USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Türk Metal Bursa şubeleri MESS binası önüne siyah çelenk bıraktı

Türk Metal sendikası Bursa Şubeleri; MESS Bursa İl Temsilciliği'ne siyah çelenk bıraktı ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Türk Metal Bursa şubeleri MESS binası önüne siyah çelenk bıraktı
07-12-2023 15:07
07-12-2023 15:44
BURSA
Google News

Bursa.com Haber Merkezi / H. Gül KOLAYLI

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 2023 – 2025 Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri 26 Eylül 2023’de başladı. Yapılan beş oturum sonrasında, 22 Kasım 2023’de Türk Metal Sendikası  sözleşme masasını terk etti ve uyuşmazlık tutanağının tutulduğunu açıklamıştı.

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında aypılan TİS  görüşmelerinde yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamamıştı. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta geliyor.

Türk Metal Sendikası basın bürosu tarafından iletilen haber bülteninde şu ifadeler yer aldı:

"MESS 22 Kasım 2023’de yapılan oturumda öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etti.  Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında, sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edildi.  MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etti. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyeceğini açıkladı"

TÜRK METAL'DEN MESS'E İLK UYARI EYLEMİ 

Türk Metal Sendikası ilk uyarı eylemini bugün (7 Aralık 2023 Perşembe günü) gerçekleştirdi. MESS’in İstanbul’daki Merkez Ofisi'nin yanı sıra Ankara, İzmir ve Bursa'daki bölge temsilcilikleri önüne siyah çelenk bırakıldı ve basın açıklamalarında metal emekçilerinin talepleri gündeme getirildi. 

Bursa MESS Bölge Temsilciliği önündeki basın açıklamasını yapan Bursa Şube Başkanı Selda Tekman açıklamada şunları söyledi,

 “Bugün burada, emeği için, ekmeği için, çocuklarının geleceği için, hak mücadelesi veren, direnen, metal emekçilerinin haklı davası için toplandık.

İşveren sendikası MESS, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları, enflasyonu, hayat pahalılığını, geçim sıkıntısını hiçe sayarak Sendikamıza sadece yüzde 35 ücret zammı teklif etti. Yani MESS bize dedi ki, siz hakkınızı almayın, emeğinizin, alınterinizin karşılığını almayın, bizim verdiğimiz sadakaya razı olun, boğaz tokluğuna yarı aç, yarı tok çalışın dedi. Siz böyle yaşarken de, Biz karlarımıza kar katalım, ihracat ve satış rekorları kıralım, soframızı daha da büyütelim dedi.

İşte biz, bütün iyi niyetimize ve çabamıza rağmen, bu niyetteki MESS’le uzlaşamadık. Uyuşmazlık zaptı tuttuk ve masadan kalktık. Oysa biz, Türk Metal olarak, üzerinde uzlaşılabilecek bir taslak vermiş, masaya da uzlaşmak için oturmuştuk. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik.

Biz, yeni hakları konuşalım derken, onlar, kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz, çağdaş çalışma koşulları derken, onlar, esnek çalışma, kıstalyem, denkleştirme gibi çağdışı uygulamaları dayattılar. Biz, alınterimizin karşılığı deyince de, onlar, size enflasyon kadar zam yeter dediler. İşte bu, bizim için sözün bittiği yerdi. Tutanağı tuttuk, masadan kalktık.

Buradan işveren sendikası MESS’e bir kez daha sesleniyoruz; Türk Metal olarak, bize dayattığınız bu yoksulluk düzenine açlığa, sömürüye, evet demeyeceğiz. Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın önderliğinde hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Direneceğiz, direne direne kazanacağız.

İşverenlere sorsanız, hepsinin dilinde kriz var, bunalım var, zor günlerden geçiyoruz diyorlar. Biz de diyoruz ki; biz çarşıda, pazarda zorlanıyoruz. Biz evimize ekmek götürmekte, çocuklarımıza harçlık vermekte zorlanıyoruz. Zor günler sizin için geçicidir ama bizim için süreklidir. İşçinin, emekçinin her günü zordur, güçlük içindedir. İşçiler her zaman krizdedir. Sizin krizinin geçici, bizimki süreklidir.

Ama biliyoruz ki; bu bizim kaderimiz değildir. Biz, Sendikamız Türk Metal’in öncülüğünde bu kaderi yeneceğiz. Bunun için yola çıktık. Bunun için yemin ettik. Zafere ulaşmadan dönmeyeceğiz. Zafere bizim olacak. Zafer sendikasına inanan Türk Metalcinin olacak.

Buradan MESS yönetimine de seslenmek istiyoruz: Üretim rekoru kırınca övdüğünüz, kalite ödülü alınca sırtını sıvazladığınız, kar rekoru kırdırınca gurur duyduğunuz Türk Metalcileri, sıra zamma gelince görmez oldunuz. Ancak biz, kazanılmış haklarımızı korumaya, insanca yaşamaya yetecek kadar bir zam almaya kararlıyız. Bunun için sonuna kadar mücadele etmeye de, gerekirse bedel ödemeye de kararlıyız. Genel Başkanımızın alacağı tüm kararları uygulamaktan çekinmeyeceğiz. Eylemse eylem… Grevse grev diyeceğiz.

Bu siyah çelenk eylemi bir başlangıçtır. Hepiniz hazır olun, eyleme, direnişe hazır olun. Birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi, Türk Metal'in gücünü göstermeye hazır olun. Zafer direnen emekçinin, direnen Türk Metalcinin olacak.”

 Basın açıklamasına Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Burhan, Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Serhat Eken, Bursa 3 Nolu Şube Başkanı İsmail Türk, Bursa Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, Bursa Osmangazi Şube Başkanı Erdinç Sazbiçer, Tofaş Şube Başkanı Mustafa Molla, Gemlik Şube Başkanı Erdoğan Aydın ve çok sayıda Türk Metal üyesi işçi katıldı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35