USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Trafik Sigortası Hasar Süreci Nasıl İşler?

Yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası, olası bir kazaya karşı güvence sağlıyor.

Trafik Sigortası Hasar Süreci Nasıl İşler?
16-06-2023 08:45
16-06-2023 08:46
Google News

Karşı tarafta meydana gelen maddi hasarlar, poliçe kapsamına göre karşılanıyor. Çevresel nedenler, yaya ya da araç yoğunluğu gibi nedenlerle meydana gelen kazalardan sonra sürücülerin ne yapması gerektiği ise merak konusu. İşte, hasarla sonuçlanan kazalardan sonra sürücülerin yapması gerekenler.

Trafik Kazalarında Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Trafikte meydana gelen tek ya da çift taraflı bir kazada, hasar tespiti yapılmadan önce kazaya karışanların sağlık durumlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Yaralanma ya da vefat durumunda kişilerin vakit kaybetmeden sağlık hizmetlerine erişmesi büyük önem taşıyor.

Kaza tespiti için öncelikle yapılması gerekenler arasında ise araçların konumlarının belirlenmesi ve konumları değişmeden araçların fotoğraflarının çekilmesi geliyor. Ardından kaza tespit tutanağının doldurulması gerekiyor. Tutanakta araç konumlarının yanı sıra sürücü kusurları da belirtiliyor. Bu sayede araç sürücülerinin tekrar bir araya gelmesine gerek kalmıyor.

Sigorta şirketleri tarafından hasarın karşılanması için kaza tespit tutanağı doldurulurken bazı şartlara uyulması gerekiyor. Bu anlamda; sürücülerin kusur oranlarına, kazanın krokisine, kazanın saati ve yerine, kazaya karışan sürücülerin bilgilerine ve kazanın yapıldığı yolun özelliklerine tutanakta yer verilmesi önem taşıyor. Tutanağın anlaşılır ve net olması, daha sonra araç sigorta şirketi ve sigortalılar arasında anlaşmazlık yaşanmaması ve hak kayıplarının önüne geçilmesi için önemli noktalardan biri.

Kaza tutanağı, yalnızca kazaya karışan sürücüler tarafından doldurulabiliyor. Bunun için sürücülerin ruhsat sahibi olması gerekmiyor. Tutanakta sürücülerin ıslak imzasının bulunması ve tutanağın fotokopi ile çoğaltılması da dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor. İmzalardan birinin eksik olması, tutanağın geçersiz sayılmasına neden oluyor.

Kazanın sigorta şirketleri tarafından tespit edilmesi için tutanakta ayrıca sigorta şirketinin adının ve poliçe numarasının da bulunması gerekiyor. Aksi durumda poliçenin tespit edilmesi mümkün olmayacağı için tutanak geçersiz sayılıyor.

Bazı durumlarda hasar tutanağının kişiler tarafından değil, trafik ekipleri tarafından tutulması gerekiyor:

  • Araçlardan birini 18 yaşından küçük birinin kullanması
  • Sürücülerden birinin akli sağlığının yerinde olmaması
  • Sürücülerden birinin trafik sigortasının olmaması
  • Sürücülerden birinin ehliyetinin olmaması
  • Sürücülerden birinin alkol ya da uyuşturucu madde etkisi altında olması
  • Kazanın tek bir araç tarafından yapılması
  • Kazada ölüm ya da yaralanma olması
  • Kaza sırasında 3. kişilere ait eşyalara ya da kamu mallarına zarar verilmesi

Hasar İhbarında Hangi Belgeler İstenir?

Hasar ihbarı sırasında aşağıdaki bilgi ve belgelerin paylaşılması gerekiyor:

  • Poliçe numarası
  • Kaza tespit tutanağı
  • Sigortalının T.C. kimlik numarası ve telefon numarası
  • Varsa 3. kişinin T.C. kimlik numarası ve telefon numarası
  • Hasar tarihi, yeri ve saati
  • Hasar nedeni
  • Ekspertiz yapılacak yerin adresi ve iletişim bilgileri
  • Sigortalının ve mağdurun IBAN bilgileri

Kazanın durumuna göre araba sigortası şirketleri ek belgeler de isteyebiliyor:

  • Poliçe fotokopisi
  • Alkol raporu
  • İpotekli araçlar için bankadan alınan belge
  • Kazaya karışan sürücülerin ruhsat ve ehliyet fotokopileri
  • Araçlardaki hasarı gösteren fotoğraflar
  • Görgü tanıklarının ifadeleri

Hasar İhbar Süresi Ne Kadardır?

Olası bir trafik kazasının sigorta şirketlerine bildirilmesi için sigortalıların 5 iş günü süresi bulunuyor. Hasarın şirketler tarafından tespit edilmesi ve sigortalı kişilere hızlı ödeme yapılabilmesi için kazadan hemen sonra sigorta şirketlerine bildirimde bulunmak gerekiyor. Bu süre boyunca kazayı şirketlere bildirmeyen sürücüler, hak kayıplarıyla karşılaşabiliyor.

Hasar Tespitinden Sonra Sigorta Şirketleri Ne Yapıyor?

Kaza tutanağının sigorta şirketlerine iletilmesinin ardından şirketler ortalama 1 gün içinde Tramer sistemine giriş yapıyor. Tramer tarafından tutulan tutanak sigorta şirketlerine ulaştırıldıktan sonra 3 iş günü içinde kusur oranları belirleniyor. Sigortalılar, incelemenin sonucunu Tramerresmî internet sitesi üzerinden takip edebiliyor. Süreç, ortalama 7 iş günü içinde tamamlanıyor.

Trafik Sigortası Hasar Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Zorunlu trafik sigortası kapsamında, herhangi bir kazada meydana gelen hasarlar için ödemeler, poliçe sahibi sigorta şirketleri tarafından yapılıyor. Şirketler, öncelikle kazanın ve hasarın boyutunu belirleyerek hasar ve/veya tedavi masrafları için ödemeyi gerçekleştiriyor. Hasarın boyutunun ve ödenecek tutarın belirlenmesinde ise sigortalıların sunduğu belgelerin doğruluğu ve bilirkişi raporu dikkate alınıyor. Aynı zamanda zarara uğrayan tarafın kusur oranı da önemli noktalardan biri.

Sigorta şirketleri; maddi ve bedensel hasarların yanı sıra vefat durumunda da ödeme yapıyor. Kişilerin ödeme alabilmesi için bu üç farklı durumdan birine uygun olarak belgelerini hazırlaması gerekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47