USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Altun'dan İçişleri Bakanı Soylu'ya tepki

KHK ile kamudaki görevlerinden ihraç edilen ve 111 gündür açlık grevinde bulunan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için imza veren 111 aydın arasında yer alan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendilerine yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

Altun'dan İçişleri Bakanı Soylu'ya tepki
29-06-2017 19:01
Google News

Soylu’nun Twitter hesabı üzerinden yaptığı tehditvari açıklamaların devlet yönetimi geleneklerine aykırı, yakışıksız, talihsiz ve vahim olduğunu söyledi.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, açlık grevindeki Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in, işe ve her şeyden önemlisi hayata dönebilmeleri için devleti adım atmaya çağıran ilanda imzası bulunan 111 kişi arasında yer aldığını söyledi. Ancak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gazete ilanından hareketle, Özakça ve Gülmen’e destek imzası verenleri lekeleyen ve tehdit eder nitelikli açıklamalar yaptığını ifade etti.

ANKARA’DA ZİYARET ETMİŞLERDİ

Bu arada 111 imzacı aydın arasında bulunan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça henüz tutuklanmadan önce de Ankara’da açlık grevi yaptıkları sokağa giderek kendilerini ziyaret etmişti. Çeşitli illerin baro başkanlarıyla birlikte gerçekleştirilen ziyaret sırasında da OHAL sürecinde KHK’lerle gerçekleştirilen hukuksuzluklara dikkat çekilmişti.

BAKAN SOYLU NE DEMİŞTİ?

Bakan Soylu’nun, “DHKP-C terör örgütünün talimatlarına eksiksiz uyan, bu örgütün mensupları için, gerçekleri saptırarak ilan verenler, başınıza gelen en ufak olayda yardım istediğiniz polisin bilgisine, istihbaratına ve tespitlerine güvenmiyorsunuz, savcılara ve hakimlere de güvenmiyorsunuz. Ancak terör örgütü üyelerine güveniniz sonsuz! Hepimizin devletini terör örgütü karşısında hareketsiz ve etkisiz hale getirmek, suçlu göstermek için yola çıkanlar... Neyin altına imza attığınızın farkında mısınız? Peki terör örgütlerine cesaret vermek için bu ilanı yayınlayanlar?” diye yazdığını hatırlatan Altun, şunları söyledi:

“İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun açıklamaları yakışıksızdır, talihsizdir, vahimdir. O ilana imza atan biz hukukçular ve sanatçılar, en temel insan hakkı olan yaşam hakkına dikkat çekerek, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işlerine iade edilmeleri ve açlık grevinin sona ermesi konusunda devletin adım atmasını istiyoruz. Bugüne kadar KHK’lerle kamudaki işinden atıldığı ve bu durumu onuruna yediremediği için intihar eden onlarca vatandaşımıza yenileri eklenmesin diyoruz. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, OHAL kararnameleri ile işten atılan beş bin akademisyen, elli bin öğretmen ve yüz elli bin kamu çalışanından yalnızca ikisidir. İşe geri dönme talebiyle açlık grevine başlamışlardır. Her geçen gün sağlık durumları daha da kötüye gitmektedir. Suçsuz olduklarını ifade eden bu insanlarımızın tek talepleri, haksız yere ellerinden alınan işleri ve öğrencilerinin geri verilmesidir.”

“İNSANI YAŞAT Kİ, DEVLET YAŞASIN!”

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, hukuk devletlerinde kişilerin yargısal geçmişlerinin adli sicil kaydıyla takip edildiğini hatırlattı. Oysa Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın suçlu olduklarının peşinen kabul edildiğini, sağlık ve yaşam haklarının ihlal edildiğini ifade etti. KHK ile atıldıkları işlerine geri dönebilmeyi bekleyen ve 113 gündür açlık grevinde olan tutuklu Gülmen ve Özakça için yetkililere çağrıyı yinelediklerini söyleyen Gürkan Altun, şöyle konuştu:

“İçişleri Bakanı Sayın Soylu’ya Şeyh Edebali’nin çok bilinen sözünü hatırlatmakta yarar vardır. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın!’ İçişleri bakanlığı gibi en önemli ve kritik bir görevde bulunan bir bakandan sağduyulu yaklaşım göstermesi beklenirken, kendisi gibi düşünmeyen herkese lekeleyici, saldırgan ve suçlayıcı tavırla yaklaşması kendisine hiç yakışmamıştır. Bizzat İçişleri Bakanlığı böyle bir problemin birinci çözüm makamıdır. Bu nedenle Sayın Soylu’nun sorumlu devlet adamlarından beklendiği gibi kavrayıcı, kapsayıcı ve sorun çözücü bakış açısıyla davranması gerekir.

Yaşanan üzücü ve bir o kadar da vicdanları yaralayan bu tablo karşısında ölümler yaşanmasın, insanlarımız mağdur olmasın, devletimiz ülke içi ve dışında vatandaşının ölümünü izleyen ve hızlandıran duruma düşürülmesin hassasiyeti içerisinde hareket ederek sorumluluk alan 111 kişinin bazı terör örgütlerinin ismi verilerek doğrudan terör ile bağdaştırılması da asla kabul edilemez”

“KÖTÜ SÖZ SAHİBİNE AİTTİR”

Bursa Barosu Başkanı Altun, “İçişleri Bakanı’nın, 'insanlar ölmesin ve her alanda hukuk devleti hakim kılınsın' çağrısını terör destekçiliği olarak anlatması sorunlu bir anlayıştır. Atalarımızın dediği gibi ‘kötü söz sahibine aittir.’ Ayrıca cadı avına dönüşen, fiili olarak darbe girişimi sonlandırılmasına rağmen, hukuka ve insan haklarına aykırı bir şekilde yürürlüğü devam ettirilen OHAL’in sonlandırılması ve ülkemizin KHK'lerle yönetilmesinden vazgeçilmesini istiyoruz. Bu vesile ile haksızlığa uğradığını düşünerek seslerini duyurmak için açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça şahsında bütün mağdurların, mazlumların sesinin duyulmasını destekliyor, bu hassasiyeti gösteren ve o metne imza koyan 111 kişiye yönelik İçişleri Bakanı Soylu’nun talihsiz ve vahim açıklamasını kınıyor ve protesto ediyoruz.”

4 YIL ÖNCESİYLE DURUM AYNI

Bursa Barosu önceki başkanlarından Yahya Şimşek ve Asude Şenol ile avukatların katıldığı basın açıklamasında, 4 yıl önce sanatçıların gazetelere verdiği “Kaygılıyız” başlıklı ilanı gösteren Altun, “4 yıl önce durum neyse, bugün de aynı değişen hiçbir şey yok” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47