USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa’ya geçmiş olsun, yangın kontrol altında

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü ve Aksungur köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 17.30 sıralarında başlayan ve Çağrışan Köyü’ne kadar yaklaşan orman yangını gece yarısı itibariyle büyük ölçüde kontrol altına alındı.

Bursa’ya geçmiş olsun, yangın kontrol altında
30-08-2015 03:43
Google News

Mesut DEMİR-Müzekker SUBAŞI/BURSA.COM

Aşırı rüzgar nedeniyle alevlerin farklı yönlere dağılması üzerine müdahalede zorlanılan yangında 50 hektar dolayında çam ormanı, zeytin bahçesi ve üzüm bağı yandı. Çevre illerden gelen destekle güçlükle kontrol altına alınan yangın, Bursalılara korku ve üzüntülü saatler yaşattı.

6 VİLLA VE 2 KÖY BOŞALTILDI

Yangının çıkış anı itibariyle Bursa'daki tüm itfaiye, belediyelerin su tankerleri, AKUT, NAK ekipleri ile köylüler seferber olmuştu. Rüzgar sebebiyle başka köylere de sıçrayan yangın kontrol altına alınmakta güçlük çekilince çevre illerden ve yangın helikopterlerinden yardım istendi. Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Kütahya ve Bilecik illerinden gelen itfaiye ekipleri birlikte dev bir yangın söndürme ekibi oluşturuldu. Toplam 5 farklı alana sıçrayan yangına 50'nin üzerinde itfaiye aracı, 16 belediye suç tankeri, 3 yangın helikopteri ve onlarca traktörlü vatandaşlar müdahale etti. Göynüklü, Aksungur, Çağrışan ve Nilüferköyü etkisi altına alan yangın sebebiyle toplam 6 villa ile bazı köy evleri boşaltıldı.

FACİADAN DÖNÜLDÜ! 

İtfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen Çağrışan'da bulunan Bursagaz dolum tesislerine doğru alevlerin yönelmesi üzerine, bölgeye 10 civarında itfaiye aracı sevk edildi. Burada yapılan çalışmalar neticesinde, tesislere yaklaşık 300 metre kala yangının önüne set oluşturularak müdahale edildi. Grayder ve dozerlerin de destek verdiği yangın son olarak Çağrışan tepesinde sıkıştırıldı. İtfaiye araçlarının çıkması mümkü olmayan bölgedeki yangını söndürmek için bu kez NAK ve AKUT ekipleri devreye girdi. Dağcı NAK ve AKUT ekipleri, itfaiye hortumu ve maskelerler birlikte itfaiye erliğine soyunarak söndürme çalışmalarına katıldı. 

YANGIN NEDEN ÇIKTI?

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Vali Münir Karaloğlu ve çok sayıda üst düzey yetkili de yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Yangının çıkma nedeni ilk belirlemelere göre piknik tüpü olarak açıklandı ancak sosyal medyada rant üzerine yangının çıktığı iddiaları dolaştı. Yangın ile ilgili geniş çaplı bir soruşturma açılması beklenirken, akşam yemeği dahi yemeyen ekiplerin yorgunluğu gözlerden kaçmadı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaptığı açıklamada, “Bugün 17.30 sıralarında Göynüklü ve Gündoğdu köyleri arasında başlayan yangın poyrazın etkisiyle Çağrışan bölgesine sıçradı. O saatten bu yana yerdeki kuru otlar, ormanında kızıl çam olması sebebiyle kontrol altına alınamadı. Yangının ilk çıktığı andan itibaren 27 orman aracı, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul ve Bilecik’ten gelen 100’ü aşkın itfaiye aracıyla yangına müdahale edildi. Hava karardığından dolayı uçak ve helikopterlerden yararlanamadık. Hava aydınlanınca yararlanacağız. Tedbir amacıyla 40 civarında ev boşaltıldı. Şuanda evlere yangın sıçramadı. Bütün yangın söndürme araçlarıyla her türlü mücadele yapılıyor. Ama poyraz, kızılçam ve kuru otlar şuanda yangını kontrol altına alınmasını engelliyor. Riskin büyümemesi için her türlü tedbir alındı. Yaralı her hangi vatandaşımız yok. 3 vatandaşımız dumandan etkilendi. Onların sağlık durumu iyi. Çıkış nedeniyle ilgili bir bilgi yok. Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Olağanüstü bir kayıp olmadan inşallah yangını kontrol altına alırız” dedi.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Mudanya ilçesindeki orman yangınının poyrazın dinmesiyle yerleşim birimleri için tehdit olmaktan çıktığını belirterek, "Bursa'nın yanı sıra Balıkesir,Bilecik ve Yalova'dan gelen ekiplerle yangını söndürme çalışması sürüyor. 50 hektarlık alanda etkili. Son yıllarda Bursa'daki büyük yangınlardan birisi" dedi.
Poyrazın gece geç saatlerde etkisini kaybetmesinin önemine işaret eden Coşkun, "Yangını ormanlık alanın ibreli olması ve poyraz büyüttü. 40 ev yangın sebebiyle boşaltıldı. Ancak alınan tedbirlerle yangın yerleşim birimleri için tehdit olmaktan çıktı. İhtiyatlı davranıyoruz. Eğer rüzgar şiddetini arttırmazsa sabaha kadar kontrol altına almayı düşünüyoruz" dedi.
Coşkun, Bursa'da 5 helikopterin sabah yeniden havadan müdahale için hazır beklediğini ifade ederek, "Çağrışan ve Göynüklü Köyleri'nin muhtarları ile birlikte çalışıyoruz. 100'den fazla itfaiye aracı, iş makinesi söndürme çalışmasında kullanılıyor. Önceliğimiz yerleşim birimleriydi. Oralarda tehlikeyi önledik" diye konuştu. Coşkun, yangının çıkış sebebininin henüz belli olmadığını kaydederken, bunun yapılacak incelemeden sonra netlik kazanacağını, vatandaşların da sıcak havalarda piknik yaparken ormanda mutlaka ateş yakmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bursa geneline korku salan yangın, can kaybı olmadan atlatılırken, yangın bölgesinde soğutma çalışmalarının bugün öğlen saatlerine kadar tamamlanması bekleniyor.

İŞTE BURSA'DAKİ ORMAN YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ... 

VALİ'DEN AÇIKLAMA: "YANGIN HALA KONTROL ALTINA ALINAMADI"
 
YANGIN NİLÜFERKÖY'DE KONTROL ALTINA ALINDI

 YANGIN BÜYÜYOR, ALEVLER KORKUNÇ!

BURSA'DA YANGIN SEBEBİYLE 2 VİLLA BOŞALTILDI! KÖYLÜLER EVDEN ÇIKAMIYOR 

BURSA'DA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ! KÖYLERDE EVLERİ BOŞALTIN ANONSU
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45