USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa Teknik Üniversitesi'nden bir ilk

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), kampüs planlaması için yeni nesil insansız hava araçları kullanarak bir ilke imza attı.

Bursa Teknik Üniversitesi'nden bir ilk
27-08-2015 16:45
Google News

Bursa Teknik Üniversitesi kampüs planlamasında yeni nesil insansız hava aracı(İHA) sistemi kullanarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. BTÜ, Türkiye’de üniversite kampüs planlama aşamasında ilk defa kulanılan yeni nesil İHA sistemi ile Bursa, Kestel İlçesi sınırları içerisinde yapılacak kampüs için yüksek çözünürlüklü sayısal yükseklik modeli, ortofoto harita ve 3 boyutlu arazi modellerine sahip oldu.

 

İ.Ü. Orman Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akgül ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven tarafındanyeni nesil insansız hava aracıyla BTÜ Kestel Yerleşkesinin tesis edileceği alanda yapılan çalışmalar ile yüksek çözünürlüklüharitalar üretildi.Trimble UX5 İnsansız Hava Aracı sisteminin kullanıldığı çalışma kapsamındaki uçuş 45 dakika sürdü. Kampüs alanı içerisinde 200 metre irtifada gerçekleştirilen uçuş süresince toplamda 814 adet hava fotoğrafı alındı. Kampüs alanından elde edilen yaklaşık 5.2 Gb’lık veri uzmanlar tarafından yaklaşık 214 saat süren çalışma ile işlendi. Özel olarak konfigüre edilmiş yüksek işlem kapasitelerine sahip iş istasyonlarında yapılan çeşitli İşlemler sonrasında İHA’dan elde edilen ham veriden BTÜ Kestel yerleşkesine ait yaklaşık toplamdan 200 Gb’lık veri büyüklüğe erişildi.

Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akgül ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven’in ilk defa yeni nesil İHA sistemleri kullanılarak birlikte yürüttükleri çalışma sonucundayüksek çözünürlüklü ortofoto veriler (6 cm),Yüksek çözünürlüklü sayısal yükseklik modeli (6 cm),eğim haritaları,bakı haritaları,eş yükselti eğrili haritalar,3 boyutlu arazi modelleri ve BTÜ envanterinde yer alan 3 boyutlu printer için çeşitli veri setleri türetildi.

BTÜ Kestel Yerleşkesi’nde Türkiye’de ilk defa gerçekleştiren çalışma hakkında açıklamada bulunan ve geçtiğimiz günlerde düzenlenen çalıştayda da sunum yapanYrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül,İHA kullanılarak geliştirilen yüksek çözünürlüklü sayısal arazi modelleri ile projelendirme aşamasında önemli bir faktör olan kazı-dolgu hacimlerinin gerçeğe en yakın miktarlardahesaplanmasının mümkün olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül “İHA kaynaklı üretilen sayısal veri setlerinin proje maliyetinin belirlenmesinde önemli çıktılar sağlayan bu çalışmanın, büyük ölçeklerde dahi güvenilir bilgiler sunmasını bekliyoruz” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven ise günümüzde her disiplinde olduğu gibi planlama çalışmalarında da yüksek hassasiyette veri temini planlama aşaması için çok önemli olduğunu dile getirdiği açıklamasında, İHA sistemlerinin istenilen zamanda, en kısa sürede ve yüksek hassasiyette veri teminine imkân sağlaması açısından büyük önem arz etttiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, uçuş planlaması sırasında irtifa yüksekliği ve bindirme oranlarına göre santimetre duyarlılığına sahip hava fotoğrafları ve hava fotoğrafları üzerinden üretilecek mekânsal verilerin plan ve proje aşamasında maksimum hassasiyeti getireceğini söyledi. 

Uçuşu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven açıklamalarında,yeni nesil İHA sistemlerinin yurt dışında başta askeri uygulamalar olmak üzere, jeolojik ve meteorolojik araştırmalar, arkeolojik alanların incelenmesi, radyasyon seviyesinin incelenmesi, heyelanların incelenmesi doğal afet yönetimi, uluslararası sınır devriyesi, orman yangını tespiti, deformasyon analizi, maden ocaklarının 3B değerlendirilmesi, yeryüzünün haritalanması ve şehir veya arazi modellemesi gibi birçok alanlarda bilimsel araştırma ve uygulama amaçlı kullanıldığını belirttiler. Yurt dışında bu kadar yaygın olarak kullanılan bir teknolijiyi BTÜ’nün Türkiye’de kampüs planlama aşamasında kullanan ilk üniversite olduğunun altını çizdiler. Her iki bilim adamı da yeni nesil İHA sistemleri kullanılarak elde edilen verilerin BTÜ’nün dinamik yapısına ve vizyonuna büyük bir katkı sağlayacağını kaydettiler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ