USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bursalı lojistikçiler merkez istiyor

Bursa’da lojistik sektöründeki gelişmeler her geçen gün hız kazanırken, lojistik hizmeti veren işletmeler ise, ülkemizde sektörü büyütecek esas faktörün lojistik sektörü alt yapısının doğru bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Bursalı lojistikçiler merkez istiyor
29-08-2017 13:43
Google News

Elif Didem DANACIOĞLU / EKOhaber Gazetesi

Dünya üzerindeki gelişmiş ülkelerin tamamının entegre olduğu günden güne gelişen lojistik sektöründe, Bursa’nın ithalat ve ihracat açısından rolü göz önünde bulundurulduğunda önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Uluslararası rekabetçilikte büyümeye karşı ilk engel olarak görülen lojistik imkansızlıkların altını çizerek, Bursa’nın büyüme planlarının büyük bir kısmını ise lojistik düzenlemeler oluşturmaktadır. Bursa’nın lojistik sektörü açısından bölgenin ekonomik gelişiminin sürdürülebilir kalkınma düzeyinde devam edebilmesi için desteklenecek sektörler içinde lojistik sektörü de yer almakta.

Lojistik sektöründe söz sahibi olan Bursalı dinamikler geliştirdiği yatırımları ile bu projeksiyonda öne çıkmaya devam ediyor. Lojistik için coğrafya avantajının yanında fiziksel ve kurumsal alt yapılar da önemli. Bu çerçevede Lojistik Master Planının önemi ortaya çıkıyor. Kentin taşımacılık alt yapısını ağırlıklı karayolu oluşturmaktadır. Ancak bundan sonra gelişimini sürdürebilmesi, etkin ve verimli lojistik ve tedarik zinciri çözümlerine bağlı olacaktır. Bursa lojistik sektörü rotasını, Lojistik Köy projesinin hayata geçmesine ve tren taşımacılığı altyapısının tamamlanmasıyla bölgenin yeni yatırımcılar için cabize merkezi haline getireceği yönüne çevirdi. Sektörde rekabet had safhada. Edindiğim bilgiler ışığında, kentin cazibesi; limanları, havaalanı, hızlı tren ve otoyol projeleriyle daha da artarken, Bursa’nın lojistik açıdan stratejik bir konuma geldiği görüşünde birleşen sektör temsilcileri,  taşıma modlarının sırasıyla Kara, Deniz ve Hava kargo olmaya devam edeceği ve tren taşımacılığına yapılacak yatırımlar bu sıralamayı ciddi oranda değiştireceği yönünde dikkat çekiyor.

Bursalı temsilciler, lojistikte kazancın sadece depoculuk, karayolu veya deniz yolu nakliyesinde değil, tüm hizmetleri aynı çatı altında bulundurmanıza bağlı olduğunu söylediler. Bursa lojistik sektörü nabzını, temsilcilerimizin verdiği bilgilere dayanarak incelemek istedik.

İşte görüşler...

Serkan Timur - DHL Global Forwarding Taşımacılık G. Mar. Böl. Müdürü

‘Tren taşımacılığına yapılacak yatırımlar sıralamayı değiştirecektir’

Lojistik sektöründe ihracat ve ticaret nereden yol alacak sorusu ile ilgili bu konu birden fazla değişkene bağlı. Bölgemizin ana ihracat sektörü otomotiv ve ana ihracat partnerlerimiz Avrupa ülkeleri olduğu sürece ihracatta rotamız Avrupa Ülkeleri ve taşıma modlarımız sırasıyla Kara, Deniz ve Hava kargo olmaya devam edecektir.  Tren taşımacılığına yapılacak yatırımlar bu sıralamayı ciddi oranda değiştirecektir.

REVİZYONLARA İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR

Müşterilerimize kesintisiz ve daha düşük maliyetlerde hizmet sağlayabilmek adına sektörümüz salt taşımacılık kavramından uzaklaşmalı ve uçtan uca hizmet üreten “Lojistik Servis Sağlayıcı” kimliğine bürünmeli. Bu dönüşümün sağlanabilmesi için bir çok ülkede örnekleri bulunan ve masterplanları bölgemizde de devam eden lojistik köy yatırımları ve mevzuatlarda yapılacak revizyonlara ihtiyaç duyulmaktadır.

YABANCI DİLDE EĞİTİM VEREN LOJİSTİK BÖLÜMLERİ...

Sektörün bölgemizdeki en önemli sorunlarından biri yetişmiş iş gücü. Bölge üniversitelerimizin lojistik sektörüne istihdam yaratabilmek adına yabancı dilde eğitim veren lojistik bölümlerini açması istihdam kaynağı için önem arz etmektedir.

ELEKTRONİK TİCARETE

Gelecek yıllarda lojistik sektöründe rekabet şirketlerin elektronik ticarete yapacağı yatırımlar çevresinde şekillenecek. Internetin günlük hayatımızın her noktasına nüfuz etmesi ile birlikte müşterilerimizin ihtiyaçları da bu doğrultuda şekilleniyor. Lojistik firmaları ise bu ihtiyaçlara çözüm üretebildikleri miktarda rekabet güçlerini yükseltebilecektir.

Klasik taşıma modlarının yanında, depolama, gümrükleme,  dağıtım, stok yönetimi gibi katma değerli hizmetler ile uçtan uça lojistik servisi verebilen ve bu servislerini elektronik ortama adapte edebilen firmalar hem rekabet hem de karlılık anlamında fark yaratacaklardır.

CİDDİ YATIRIMLAR YAPILDI

Son 10 yılda Bölge limanlarımız kapasite kullanımı ve modernizasyon konularında ciddi yatırımlar yaptılar.  Osmangazi köprüsünün açılması ile birlikte İstanbul ve Kocaeli bölgesine olan erişimimiz hız kazandı ve bu sayede sanayicilerimizin bu bölgelerdeki deniz ve havalimanlarına erişimi hızlandı. Lojistik Köy projesinin hayata geçmesi ve tren taşımacılığı altyapısının tamamlanması bölgemizi yeni yatırımcılar için cabize merkezi haline getirecektir.

Ali Cansevdi - Gökbora Bursa Bölge Gümrük ve Lojistik Hizmetleri Müdürü

‘Krizler taşımacılığın 2017 yılı performansını etkiledi’

2016 yılıyla genel olarak biraz çalkantılı bir dönem geçirdiğimizi ve 2017 yılına umutlu başladığımızı söyleyebilirim. Son iki yıldır yaşanan siyasi krizler taşımacılığın 2017 yılı performansını büyük oranda etkiledi. Ülkemizde lojistik son iki yıldır komşularımızla yaşanan kimi sorunların gölgesinde ilerliyor. Bu durumun gerek güvenlik gerekse mali açıdan sektörü etkilediğini söyleyebilirim.

KALİTELİ ELEMAN YETİŞTİREMEMEK...

Doğuda güvenlik sorunlarının getirisi yanı sıra Batı tarafında uzayan kuyruklarla ve dövizin dalgalanmasıyla problemler yaşadığımızı söyleyebiliriz. Diğer bir nokta da dışarıdan gelen yabancı alıcıların bu yıl artış gösterdiğini görüyoruz, gerek yabancı ortaklıklara gerekse dış sermaye tarafından satın almalara sektörümüzde sık rastlamaya başlandı. Uzun süredir yaşadığımız bir diğer problemde kaliteli eleman bulamamak ve yetiştirememek olarak öne sürebilirim. Sektörün her kademesinde eğitimli ve sektöre senkronize kişilerin bulunması elbette yarar sağlayacaktır. 2017 da beklenen performansı sektör olarak alamasak da denizyolunun verimli taşımacılığı ile geçirdik. 2018 i daha umutlu daha verimli görüyoruz. Kanun ve kararname değişikliklerinin olumlu etkisi, yeni rotaların hayata geçirilmesi de ticaretimizde pozitif ilerleme gösterecektir. Ülke olarak en önemli lojistik pazarlarından birini oluşturuyoruz, bölgemizde bir lojistik kavşak olmamız sürekli konuşuluyor. Devlet politikaları ve bilinen sorunların çözüme kavuşturulmasıyla ileriye dönük sağlam adımların sektör açısından sağlıklı olacağına inanıyorum.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞIYLA GELİŞME GÖRÜLEBİLİR

Bursalı sanayicilerin karayolu ağırlıklı taşımalarını son dönemde artan ve İstanbul’un gölgesinde büyüyen deniz yolu taşımacılığını sıklaştırdığını söyleyebiliriz.  Bulunduğumuz konum ve teknolojinin getirisiyle demiryolu taşımacılığında da gerçekleşen inşalar ile bir gelişme görülebilir ve havalimanlarına erişimi hızlandı. Lojistik Köy projesinin hayata geçmesi ve tren taşımacılığı altyapısının tamamlanması bölgemizi yeni yatırımcılar için cabize merkezi haline getirecektir.

Cenk Kabaoğlu-Akarnak Lojistik Yönetici Ortak

‘İhracat hedefine uygun bir lojistik altyapı halen yoktur’

Lojistik sektörü ekonominin temel taşlarından birisidir. Ticaret ve endüstri firmaların başarısı güvenilir, emniyetli, ekonomik ve zamanında yapılan lojistik operasyonlarına doğrudan bağlıdır.2023 için konulan 500 milyar dolarlık (350 milyon ton) ihracat hedefine uygun bir lojistik altyapı halen yoktur. Bu çerçevede ülkemizde sektörü büyütecek esas faktör lojistik alt yapının doğru bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesidir. Dünya Bankası Lojistik Performans İndeksi baz alınırsa Türkiye lojistik sektörü, gelişmişlik açısından çok iyi bir seviyede bulunmamaktadır. 2007 yılında 3,15 puanla 34., ve 2014 yılında 3,50 puanla 30. sıradadır. En geride olduğumuz kriter 48. sıra ve 3,18 puanla “Rekabetçi maliyetlerle taşıma organizasyonu kolaylığı”dır.  Bu da ülkemizde lojistik maliyetlerin yüksekliğini ifade etmektedir. Çünkü ülkemizde yoğun olarak karayolu bazlı lojistik faaliyetler gerçekleştirmekte, demir ve denizyolu yeterince kullanılamamaktadır. Uluslararası ve ulusal karma taşımacılık alt yapısı hala daha kurulamamıştır. Verimsizlikteki ana nedenler; kayıt dışı ekonomi, altyapı yetersizlikleri ve şirketlerin küçük ölçekli ve kurumsal bir yapıda olmamalarıdır. Yetki belgesiz çalışma, standart dışı araç, yakıt tedariki vb. konularda haksız rekabet vardır. Denetimler artmasına rağmen istenen düzeyde etkinlik sağlanamamaktadır. Sektöre ilişkin sorunların çözümünde hem lokal sorunların çözülmesi hem de kalite açısından Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksinde (LPİ) bizi üst sıralara taşıyacak önlemlerin alınması önem taşımaktadır.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI...

Türkiye’de ihracatta denizyolu ilk tercih edilen taşıma modu olup bunu kara taşımacılığı ve hava taşımacılığı izlemektedir. En az tercih edilen taşıma yöntemi ise demiryolu taşımacılığıdır.

SANAYİ VE TİCARET SEKTÖRLERİNE BAĞLI

Lojistik sektörünün kazancı ve büyümesi tümüyle sanayi ve ticaret sektörlerinin büyümesine bağlıdır. Bursa’nın lojistik yatırımları ile ilgili Bursa Ticaret ve Sanayi odasının Lojistik 4*4 çalıştay raporunu okudum ve başarılı buldum. Sektörün geleceği bu tür çalışmalar ve yatırımlar ile  güçlenerek   sürdürülebilir ve devamlı  hale gelecektir.

Fahrettin Arabacı - ARCLOG Lojistik Taşımacılık Genel Müdürü

‘Lojistik köy ve sanayi bölgeleri yapılmalı’

İhracatta pozitif çıkış devam ediyor. 3 çeyrek iyi geçiyor. Son çeyrekte çok daha fazla bir artış bekliyoruz. Lojistik sektörü daha iyiye gidiyor. Rusya ve İran’daki pozitif gelişmeler uluslararası kara nakliyesi için olumlu haberler içeriyor.

 SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ SORUNLARI...

Kapılardaki sıralar, daha fazla personel ve peron ile çözülebilir, Avrupa ülkeleri geçiş belgeleri. AB genel görüşmeleri içinde yer alması gerekir. Bugünlerde biraz zor gibi. Mallar serbest dolaşıyor ise malları taşıyan araçlar da serbest dolaşmalı, şoför davaları da cabası. Şoför davalarının belirli bir maaş stantardına oturması gerekir. Her mahkemede farklı kararlar; işe hem işletme, hem de şoförler mağdur olmamalı. Trafik sigortalarının araçların yurtdışında kaldığı sürelere ait primlerin iade edilmesi. Burada hem yeşil kart hem trafik sigortası ödeyen tek ülkeyiz ve maliyetimiz 2 katına çıkıyor. Ayrıca 6 ayda ödenen taşıt vergilerinin ödenmemesi gerekir. Ticari taşıt ile iş yapan firmaların zaten fabrikası araçlardır. Diğer fabrikalar 6 ayda bir makinaları için devlete bir ödeme yapmıyor. Hatta daha çok çevreyi kirletiyorlar.

BURSALI SANAYİCİNİN TERCİHİ...

Bursalı sanayicinin deniz yolu, kara yolu başlıca tercihi.

LOJİSTİKTE KAZANÇ...

Entegre lojistik ve depo lojistik hizmetler taşıma hepsi bir arada yapılır ise daha kazanç elde edilir. Genelde Bursa lojistik olarak bulunduğu sanayi imkanına göre çok geride kalmış durumda diyebiliriz. Lojistik köy ve sanayi bölgeleri yapılmalı. Bu konu şuana kadar Bursa da öncelikler arasında alınmadı. Kısa sürede bir veya birkaç bölge kurulmalı, Lojistik köy veya Lojistik san bölgesi.

Mehmet Aydın Kalyoncu - Ada Birlik Nakliyat LTD. ŞTİ Sahibi

‘Köprü ve otoban kullanımını artırmalı’

Son dönemde büyük adımlar atılıyor. İstanbul gibi 81 ilin ekonomisinin yüzde 50’sini oluşturan bir şehre, ulaşım mesafesini yapılan ilave otobanlar ve Osmangazi köprüsü ile ilçe konumunda bir mesafeye düşmüştür.  Fakat bu yatırımların daha fazla araç tarafından kullanılabilirliğini arttırmak ve lojistik sektörünü desteklemek adına, araç geçiş fiyatlarında, dingilli araçlarda bir ayrıcalık sağlayarak, köprü ve otoban kullanımını artırmalı diye düşünüyoruz. Böylelikle ekonominin kalbine daha az maliyet ve daha az sürede ulaşmış olacak olan lojistik sektörü üyelerinin gelir ve çalışma saatleri daha v erimli hale gelecektir. Buna yakın bir ivme sağlaması hayal edilen İstanbul İzmir otoyolunun da kısa sürede faaliyete geçmesi ile Bursa piyasasındaki tüm iş kollarının Ege de daha etkin rol oynayabileceği beklentisi içerisindeyiz.  Üstte bahsettiğim iki ilin de ortak noktası olarak görünen Bursa’nın lojistik anlamda ne kadar jeopolitik bir konuma sahip olduğunu kelimelerle izaha gerek kalacağını sanmıyorum. Bunun dışında gerek lojistik üst, gerekse havalimanın geliştirilmesi, gerekse Bursa limanlarında yapılacak iyileştirmeler ile hava, kara, deniz ve raylı sistemlerin senkronizasyonun örnek ili olacaktır.

AKARYAKIT FİYATLARININ İNDİRİLMESİ

Lojistik sektörünün kalbi ülkemizde kara yolu ile atmaktadır. Kara yolu ile ayakta kalabilen sektörümüzün maliyetinin yüzde 65’ini akaryakıt fiyatları oluşturduğundan dolayı, bizim ülke yöneticilerimizden beklentilerimiz, akaryakıt fiyatlarının makul rakamlara getirilmesi. 5 ya da 10 yıllık dilimlerde geçerliliğini koruyacak bir yasa ile sıfır araç alımlarında ÖTV ve ÖTV li fiyata uygulanan KDV uygulamasının bir süre ertelenerek, sektörün önünü açması ve istihdamı bu sektörde de desteklemesidir. Üstteki maliyetleri göz önünde bulundurulduğumuzda lojistik sektörünün çekilen her çilesinden sonra geliri, kendi aracında şoför çalışanı kadar değildir. Bunu geliştirebilmek ve araç alımını ve hareketliliği çoğaltmak için üstteki destekleri, sektörümüz dört gözle beklemektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47