USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Dünya basınında Türkiye seçimleri bu şekilde yer aldı

Dünyanın başlıca haber ajansları ve gazeteler, Türkiye’deki yerel seçimi yakından izledi.

Dünya basınında Türkiye seçimleri bu şekilde yer aldı
01-04-2024 10:10
01-04-2024 10:19
Google News

Reuters, Associated Press ve AFP’nin haberlerinde, İstanbul üzerindeki çekişmeye ve yerel seçimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteğin göstergesi olacağına dikkat çekildi.

REUTERS

İngiliz haber ajansı Reuters, “Erdoğan Türkiye'deki yerel seçimlerde kilit rakibiyle mücadele ediyor” başlıklı haberinde, seçimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul'un kontrolünü geri almasına odaklandığını yazdı. Reuters, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun geçen yılki acı seçim yenilgilerinin ardından muhalefeti yeniden siyasi bir güç haline getirmeyi amaçladığını kaydetti.

“Pazar günkü sonuçlar Erdoğan'ın NATO üyesi Türkiye üzerindeki kontrolünü pekiştirebilir ya da gelişmekte olan bu büyük ekonominin bölünmüş siyasi yapısında değişimin sinyallerini verebilir” diyen Reuters, İmamoğlu'nun kazanmasının, geleceğin ulusal lideri olması yönündeki beklentileri arttırdığını kaydetti.

Reuters’a göre, sonuçların kısmen yüzde 70'e yaklaşan enflasyonun yol açtığı ekonomik sıkıntılar ve hükümetin performansını değerlendiren Kürt ve İslamcı seçmenler tarafından şekillendirilmesi muhtemel.

Erdoğan için “asıl ödül İstanbul” olsa da başkent Ankara'yı da geri kazanmaya çalıştığını belirten Reuters, iki kentin de son 25 yıldır AK Parti ve İslamcı seleflerinin yönetimi altında kaldıktan sonra 2019'da muhalefet tarafından kazanıldığını hatırlattı.

Reuters, Erdoğan'ın aleyhine işleyen faktörlerden birinin, Gazze’deki savaş konusunda İsrail'e karşı sert tutumu ve İslamcı kökenli AK Parti'nin ekonomiyi ele alışından duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle Yeni Refah Partisi'ne verilen desteğin artması olduğunu yazdı.

ASSOCIATED PRESS

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı Türkiye’nin, yerel seçimde Erdoğan'ın popülaritesini test ettiğini yazdı.

70 yaşındaki Erdoğan’ın doğup büyüdüğü ve 1994 yılında belediye başkanı olarak siyasi kariyerine başladığı 16 milyon nüfuslu İstanbul'u geri almayı hedeflediğini yazan AP, “Türkiye'de seçimlere katılım geleneksel olarak yüksek; ancak bu kez oylama hayat pahalılığı krizinin gölgesinde düzenleniyor” vurgusu yaptı.

AP’nin konuştuğu gözlemciler, hayal kırıklığına uğramış muhalefet destekçilerinin, seçimin bir şeyleri değiştireceğinden şüphe duyarak evde kalmayı tercih etmiş olabileceğini söyledi.

Ancak haber ajansına göre iktidar partisi destekçileri de birçok kişinin gıda, fatura ve kira ödemelerinde zorlanmasına neden olan ekonomik krizi protesto etmek için sandığa gitmemeyi tercih etmiş olabilir.

Cumhurbaşkanı’nın aile değerlerini ön plana çıkaracak yeni bir anayasayı savunduğunu hatırlatan Associated Press, “(Erdoğan) şu anda yeni bir anayasayı yürürlüğe sokmak için yeterli oya sahip değil. Ancak sandıklardan çıkacak güçlü bir sonuç, gerekli üçte iki çoğunluk için muhalefet kampından bazı muhafazakar, milliyetçi veya İslamcı milletvekillerini ikna etmesini sağlayabilir” değerlendirmesi yaptı.

AP’nin konuştuğu Sabancı Üniversitesi'nde siyaset bilimi doçenti Berk Esen, Erdoğan'ın siyasi mirasını genişletmek ve tanımlamak için "mevcut versiyondan daha muhafazakar" yeni bir anayasa için bastırdığını söyledi.

AFP

Fransız haber ajansı AFP de, “Türkiye yerel seçimlerde oy kullanırken en büyük ödül İstanbul” başlığıyla gelişmeleri dünyaya aktardı.

“Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetten koparmayı umduğu ulusal "mücevher" İstanbul'a çevrildi” diyen AFP, seçimin şiddetli enflasyonun ve ciddi devalüasyonun olduğu bir ortamda gerçekleştiğini ve belirsizliğin pek çok seçmenin üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın belediye seçimleri kampanyasını domine ettiğini yazan AFP, “Erdoğan tüm enerjisini kendi adayı için kampanya yürütmeye harcadı ve mitinglerde adını hiç anmadığı İmamoğlu'nun başkanlık hırsıyla yanıp tutuşan ‘yarı zamanlı bir belediye başkanı’ olduğunu defalarca söyledi” diye yazdı.

AFP, “İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu korumayı başarırsa, 2028'de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidar partisinin başlıca rakibi olacak” öngörüsünde bulundu.

AL JAZEERA

"Türkiye, Erdoğan'ın popülaritesini test etmek için yerel seçimlerde oy kullanıyor. Oylama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın popülaritesinin bir barometresi olacak ve 2019'da kaybettiği İstanbul'u ve başkent Ankara'yı kimin kontrol edeceğine karar verecek."

GUARDIAN

İngiliz gazetesi Guardian, Ekrem İmamoğlu ile eşinin fotoğrafıyla servis ettiği haberin spotunda "Türkiye yerel seçimlerde oy kullanırken, İstanbul belediye başkanlığı yarışı ilgi odağı oluyor.
Recep Tayyip Erdoğan, Ekrem İmamoğlu'nu yerinden edip şehri yeniden Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kontrolü altına almaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

FINANCIAL TIMES

"Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un kontrolünü Türk muhalefetinden almaya çalışıyor.
Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kritik yerel seçimlerde büyüyen otokrasiye bir kez daha meydan okuyor"

FRANCE 24

Fransız haber sitesi France 24, yerel seçimlerde İstanbul'u "büyük ödül" ve "mücevher" olarak vurguladı ve yayınladığı haberde şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, tüm gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetten koparmayı amaçladığı ulusal "mücevher" olan İstanbul'da Pazar günü yapılacak belediye seçimlerinin sonuçlarını bekliyordu."

BBC

İngiliz hükümet kanalı BBC, 31 Mart yerel seçimlerini "Türkiye seçimleri: Muhalefet, İstanbul ve diğer şehirlerin yönetilmesi yönündeki oylamada önde gidiyor" başlığıyla takip etti. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41