu kuruluşlar arasında yer almaktadır.

JCI Türkiye’nin, Global Compact Türkiye, TOBB, İBB, İstanbul Kalkınma Ajansı, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), İŞKUR gibi birçok ulusal paydaşın yanı sıra şubelerin bulunduğu il ve ilçelerde de toplumun farklı kesimlerinden kurum ve kuruluşlarla paydaşlıkları bulunmaktadır. Eylül 2018’de ev sahipliğini yapacağımız JCI Türkiye Genel Kurulu’nda paydaşlarımızı bir araya getirerek, hem kendi içlerinde hem de JCI üyeleri ile onlar arasında bilgi paylaşımı ve işbirliklerini geliştirecek sunum, panel ve networking aktivitelerini içeren dolu dolu bir program hazırlıyoruz.

JCI genç girişimcileri nasıl destekliyor? Ne tür fırsatlar sunuyor?

Geçtiğimiz yıla kadar şubeler özelinde KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve Kurumsal sponsorlar ile birlikte yürütülen girişimcilik eğitim/seminer ve uzun dönemli sertifikalı programlarla girişimcileri desteklerken, 2017 yılında Altın Fikirler Akademisi programı ile ulusal boyutta sürdürülebilir bir proje haline geldi. 2018 yılı hedefi ise Avrupa’da yaygınlaştırdıktan sonra globalde devam eden bir proje haline getirmek.

Peki Altın Fikirler Akademisi Nedir? Mükemmel bir fikriniz var fakat henüz iş modelini kurmadıysanız, iş modelini nasıl kuracağım, eğitim almam gerekiyor diyorsanız, ya da iş modelini kurdum alanında uzman mentörlerle çalışmaya ihtiyacım var diyorsanız iş fikrinizle programa başvuruyorsunuz. Yarı finallere kalan iş fikirleri mentörleriyle kamp sürecine giriyor ve program sonunda seçilen 5 iş fikri; patent hizmeti, website tasarımı, SEO yönetimi, mentorluk, strateji & iş planı geliştirme, micro MBA gibi fırsatları içeren ödül kiti ile ödüllendiriliyor olacak.

JCI iş dünyası ile ne tür ilişki içerisinde?

JCI globalde ICC (International Chamber of Commerce), UN (Birleşmiş Milletler), UN Global Compact partnerlikleri, ulusalda kurucu üyesi olduğu DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), TOBB, Kalkınma Ajansları (İstanbul, Fırat), TÜSİAD, Ticaret ve Sanayi Odaları (İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Elazığ) İŞKUR gibi iş dünyasının içindeki kuruluşlar ve kurumsal firma ve holdinglerle olan paydaşlıkları ile ortak projeler yapmakta ve üyelerine paydaşlıkları bulunan kurum ve topluluklarda network edinme fırsatı sunmaktadır. JCI içi ve paydaşlarının networku içinde iş bağlantılarına ulaşılması için konferanslara katılımı desteklemekte, konferanslar organize etmektedir. 13-15 Nisan’da JCI Türkiye, İstanbul’da Balkan Konferansı’na ev sahipliği yapacak olup, başta 9 Balkan ülkesinden JCI üyeleri, ülkelerdeki girişimci, iş adamları, resmi kurum ve kuruluşların katılımı ile “Business in Balkan” konsepti içinde girişimcilik, iş dünyası trendleri, Birleşmiş Milletler projeleri, impact investment konuşmaları, dış ticaret ortaklıkları ve işbirlikleri üzerine görüşmeler eğitimler, paneller ve networking’i içeren kapsamlı bir konferans planlıyoruz.

Bursa’da girişimcilik ekosistemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’de 2010 yılı sonrasında girişimcilik konusuna artan ilgi ve destek, girişimcilik ekosisteminin oluşmasını sağladı. Türkiye’de özellikle İstanbul’da gelişen girişimcilik ekosistemi, hali hazırda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin önemli merkezlerinden biri olarak şekilleniyor. Sanayi şehri olarak Bursa, girişimcilik ekosisteminin gelişimi konusunda üniversite, tekno-kent, sanayi, ticaret ve meslek odalarının yanı sıra kurumsal firmaların know-how ve yatırım desteklerine de ihtiyaç duymaktadır. Girişimcilik ekosistemlerinin şehir, ülke ve bölge ekonomisinde krizlere karşı dirençli ve değer yaratan bir bileşen olarak benimsenmesine ve buna istinaden yatırımların yapılmasına ihtiyaç vardır.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Sadece sosyal hayatta değil, iş hayatınızda da tam bir başarı için etkili bir çevre edinmek şart. Güçlü, sektörel ve profesyonel çeşitlilik içeren çevre, terfi ederken, daha iyi bir iş ararken, yeni bir iş kurarken, iş ortağı ararken, bir soruna çözüm bulmaya çalışırken ve daha birçok konuda faydalı olabilir. JCI Bursa olarak, günümüzde bilginin bile önüne geçen öneme sahip networking fırsatlarını değerlendirmekle kalmıyor, bizzat bu fırsatları oluşturuyoruz.

7 Aralık Perşembe akşamı Podyumpark Offline’da Networking Night Bursa etkinliğinde, Bursa iş dünyası ve STK temsilcilerini bir araya getiriyoruz.

Amacımız bu etkinlik bittiğinde katılımcıların maksimum kişiyle iletişime geçmiş, gelecekteki iş/hayal ortaklarıyla tanışmış olarak ayrılması. Bursa’nın iş profesyonellerini bu etkinliğimizde görmekten onur ve mutluluk duyarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35