USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yıldırım: "Ukrayna ile kimlikle seyahat anlaşması imzaladık"

Ukrayna Başbakanı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım iki ülke arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması ile ülke vatandaşlarının kimlikle seyahat edebileceklerini söyledi.

Yıldırım:
14-03-2017 19:55
Google News

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman'ı törenle karşıladı. Çankaya Köşkü'ndeki tören Başbakan Yıldırım ve Groysman'ın yerlerini almasının ardından, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Groysman, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Taburu'nu 'Merhaba asker' diyerek, selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından, Başbakan Yıldırım ve Groysman, Çankaya Köşkü merdivenlerinde tokalaşarak, basına poz verdi.İki başbakan başbaşa görüşte ve çeşitli anlaşmalar imzalandı. Görüşmelerin ardından iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.

VİZE MUHAFİYETİ GELDİ 

Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada iki ülke arasında vize muhafiyeti anlaşması imzalandığını ve ülke vatandaşlarının artık sadece kimlikle seyahet edeceklerini dile getirdi.

Yıldırım açıklamalarını satır başları şöyle:  Türkiye ve Ukrayna kimlikle seyahat anlaşmasını imzalandı. Bakanlarımızın karşılıklı görüşmeleri devam edecek.Yarın İstanbul'da iş forumu düzenlenecek. Ben katılmayacağım. Ukrayna'ya gidiş gelişler artacak. Yine Turizm alanında durumumuz iyiye gidiyor. Sayın mevkidaşıma teşekkür ediyorum. Ülkelerimiz yakın işbirliğine götürecek. 15 Temmuz Darbe girişiminde Ukrayna Türkiye'ye açıkca desteğini ortaya koymuştur. 

Bugün sayın Başbakan ile ayrıca Ukrayna ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha nasıl çeşitlendirebiliriz bunları da etraflıca konuştuk. Şu andaki rakamlar maalesef Türkiye ile Ukrayna potansiyelini yansıtmaktan uzak. Bu bakımdan tarım, savunma sanayi ve havacılık konusunda işbirliği potansiyellerimizin mevcut olduğunu; ayrıca eğitim ve kültür alanında da ciddi bir işbirliği fırsatı, iki ülke toplumlarının birbiriyle kaynaşmasının mevcut olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Sayın Başbakan Ukrayna'ya gelen Türk yatırımcıların sorunlarına ve konularına çok ilgili olduğunu biliyorum. Bu ayın başında yatırımcılarımızla gerçekleştirdiği toplantıda onları kapsamlı olarak dinledi ve sorunlarını öğrenme fırsatı buldu.

UKRAYNA İLE TURİZM İYİ GİDİYOR

Bugünkü görüşmelerde askeri alanda gerek ikili gerekse NATO çerçevesinde işbirliğimizin gelişmekte olduğunu bir kez daha teyit ettik. Ukrayna ile turizm alanında durumumuz iyiye gidiyor. Bu yeni vize muafiyet rejimi ile bu rakamı hem Türkiye'den Ukrayna'ya hem Ukrayna'dan Türkiye'ye gidiş gelişlerin çok daha artacağını göreceğiz.
Türk Dili ve Kültürüne yönelik Ukrayna'da önemli bir ilgi olduğunu biliyoruz. Orada 6 enstitü var. Benzer bir şekilde Ukrayna dili için Türkiye'de bir enstitü kurulması yönünde bir beklenti var. Bunu da titiz bir şekilde ele alıp gerçekleştirilmesi için çalışmaları başlatacağız. Gerek ekonomik alanda gerek kültürel, gerek güvenlik, gerek tarım, taşımacılık alanında Ukrayna Türkiye arasında çok ciddi gelişmeler var. Ancak bu gelişmelerin çok daha hızlanması ve geniş bir yelpazeye ulaşmak fırsatının da mevcut olduğunu biliyoruz. Bunun için ilgili bakan ve birimlerimiz çok daha sık bir araya gelmelidirler.

KIRIM TATARLARI SORUNU

Kırım Tatarlarının sorunlarının giderilmesi için Ukrayna hükümetiyle yakın çalışmaya devam edeceğiz. Bugün yaptığımız görüşmelerde, gerek askeri alanda, gerek NATO çerçevesinde, işbirliğimizin gelişmekte olduğunu teyit ettik. Turizm alanında durumumuz iyiye gidiyor. Bilim ve eğitim alanında karşılıklı ilişkileri geliştirecek bir anlaşma imzaladık.

TİCARETİMİZ KARŞILIKLI ARTACAK 

Ukrayna Başbakanı Groysman ise şöyle konuştu: "Bu ziyaret, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin başlangıcının 25'inci yılında gerçekleşiyor. Bu ziyarette yaptığımız anlaşmalar, vatandaşlarımızın karşılıklı seyahatlerine kolaylaştırmaya yöneliktir. Bölgesel havaalanlarından karşılıklı uçuşlar olacak. Serbest ticaret anlaşması, ticareti karşılıklı artıracak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47