USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistinli yetkili: Akabe toplantısı, daha kapsamlı bir barış sürecinin gerekliliğini gösterdi

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh, Akabe toplantısının, İsrail ve Filistin arasında barışın tesisi için daha kapsamlı bir siyasi sürecin başlamasının önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Filistinli yetkili: Akabe toplantısı, daha kapsamlı bir barış sürecinin gerekliliğini gösterdi
28-02-2023 09:28
Google News
Ramallah

Filistin Devlet Televizyonuna konuşan Şeyh, Ürdün'deki Akabe toplantısı ve Filistin yönetiminin, İsrail'in saldırılarıyla mücadele için yürüttüğü diplomatik çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Toplantıya katılım kararının, FKÖ şemsiyesi altındaki grupların çoğunluğunun onayıyla alındığını ifade eden Şeyh, "Akabe toplantısı, daha kapsamlı bir barış sürecinin gerekliliğini gösterdi." diye konuştu.

İsrail hükümetinin, Akabe'de alınan kararların yerine getirilmeyeceği yönündeki açıklamalarına da değinen Şeyh, "Faşist sağcı bir hükümetle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Bu nedenle tüm dünyayı, İsrail hükümetine baskı uygulama noktasında harekete geçirmemiz gerekiyor." dedi.

Şeyh ayrıca Filistin'in İsrail'in saldırılarıyla mücadele için Arap ülkelerinin işbirliğiyle geniş kapsamlı diplomatik çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Akabe'deki güvenlik toplantısı

Ürdün'ün Akabe kentinde dün yaklaşan ramazan ayı öncesi İsrail ile Filistin arasında özellikle son 2 ayda tırmanan gerilimi düşürme amacıyla bir güvenlik toplantısı düzenlenmişti.

Filistin, İsrail, Ürdün, ABD ve Mısır'ın katılımıyla düzenlenen güvenlik toplantısı sonrası yayımlanan kapanış bildirisinde, "Filistin yönetimi ile İsrail hükümetinin, tek taraflı eylemleri 3 ila 6 ay durdurmaya hazır olduklarını teyit ettiği" belirtilmişti.

Tek taraflı eylemlerin durdurulmasının, İsrail hükümetinin, 4 ay boyunca yeni yerleşim birimi inşasını tartışmaya açmaması ve 6 ay boyunca kaçak yerleşim birimlerine onay vermemesini içerdiği kaydedilmişti.

Akabe toplantısının, İsrail ile Filistin arasında, barış görüşmelerinin sekteye uğradığı 2014 yılından bu yana gerçekleşen ilk aleni görüşme olduğu belirtiliyor.

İsrailli yetkililerden "Yahudi yerleşim birimleri inşasının durmayacağı" açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına devam edileceğini belirtmişti.

Dün akşam Twitter hesabından yaptığı açıklamada Netanyahu, "Yahudiye ve Samiriye'deki (Yahudilerce Batı Şeria için kullanılan isim) inşaat ve düzenleme, herhangi bir değişiklik olmaksızın orijinal planlama ve programa göre devam edecek. Herhangi bir dondurma yoktur ve olmayacaktır." ifadelerine yer vermişti.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de toplantıya ilişkin, "Ürdün'de olan Ürdün'de kalacak." ifadesini kullanmıştı.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Yahudi yerleşim birimleri inşasının bir gün dahi durmayacağını" belirtmişti.

ABD: Filistin ve İsrailli tarafların katıldığı Akabe toplantısı önemli bir başlangıç

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail ve Filistinli yetkililerin bir araya geldiği Akabe toplantısının taraflar arasındaki gerilimi azaltmak için önemli bir başlangıç noktası olduğunu kaydetti.

Kirby, günlük basın toplantısında, 26 Şubat'ta Filistin yönetimi ve İsrail hükümetinin bir araya geldiği, ABD, Mısır ve Ürdünlü yetkililerin de bulunduğu, Ürdün'ün Akabe kentinde düzenlenen toplantıya ilişkin konuştu.

İsrailli ve Filistinli tarafların on yıllardır bu gibi bir toplantı gerçekleştirmediklerine işaret eden Kirby, "Akabe Bildirisi, İsrail ve Filistin taraflarının şiddeti azaltma ve önleme taahhütlerini içeriyor." ifadesini kullandı. Kirby, tarafların ayrıca, daha önceki anlaşmalara olan bağlılıklarını ve "adil ve karıcı bir barış" için çalışmalarını teyit ettiklerini belirterek, "Bu toplantı bir başlangıç noktasıydı. Ancak önemli bir adımdı." dedi.

"Şiddetin her türlüsünü kınıyoruz"

Diğer taraftan, hafta sonu iki İsraillinin ve bir Filistinlinin öldüğü olaylarla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasına işaret eden Kirby, "Şiddetin her türlüsünü kınıyoruz." dedi.

Bu kapsamda Kirby, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "vatandaşların hukuku kendi ellerine alamayacağı" yönündeki açıklamalarına katıldıklarını belirterek, "Yaşananlar kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun yasadışı yerleşimlerin inşasına devam edileceği yönündeki açıklamalarıyla ilgili ise Kirby, Akabe toplantısında İsrailli yetkililerin 6 ay boyunca ek yasa dışı yerleşimlerin inşasıyla ilgili görüşülmeyeceğini söylediklerini ve bunun olumlu bir işaret olduğunu düşündüklerini söyledi.

Kirby, "uygulanabilir iki devletli bir çözümü" desteklediklerini belirterek, ek yerleşimlerin bu amaca hizmet etmediğinin altını çizdi.

Koordinatör Kirby, Akabe toplantısının bu gibi krizlerin yönetilmesine yardımcı olmak için tasarlandığını kaydetti ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye katkıları için teşekkürlerini ilettiğini aktardı. ABD'nin bu konuyla aktif olarak ilgilenmeye devam edeceğini söyleyen Kirby, bu kapsamda gelecek ay Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde konuyu takip eden bir toplantı yapılacağını bildirdi.

Suudi Arabistan'ın Ukrayna yardımları

John Kirby, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın Ukrayna'ya yaptığı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Suudi Arabistan'ın Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık enerji ekipmanlarını da içeren yardımının gelecek hafta verilmeye başlanacağını aktardı. Koordinatör Kirby, ayrıca Yemen'de 10. ayına giren ateşkes sayesinde binlerce Yemenlinin hayatının kurtulduğuna işaret etti.

Kovid-19 salgınına neden olan virüsün laboratuvardan yayılıp yayılmadığı ile ilgili Kirby, ABD hükümetinde Kovid-19'un orijini ile ilgili bir fikir birliği olmadığını, bu konuda henüz kesin bir sonuca varılmadığını, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini kaydederek, Başkan Biden'ın konuyu takip ettiğini aktardı.

İngiltere ile AB arasındaki anlaşma

Kirby, cuma günü Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un Washington ziyaretine de değinerek, Ukrayna'daki savaşın Biden ile Scholz'un toplantısının ana gündem maddesi olacağını söyledi.

Koordinatör Kirby ayrıca İngiltere ve AB'nin, Kuzey İrlanda Protokolü kapsamında yeni bir anlaşmaya varmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

ABD'de çocuk işçiliği ile mücadele

Toplantıda Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de Çalışma Bakanlığının ABD'deki çocuk işçilerle ilgili ihlalleri ortadan kaldırmak ve göçmen çocuklarla ilgili istismarın incelenmesi için bir dizi yeni eylemler duyurduğuna dikkati çekti.

"Çocuk işçiliği istismardır ve kabul edilemez." diyen Jean-Pierre, Çalışma Bakanlığı ve Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesinin (HHS), çocuk istismarıyla mücadele için kurumlar arası yeni bir çalışma birimi oluşturacaklarını bildirdi.

Sözcü Jean-Pierre, çocuk işçiliği ve istismarı konusundaki çalışmaların artırılacağını dile getirerek, Kongre'yi de bu konuda harekete geçirmeye çağırdı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45