USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rus paramiliter grup: Wagner

Ukrayna savaşıyla adı daha fazla öne çıkan Wagner grubu, Afrika'da her geçen yıl artan faaliyetleriyle dikkati çekiyor.

Rus paramiliter grup: Wagner
24-08-2023 15:07
Google News
Ankara

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "şefi" olarak bilinen ve dün Moskova yakınlarındaki uçak kazasında ölen Yevgeniy Prigojin'in kurduğu paramiliter grup Wagner'in Afrika'dan Orta Doğu'ya kriz bölgelerindeki birçok ülkede faaliyetlerde bulunduğu belirtiliyor.

GÖRÜŞ - Prigojin'den sonra Wagner nereye?

Uluslararası Af Örgütünün aylık süreli yayını La Chronique'e göre, Wagner'in oluşumuna dair ilk fikir, 2012'de Rus istihbaratı ve üst düzey yetkililer tarafından ortaya atıldı.

Wagner'in, 1990'larda Rusya'nın St. Petersburg şehrinde restoran açan ve o dönemde kentin Belediye Başkan Yardımcı olan Putin ile dostluk kuran Prigojin ve dünkü uçak kazasında ölenler arasında gösterilen eski bir Rus istihbarat subayı Dmitry Utkin liderliğinde 2014'te kurulduğu ifade ediliyor.

Grubun üyelerinin çoğunluğunu Rus ordusundan emekli askerler oluşturuyor. Grubun adı ise Utkin'in hayran olduğu Adolf Hitler'in en sevdiği opera bestecisi Richard Wagner'den geliyor.

Prigojin, uzun yıllar Wagner ile bağlantısını inkar etse de ocakta şirketi kurduğunu, yönettiğini ve finanse ettiğini kabul etti.

Wagner, 2014'te Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara verdiği destek ve Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı olarak ilhakındaki oynadığı rol ile öne çıktı.